Ecclestone: "Ferrari are drept de veto pentru succesorul meu"

Publicat joi, 05.12.2013 16:38 de Daniel Popescu

Bernie Ecclestone a dezvăluit că Ferrari are drept de veto asupra succesorului său, astfel că se poate opune numirii lui Christian Horner.

Bernie Ecclestone a afirmat recent că cel mai bun succesor al său la conducerea Formulei 1 este Christian Horner, şeful Red Bull Racing. Declaraţia a fost primită cu ironie de Ferrari în contextul rivalităţii cu Red Bull Racing, însă britanicul în vârstă de 83 de ani a clarificat situaţia.

Acesta a dezvăluit că, potrivit Acordului Concorde, Ferrari are drept de veto asupra şefului Formulei 1, astfel că poate împiedica numirea lui Horner sau a oricărei alte persoane.

"Cineva m-a întrebat ce se va întâmpla când nu voi mai fi. Horner trecea prin zonă şi i-am răspuns ce părere are despre el, pentru că este un băiat bun. Dar în primul CVC (n.r - acţionarul principal al Formulei 1) nu ar fi de acord, iar în al doilea rând Ferrari are un cuvânt de spus", a precizat el pentru postul american de televiziune CNN.

De altfel, dreptul de veto al celor de la Ferrari este specificat şi în prospectul prin care CVC Capital Partners intenţiona să se listeze pe bursa din Singapore.

"Noi (n.r - CVC) trebuie să obţinem acordul scris al Scuderiei Ferrari înainte de numirea oricărei persoane în funcţia de director executiv dacă în ultimii cinci ani persoana respectivă a deţinut o funcţie înaltă de conducere sau mai mult de 5% din orice echipă sau din orice constructor care fie deţine mai mult de 5% dintr-o echipă, fie este furnizor de motoare pentru o echipă", se precizează în prospectul respectiv.

Anterior, printre persoanele vehiculate ca potenţiali înlocuitori ai lui Ecclestone s-au numărat Justin King, şeful reţelei britanice de supermarketuri Sainsbury, sau Stuart Rose, fostul şef al lanţului de îmbrăcăminte Marks & Spencer.

Via CNN

  • Soxy, vineri, 06.12.2013 09:30

    batranul duce lipsa de atentie ??? intr-o luna a dat mai multe declaratii (unele pertinente, altele cam prostesti) decat in ultimii 3 ani "all together" incearca sa devina mai simpatic in fata publicului larg, daca se ajunge sa fie condamnat in scandalul de mita la vanzarea actiunilor FOM ... ? ce va rezolva cu simpatia?

  • GrosJan, vineri, 06.12.2013 13:03

    ferrari are "drepturi mai egale decat celelalte". Si cand te gandesti ca tifosii plang ca e favorizata RBR. Drept de veto si mai nu stiu ce - acestea sunt lucruri concrete care arata favorizata. Adevarul crud e ca ferrari e cea impinsa de la spate cu drepturi etc. si tot au luat bataie de la o echipa incepatoare. Ma bucur sa vad cum valoarea si competentele unui om precum Newey trec peste jocurile de culise si necinstea altora

  • ferr1, vineri, 06.12.2013 16:47

    @GrosJan Cand o sa intelegi care e diferenta dintre Ferrari si Red Bull si impactul pe care il are fiecare asupra Formulei 1, o sa intelegi si de ce Ferrari are atatea drepturi, si o sa-ti dai seama ca nu e vorba de "favorit". Si lasa vrajeala aia cu "egalitatea", pentru ca egalitatea exista doar in cartile de filosofie. Necinste e atunci cand schimbi regulile in timpul jocului. Daca Ferrari isi folosea dreptul de veto, pe urma era acuzata ca face o competitie doar pentru ea. Crezi ca le convenea celorlalte echipe? Dreptul de veto se foloseste in situatii exceptionale, nu cand vor muschii tai. Ferrari a mai luat bataie si de la Williams care era tot echipa incepatoare. Williamsul a castigat mult mai repede decat a facut-o RBR. Apoi Ferrari a revenit mai puternica... Aici se face diferenta intre echipele mari si echipele mici.

  • GrosJan, vineri, 06.12.2013 18:08

    ia lasa tu vrajeala asta ieftina si partinitoare. Ori au toti drept de veto ori niciunul. E imposibil, nerealist de realizat un astfel de sitem? Se poate doar in cartile de filozofie?

  • tatalugrosjan, sâmbătă, 07.12.2013 16:36

    @grosjane iar nu ti-ai luat vitaminele!