Echipele nu mai pot cenzura conversaţiile radio

Publicat vineri, 23.07.2010 14:09 de Daniel Popescu

Comunicările radio dintre piloţi şi echipe nu vor mai putea fi cenzurate începând din acest weekend, potrivit unor informaţii din presa germana.

Până în prezent, Formula One Management, compania care gestionează transmisiile TV ale curselor de Formula 1, avea acces nelimitat la conversaţiile radio efectuate intre piloţi şi echipe pe parcursul evenimentelor oficiale, însă echipele aveau posibilitatea de a cenzura discuţiile în anumite momente prin apăsarea unui buton în pitwall.

Potrivit unor informaţii dezvăluite de publicaţia germană Auto Motor und Sport, echipele nu vor mai avea posibilitatea de a cenzura conversaţiile începând de la Marele Premiu al Germaniei din acest weekend.

Dacă va fi oficializată, interdicţia va avea un efect major asupra strategiilor de cursă, iar inginerii vor fi nevoiţi să utilizeze un limbaj codificat în comunicaţiile cu piloţii pentru a evita ca rivalii să afle strategiile acestora.

Pe de altă parte, conversaţiile pilot - echipă vor fi difuzate la TV la fel ca şi până acum, cu o anumită întârziere, pentru a putea edita anumite pasaje atunci când acestea sunt irelevante sau conţin un limbaj neadecvat.

De asemenea, în urma criticilor aduse de Ferrari în privinţa duelului dintre Fernando Alonso şi Robert Kubica de la Silverstone, FIA a modificat modul în care trimite atenţionări în timpul curselor. Astfel, FIA va transmite echipei o decizie clară în privinţa unui anumit incident în termen de 90 de secunde de la producerea acestuia prin intermediul monitoarelor din pitwall. Până în prezent, deciziile erau discutate prin radio intre echipa şi Charlie Whiting, directorul de curse al forului mondial.

Via | GMM