Formula 1, o afacere rentabila pentru tarile gazda

Publicat joi, 25.09.2008 16:58 de Daniel Popescu

Tarile care organizeaza curse de Formula 1 au obtinut venituri de peste 5 ori mai mari decat investiile facute, potrivit unui raport realizat de ING si Formula Money.

ING si Formula Money au realizat recent primul studiu despre piata financiara a curselor de Formula 1 din sezonul 2007.

Astfel, studiul a relevat ca cele cele 17 tari care au organizat curse in 2007 au investit din bani publici 275 de milioane de dolari.

In schimb, veniturile aduse la bugetul local de Marile Premii s-au ridicat, in total, la 1.52 miliarde de dolari. Astfel, in medie, fiecare Grand Prix a adus un profit de 553% pentru tara organizatoare.

Pentru calcularea investitiilor efectuate de fiecare tara organizatoare s-au luat in calcul doar fondurile provenite de la bugetul local si central, fara a se calcula banii necesari pentru constructia sau modernizarea circuitelor.

La randul lor, veniturile au fost calculate in functie de impactul unei curse de F1 in tara respectiva si de veniturile atrase din biletele puse in vanzare.

Deloc surprinzator, statele din Asia au avut cele mai mari contributii in acest sens, clasamentul fiind dominat de Bahrain (45 de milioane de dolari), China (40 de milioane de dolari), Australia (33 de milioane) si Turcia (30 de milioane). La polul opus, Brazilia, Marea Britanie, Italia si Statele Unite nu au investit niciun ban pentru organizarea curselor din 2007.

Investiile pe masura din Asia s-au concretizat si in ceea ce priveste veniturile, statul Bahrain obtinand nu mai putin de 395 de milioane de dolari, urmat de Turcia cu "numai" 150 de milioane de dolari. Deficitare la acest capitol sunt Germania si Belgia care au reusit sa colecteze doar cate 25 de milioane de dolari, explicabil de altfel prin prisma faptului ca aceste curse se desfasoara pe circuite rurale.

In acelasi timp, japonezii au realizat cel mai bun profit, obtinand un venit de 70 de milioane de dolari pentru doar 4 milioane de dolari investiti.

Cifrele obtinute de ING si Formula Money demonstreaza faptul ca o tara poate obtine venituri substantiale la bugetul de stat prin organizarea curselor de Formula 1, in special in cazul in care investitiile sunt realizate in mare parte de companii private.

  • crisusa1974, joi, 25.09.2008 18:47
    CIRCUIT F1

    va invit la o dezbatere:''ARE ROMANIA NEVOIE DE UN CIRCUIT F1?''

  • Snatch, joi, 25.09.2008 22:43
    ....................praf

    Noi construim 10 km de autostrada pe an ...prin curtoazia guvernului de ____ . Ce sa mai vorbim de un circuit de F1?!

  • catalin2001, vineri, 26.09.2008 10:42
    circuit

    Din punct de vedere al dezvoltarii sportului si al dezvoltarii financiare in Romania, si la noi in tara ar fi super daca am avea un circuit de formula 1. In schimb guvernantii tarii noastre nu ar face nimic altceva decat sa isi mai umple buzunarele cu inca, cateva milioane de euro. Astfel ca desi s-ar realiza un circuit de F1 in Romania, nu ai vedea nicio investitie in el timp de 10-15-20 de ani, apoi "din lipsa de fonduri" nu s-ar mai organiza. Banii se duc pe apa sambetei, nu se investesc in circuit, asa cum e normal, asfaltul ar crapa, barele de protectie din metal ar fi furate si vandute la fiare vechi, si uite asa ramanem cu nimic. Partea buna ar fi ca am aduce o groaza de turisti, si investitori la noi in tara prin F1, ceea ce ar duce la o crestere exponentiala a veniturilor, dar la asta nu ne gandim. Q7, Cayenne, S Klasse consuma mult ce ii drept, iar benzina trebuie platita din banii cui ? banii publici. :))

  • NeoGalaxy, vineri, 26.09.2008 23:02
    @O super mare gluma :)

    Nu stiu daca ati fost la Bucharest Challange 2008 dar... rar am vazut atatea masini sarind printre miile de hopuri pe care le avea asfaltul din jurul Casei Poporului. Cand ma gandesc la ce garda si ce suspensii au acele bijuterii tehnologice si cat au suferit mergand (zburand/sarind... complicat termenul :)) pe acea sosea... chiar nu imi doresc inca, un circuit de Formula 1. Nu vreau sa am pe constinta vre-un pilot mort pentru ca a luat o groapa sau chestii de genul asta. Peste 20 de ani cand alta generatie sper sa fie la conducerea tarii si poate, lucrurile vor merge mai bine, ar fi pacat ca copii nostrii sa nu se gandesca la un circuit de Formula 1. Dar peste vreo 15 ani se termina petrolul si nu cred ca Formula 1 sau masinile in general o sa mai fie chiar asa de interesante. Iar catalin2001 este prea politicos in ceea ce a spus sus. Nu imi place sa jignesc dar as putea completa cu foarte multe chestii urate ce a spus el.

  • Magellan, joi, 02.10.2008 09:31
    Rentabilitatea este cheia

    Articolul este interesant mai ales din prisma castigurilor pe care le-au inregistrat tarile organizatoare, si apoi dion prisma oportunitatii pentru noi circuite. Pentru ca asa cum bine stim, un circuit de F1 necesita investitii serioase, dar si rentabilitatea este mare. Daca este sau nu oportun pentru Romania?! Este si nu prea... este pentru ca, asa cum spuneam rentabilitatea este foarte mare, dar vine si contraargumentul: care guvern (din toate cele populiste care au fost si care vor veni) vor fi de acrod sa investeasca cateva zeci de milioane de euro intr-un astfel de circuit? Raspunsul:...