F1 genereaza cele mai mari venituri din sport

Publicat vineri, 13.06.2008 12:36 de Daniel Popescu

O cursa de Formula 1 genereaza venituri mai mari decat orice alt eveniment sportiv, potrivit unui raport publicat de Formula Money si compania Deloitte Sport Business Group.

Potrivit raportului dat publicitatii de Formula Money, fiecare dintre cele 17 curse din sezonul trecut a generat venituri totale de 229 de milioane de dolari, de aproape 10 ori mai mult decat sportul aflat pe locul doi in top, NFL (National Football League).

Astfel, veniturile pentru intreg sezonul 2007 se ridica la 3.9 miliarde de dolari, iar acestea includ veniturile din drepturile de comercializare, veniturile echipelor si veniturile organizatorilor de circuite.

Formula Money sustin ca veniturile din Formula 1 au crescut exponential in ultimii 5, insa in urmatorii ani sumele totale ar putea scadea, ca urmare a faptului ca bugetele echipelor din F1 vor fi reduse drastic. In acelasi timp, Formula 1 isi sporeste prezenta in Asia de la un an la altul, in 2007 aproape o treime dintre curse desfasurandu-se pe acest continent.

Obiectivul tarilor din Asia este insa de a-si face publicitate prin intermediul Formulei 1 si mai putin de a face profit in urma organizarii Grand Prix-urilor. Formula Money este organismul care gestioneaza toate datele financiare din jurul Formulei 1, compania publicand anual un raport complex despre aceasta industrie.