Echipele ar putea plăti 20 de milioane de euro doar pentru a concura în F1

Publicat marţi, 04.09.2012 15:42 de Daniel Popescu

FIA intenţionează să mărească substanţial taxa de participare în Formula 1 solicitată fiecărei echipe printr-o schemă care ar aduce forului mondial venituri anuale de până la 20 de milioane de euro.

Într-o perioadă în care negocierile pentru identificarea unei soluţii viabile prin care costurile să fie reduse sunt din ce în ce mai dificile, echipele se confruntă cu o nouă problemă de natură financiară, de data aceasta venită din partea FIA.

Potrivit unor informaţii neoficiale, forul mondial intenţionează să mărească substanţial taxa de participare solicitată echipelor pentru a concura în Formula 1.

Dacă în prezent fiecare echipă achită 309.000 de euro anual, propunerea FIA vizează creşterea taxei la 500.000 de eurio, la care se adaugă câte 7.000 de euro pentru fiecare punct câştigat în sezonul precedent. Astfel, taxa de participare nu ar mai fi egală, ci s-ar aplica diferenţiat, echipele de top urmând să plătească semnificativ mai mulţi bani decât echipele mici.

De exemplu, dacă regula s-ar fi aplicat în acest sezon pe baza clasamentului constructorilor din anul precedent, Red Bull Racing ar fi trebuit să achite peste 5 milioane de euro, McLaren aproape 4 milioane de euro, iar Ferrari puţin peste 3 milioane de euro pentru simpla prezenţă în Formula 1. În total, echipele ar ajunge să plătească 18-20 de milioane de euro doar pentru a putea participa în Formula 1.

FIA justifică intenţia de a creşte taxa prin faptul că aceasta ar urma să includă toate serviciile externe utilizate de echipe, printre care şi serviciul Meteo France, care în prezent este achiziţionat separat de fiecare echipă. Potrivit surselor, echipele speră să afle de la FIA motivele exact pentru creşterea radicală a taxei, precum şi modul în care vor fi utilizate sumele colectate.

Via Sportune

  • laurentiu0250, marţi, 04.09.2012 17:52

    Asta cu economia si scaderea costurilor in F1 este exact ca si campania de eradicarea foametei si lipsa apei in Africa,adica nimic concret,doar teren aranjat pentru imbogatirea si mai mult a acelorasi "baieti destepti",pentru ca si ei au asa ceva,de unde atata banet.Circ si paine...pentru unii mai multa paine ;) !