Echipele vor analiza introducerea unui al treilea monopost

Publicat duminică, 30.10.2011 10:51 de Daniel Popescu

Posibilitatea ca echipele de top să furnizeze un al treilea monopost pentru echipele mici va fi analizată joi în cadrul unei întruniri a Comisiei F1.

Oraşul elveţian Geneva găzduieşte joi o întâlnire importantă a Comisiei Formulei 1, din care fac parte atât echipele, cât şi reprezentaţii forului mondial şi Bernie Ecclestone.

Pe lângă discuţiile privind schimbarea numelor sub care concurează Renault şi Lotus, Comisia F1 va analiza şi oportunitatea ca echipe de top precum Ferrari, McLaren, Red Bull sau Mercedes GP să furnizeze un al treilea monopost echipele mici precum Virgin Racing sau Hispania.

Principalul susţinător al acestei idei este Scuderia Ferrari, care propune ca echipe precum Hispania să aibă posibilitatea de a închiria un şasiu al unei echipe de top, ceea ce ar garanta performanţe mai bune şi o echilibrare a raportului de forţe din Formula 1. McLaren se opune însă vehement acestui concept, considerând că cel puţin patru echipe ar urma să înregistreze dificultăţi în a rămâne competitive în faţa acestora.

"Nu cred că este calea potrivită. Dacă permiţi un al treilea monopost, atunci poate fi un al treilea monopost Red Bull, McLaren, Ferrari şi poate chiar Mercedes, iar asta ar fi dificil pentru unele dintre celelalte echipe. Avem 12 echipe în acest moment şi ar trebui să ne concentrăm pe dezvoltarea unui model de afaceri pentru 12 echipe. În opinia mea este mai sănătos şi mai bine", a precizat Martin Whitmarsh, şeful McLaren.

De asemenea, echipele doresc să clarifice mai bine noţiunea de constructor şi modul în care echipele constructorilor colaborează din punct de vedere tehnic cu alte echipe. Discuţiile au ca punct de plecare parteneriatele tehnice pe care McLaren le-a încheiat cu Force India în 2008 şi Virgin Racing în 2011, întrucât unele echipe considera că aceste acorduri încalca principille Acordului Concorde.

Via | Autosport

  • Popicul, duminică, 30.10.2011 15:21
    vai ce grijuliu e martinel!

    ce sufle mare are acest Whitmarsh ! Nu mai poate el sa doarma de grija celor de la Williams, Force india sau Sauber. Sigur ca nu le convine ca unii sa inchirieze scule atata timp cat ei vand numai componente. Eu sunt total de acord ca echipele, primele 4 sau 5 din clasamentul constructoilor sa poata face aceasta inchiriere. Probabil ca masina va veni cu o lista scurta de piloti ce ar concura cu ea. Astfel s-ar putea verifica potentialul tinerelor talente pe scule competitive.