Ferrari s-au impus categoric la Magny Cours

Publicat duminică, 22.06.2008 16:31 de Daniel Popescu

Felipe Massa a obtinut victoria in Marele Premiu al Frantei dupa ce Ferrari au dominat autoritar cursa de la Magny Cours, in timp ce Jarno Trulli a completat podiumul.

Massa a devenit noul lider al campinatul, profitand la maxim de esecul lui Hamilton, care a terminat doar pe locul 10, precum si de locul 4 obtinut de Kubica. Brazilianul s-a impus insa si datorita problemelor tehnice intampinate de Raikkonen la mijlocul cursei.

Pilotii Scuderiei Ferrari au plecat foarte bine in cursa, Raikkonen mentinandu-si prima pozitie castigata in calificari in fata lui Massa. In schimb, Fernando Alonso a ratat startul si a pierdut doua pozitii, Jarno Trulli si Robert Kubica fiind cei care au profitat de inexactitatea sa. Totusi, spaniolul a revenit rapid si a recuperat un loc in defavoarea lui Kubica.

In spatele plutonului, Nelson Piquet Jr a surprins placut dupa ce a reusit sa urce trei pozitii, ruland pe locul 8. Lewis Hamilton, plecat doar de pe 13, a reusit sa urce la randul sau trei pozitii, ajungand in spatele coechipierului sau, Heikki Kovalainen.

Dupa ce cei doi piloti McLaren au avut un contact minor, englezul a reusit sa treaca si a ajuns in spatele lui Piquet Jr. Debutantul brazilian a reusit insa sa-i tina piept mult mai titratului sau rival. Dupa cateva tururi electrizante, Hamilton a fost penalizat in turul 14 cu un "drive-through" pe linia boxelor pentru ca anterior il depasise pe Sebastian Vettel scurtcircuitand arcul de par Adelaide. Strategia de cursa a vicecampionul mondial a fost astfel compromisa, in timp ce Raikkonen si Massa s-au distantat in fruntea cursei in fata lui Trulli.

Alonso a confirmat ca a inceput cursa cu putina benzina, dupa ce a intrat la boxe in turul 16 pentru realimentare. Doua tururi mai tarziu s-a consemnat primul abandon al cursei. Jenson Button a fost nevoit sa se retraga la boxe dupa mai multe probleme tehnice. De altfel, englezul rula pe ultimul loc in momentul in care a parasit cursa.

Hamilton a revenit pe pista dupa penalizare in spatele lui Alonso, reusind rapid sa treaca de fostul sau coechipier. Totusi, englezul a intrat din nou la boxe, de data aceasta pentru realimentare. El a revenit pe pista pe locul 18, in spatele sau fiind doar Adrian Sutil. La scurt timp, gestul sau a fost urmat de majoritatea pilotilor din frunte. Mark Webber a fost cel care a profitat la maxim de primul schimb de pneuri, reusind sa iasa pe pista in fata lui Alonso. La randul sau, Kovalainen a reusit sa castige o pozitie in fata lui Piquet Jr chiar la iesirea de la boxe.

In urma primelor intrari la boxe, Raikkonen si Massa s-au distantat la circa 30 de secunde fata de restul plutonului. Totusi, campionul mondial a incetinit vizibil, permitandu-i lui Massa sa se apropie amenintator. Finlandezul a intampinat probleme tehnice si a fost nevoit sa il lase pe coechipierul sau sa il depaseasca in turul 39. Raikkonen a pierdut aproximativ o secunda pe tur, Massa distantandu-se rapid, in timp ce Truli, aflat initial la 30 de secunde in spate, a reusit sa micsoreze distanta  cu aproximativ 10 secunde in numai cateva tururi.

In turul 47, Kubica a efectuat a doua oprire la boxe, fiind urmat la scurt timp de alti piloti din frunte. Raikkonen a efectuat si el realimentarea in turul 53 si ulterior a reusit sa mentina o diferenta constanta de timp intre el si Trulli.

Marele perdant al celei de-a doua opriri la boxe a fost liderul clasamentului, Robert Kubica, care a coborat pana pe locul 5 in spatele lui Heikki Kovalainen.

Lupta pentru ultimul loc pe podium a tinut capul de afis al ultimelor 3 tururi. Trulli, Kovalainen si Kubica au format practic un mic trenulet, fiind despartiti de mai putin de o secunda. Kubica a renuntat la lupta in ultimele tururi, in timp ce Kovalainen l-a atins usor din spate pe Trulli arcul de par. Totusi, cei doi au putut continua cursa fara sa piarda niciun loc.

Felipe Massa a trecut primul linia de sosire si a obtinut o victorie pretioasa in Franta, care il pune pe brazilian in postura de lider. In acest timp, Raikkonen a fost din nou nevoit sa se recunoasca invins de catre coechipierul sau. Jarno Trulli si-a trecut in cont primul podium dupa Marele Premiu al Spaniei din 2005, in timp ce McLaren s-au multumit doar cu locul 4 reusit de Kovalainen.

Dupa ce cu numai doua saptamani in urma obtinusera prima victorie din istorie, BMW-Sauber au dezamagit in Franta, Kubica terminand doar pe locul 5, in fata lui Mark Webber si a lui Nelson Piquet Jr, care a reusit astfel sa obtina primele sale puncte in Formula 1. Brazilianul l-a depasit pe coechipierul sau in ultimul tur, profitand de o greseala a lui Alonso.

In spatele pilotilor Renault au terminat Coulthard si Hamilton. Cursa pilotului britanic a fost practic naruita la start cand a fost penalizat pentru depasirea neregulamentara a lui Vettel. Germanul a terminat pe 12, in spatele lui Timo Glock, in timp ce Nick Heidfeld a dezamagit din nou, clasandu-se doar pe 13. In spatele sau, la un tur distanta de lider, au terminat Barrichello, Nakajima, Rosberg, Bourdais, Fisichella si Sutil.

Singurul abandon al cursei a fost consemnat in dreptul lui Jenson Button.

Kimi Raikkonen a reusit cel mai rapid tur de pista, finlandezul fiind cronometrat cu 1:16.630 in turul 16.

Clasamentul final al cursei poate fi consultat aici .

  • DRAKo, duminică, 22.06.2008 16:42
    erata

    Brazilianul s-a impus doar datorita problemelor intampinate de Kimi Raikonen!

  • Sorin Blaj, duminică, 22.06.2008 16:46
    Asta conteaza mai putin.

    Important pentru el este ca a castigat, iar pentru Ferrari faptul ca Raikkonen nu a abandonat. :OK:

  • michelle_b, duminică, 22.06.2008 16:49
    oricum...

    KIMI RULES. cistiga (cind se intimpla asta) doar datorita talentului lui. Dar anul asta are ghinion cu carul. Cind nu-l loveste concurenta, il "saboteaza" echipa.

  • painkiller, duminică, 22.06.2008 16:49
    alonso pulbere

    alonso o sa mai fie la mine in echipa cand o sa ajunga la ferrari pana atunci jarno trulli batut in cuie

  • Sorin Blaj, duminică, 22.06.2008 16:54
    Niciodata

    sa nu spui niciodata. :)

  • reddog, duminică, 22.06.2008 16:59
    painkiller ...ma tavalesc de ras :)))))

    Eu spun asta de anul trecut si degeaba....astazi a avut si ghinion cu strategia de 2 lei,cand era ok si trebuia sa traga a trebuit sa intre la boxe pentru realimentare,daca ma gandesc si ca masina a fost setata aiurea cred ca de fapt a scos maxim posibil din aceasta cursa

  • andrei_salomie, duminică, 22.06.2008 16:59
    Felicitari

    Felicitari castigatorului si celor care au mers pe trulli ca acolo s-a facut diferentza ....e cel mai rpost alonso....doamne ....

  • cobra, duminică, 22.06.2008 18:29
    daaaaaaaaaaaaaaaa

    felipe massaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  • viduk, duminică, 22.06.2008 19:31
    locul 2

    e bun si asa.e prima data cand castig si eu ceva

  • tiby2403, duminică, 22.06.2008 19:34
    dubla ferrari si un bine meritat loc 3 toyota

    bravo baietii!!

  • bicae, duminică, 22.06.2008 20:52
    Massa!!!

    Bravo Ferrari! Cum am mai zis...Massa anul acesta iese campion mondial!!!!

  • DRAKo, duminică, 22.06.2008 22:44
    masa

    Cum sa iasa campion? Am mai spus-o: NU ARE STOFA! Printr-o conjunctura fericita si noroc a ajuns si el sa fie primul in campionat. Campionatul nu s-a incheiat! Mai sunt multe curse! Trebuie sa vina si la el GHINIONUL! Si o sa vina! Ma mir mereu cand vad ca are si fani. Cum poate cineva sa fie fan masa??? Cum poate cineva sa-l admire? Cum Doamne? Cum?

  • margarina, duminică, 22.06.2008 23:59
    pt Drako

    Dupa cum am mai spus-o sunteti cativa la care sunteti total impotriva lui Massa...si ma tot intreb de ce...toti ziceti k are numa noroc si talent deloc dar rezultatele spun altceva...dupa aceea k o sa vina si la el ghinionu,dar ce s-a intamplat in primele 2 curse cum s-a numit dak nu ghinion?.... si nu stiu cati piloti ar fi avut pshihicul sa revina dupa doua esecuri totale ...dar fiecare vede ce vrea si tine cu cine vrea ....HAI MASSA