McLaren, pusa sub investigatie

Publicat luni, 28.05.2007 15:59

McLaren F1 Team este cercetata de FIA, dupa Marele Premiu al Principatului Monaco, pentru faptul ca le-a impus celor doi piloti ai sai ordinea in care ar trebui sa treaca linia de sosire.

 Acest fapt contravine regulilor in vigoare si dauneaza imaginii sportului in general si Formulei 1 in particular. Acuzatiile au legatura cu primul pit-stop, acolo unde Fernando Alonso si Lewis Hamilton erau obligati sa isi pastreze pozitiile astfel incat sa ofere echipei siguranta pozitiilor unu si doi.

"FIA a inceput o investigatie in ceea ce priveste echipa McLaren Mercedes in legatura cu o posibila incalcare a Codului Sportiv International", declara oficialii FIA. Ron Dennis si ai sai sunt incriminati ca ar fi incalcat Articolul 151c, cel care spune ca "orice frauda sau act realizat cu scopul de a influenta rezultatul unei competitii motorsport se pedepseste".

"Strategia de echipa te ajuta sa castigi in cadrul unui Mare Premiu, fara ea nu se poate. Nu consider ca am facut ceva in neregula si care sa vina in contradictie cu interesele sportului cu motor", a declarat Ron Dennis, boss-ul celor de la McLaren Mercedes.

Aceasta prevedere a fost introdusa de FIA dupa incidentul din anul 2002, de la Marele Premiu al Austriei, acolo unde Rubens Barrichello, pe atunci la Ferrari, a primit ordin sa il lase pe Michael Schumacher sa castige.

  • cool_as_ice, luni, 28.05.2007 16:18
    e corect

    daca atunci sa facut atata caz acum pt ca ron a declarat ca strategia a fost facuta in asa fel incat alons sa castige il incrimineaza direct...ar trebui penalizat el ca si constructor nu cred ca pilotii ar merita sa fie depunctati..

  • bazuka, luni, 28.05.2007 16:20
    .

    sa fie depunctati alonso si hamilton :))

  • me, luni, 28.05.2007 16:29
    alba neagra...

    uite punctele, nu "ie" punctele... ar fi chiar tare ca dupa un asemenea weekend Macca sa termine in f1 champ pe minus... dar cine stie... nu ii zice "Marele CIRC" degeaba...

  • hakkinen, luni, 28.05.2007 16:33
    investigatie

    Interesant cum se sesizeaza FIA pentru o chestie vaga,incerta,nu ne putem da seama daca Hamilton il putea depasi pe Alonso la boxe,a iesit la 5 secunde in urma lui,chiar daca a pierdut 2 sec si ceva mai mult la pit-stop. Sa ne aducem aminte ce a facut ferrari acum cativa ani in urma,cand Barichello a condus cursa de la inceput si in ultimul tur a primit ordin sa incetineasca si sa fie depasit de ciumi. Atunci nu s-a mai sesizat FIA ?

  • ShArKy, luni, 28.05.2007 16:34
    ...

    prostii

  • TW, luni, 28.05.2007 16:39
    Think

    Nu e chiar vaga si incerta, au fost niste declaratii si FIA s-a sesizat, momentan nimic mai mult - ei doar investigheaz. Nu are treaba ce a facut Hamilton sau Alonso in cursa... cu secunde, ca daca, ca parca. Pur si simplu FIA s-a sesizat, cum ca MCLaren ar putea fi incalcat regulamentul. Atunci cand a fost acea problema la Ferrari, nu s-a sanctionat pentru ca nu exista in regulament o astfel de sanctiune, abia dupa cursa respectiva a fost introdusa.

  • Giannig, luni, 28.05.2007 16:50
    prea de tot

    Nu-mi vine a crede....asta e mana oamenilor Ferrari din FIA; Sa cedezi pozitia pe pista sunt ordine de echipa. Sa receptionezi de la standurile lor audio ca au dat ordine de echipa se numesc ordine de echipa. Sa schimbi strategia din mers este dreptul oricarei echipe.

  • KalEl, luni, 28.05.2007 16:53
    ordine de echipa ...

    cand barrichello l-a lasat pe schumi sa castige, acesta depasindu-l in ultimul tur ordinele de echipa nu erau interzise prin regulament

  • joeadrianblack, luni, 28.05.2007 16:55
    de acord cu Giannig

    si eu sunt de parere ca e mana lu Ferrari, si sunt 90% convins ca o sa-i depuncteze la CM al constructorilor cu vreo -10 puncte... asteptam sa vedem...

  • Ray, luni, 28.05.2007 16:57
    Prea de tot?!

    Da, sa schimbi strategia din mers, ca sa depasesti un alt pilot, din alta echipa e f bine, chiar recomandata... dar sa schimbi strategia din mers numai ca sa iti tii pilotii in aceasi ordine, favorizandu-l pe unul dintre ei e deja alta treaba. Unde au gresit cei de la McLaren a fost ca au dat declaratii si au vb la radio despre chestia asta. Nu trebuia decat ca un mechanic sa desurubeze o roata "mai incet" sau sa "nu poate sa scoata furtunul de alimentare" la Hamilton pt 2-3 secunde si nimeni nu si-ar fi dat seama... insa se pare ca capul lui Ron Denis e prea mic pt a se gandi la asa ceva... acuma va trebui sa plateasca... si sper sa plateasca scump >:)

  • Giannig, luni, 28.05.2007 17:25
    am studiat atent

    Am citit declaratia in original a lui Ron. Pentru cineva care a inventat Ronspeak si e atat de bun la a te baga in ceata...e ceva acolo deranjant, si mai bine isi musca limba acolo. "we needed to cope with a potential deployment of the Safety Car which has happened four times in the last five years. Consequently you virtually have to decide in advance which one of the team’s two drivers will claim the victory. " In turul 53 Adrian Sutil a pierdut controlul masinii si s-a semnalizat cu steag galben. Pentru cineva care nu a clipit cand Massa si Alonso erau roata la roata in Spania, Ron si-a dat drumul precoce. Aceeasi forma de accident nu a declansat SC in turul 1. Poate s-a gandit Ron ca le tuna stewarzilor sa mai niveleze sansele; n-ar fi fost prima oara. Massa a intrat in turul 55, deci putea si el foarte bine sa intre in turul 53 inainte sa intre pe pista un SC. Daca Lewis nu intra atunci si Massa da, puteau pierde dubla. Cred ca nu vor avea nici o problema Mclaren si vor fi absolviti. Sper ca se vor da puncte semnificative atunci. Din ce au vazut ochii mei atunci, eu nu credeam ca va intra un Safety Car; cu atat mai mult stia un veteran care de peste 30ani conduce echipa chiar din standuri. Acum nu mai pot fi asa vehement ca intentionat l-a chemat pe Lewis. Chiar exista un pericol acolo. In caz de Safety Car, Alonso oricum ar fi castigat, dar cu Lewis risca sa piarda locul 2. Asa ca l-a chemat la standuri si a cimentat acel potential loc 2. Dar nu mai era nevoie sa zica "trebuie decis in avans ce pilot va merge pentru victorie".

  • me me me, luni, 28.05.2007 18:21
    nu sunt de acord...

    ar fi pacat sa-i depuncteze pentru k au muncit pentru punctele alea (desi sunt fan Raikkonen)........

  • mihnea, luni, 28.05.2007 18:22
    asa, asa

    amendatii, ca merita! poate la cursa urmatoare impun din nou cine sa fie nr 1..ca in poate vine cel mai mare uragan din omenire chiar pe pista..sau cine stie ce alte scenarii fanteziste mai gasesc

  • Giannig, luni, 28.05.2007 18:37
    un mar otravit

    Esti un om nemernic mic (poftim ai loc perfect sa cenzurezi acum, ia si parantezele astea pls; curand s-ar putea sa ai de lucru mai serios) asa cum ai aratat in mai multe randuri. Ce ar fi sa dam victoria lui Ferrari? te-ar satisface? La 69secunde in urma? Mclaren va iesi fata curata din asta; daca vor face FIA vre-o boacana sa amendeze sau sa ia puncte, si aceste puncte ar putea decide un campionat foarte strans...in toate analele va aparea acolo o steluta care sa zica ca FIA s-a trezit sa sa-i depuncteze.

  • PikaChu, luni, 28.05.2007 19:46
    Groaznic

    Astfel de incidente omoara spectacolul in F1... Am fi avut o cursa spectaculoasa daca nu ar fi ordinele de echipa...eu in locul lui Lewis as pleca cu primul avion de la McLaren daca asa sta treaba.Rusine pt cei care omoara acest sport minunat !!! Rusine!!!

  • Blade10x10, luni, 28.05.2007 21:29
    -25???????

    ce-i asta? sa imi bag picioarele in cercetarile FIA

  • Luchian, luni, 28.05.2007 22:02
    Pacat !

    Doi piloti de clasa ne-au oferit un recital la Monaco. Chiar daca nu am avut depasiri, performantele celor doi au fost impresionante. Adevarata cursa a fost in calificari acolo unde Hamilton a fost blocat cand era intr-un tur de pole. In cazul in care au fost ordine de echipa atunci aceasta trebuie penalizata; in nici un caz pilotii. Daca e sa fim putin carcotasi am spune ca Lewis a intrat cam devreme a doua oara la boxe. Se pare ca lui Hamilton i se potrivesc de minune versurile celor de la voltaj :D. Pacat ! Era frumos sa obtina prima victorie din cariera la Monaco. Lucrurile se pare ca vor continua in acest mod si sa-l vad pe Ron ce mai zice spre sfarsitul sezonului daca cei doi vor fi la egalitate si atunci, sau si mai si, cu un Lewis Hamilton pe primul loc.

  • viorel tecla, luni, 28.05.2007 22:09
    ordine de echipa

    Daca a-ti avea o echipa de F1 in aceasta cursa cum ati judeca? nu ar fi stupid ca pilotii sa se bata intre ei si sa riste un accident?

  • Giannig, luni, 28.05.2007 23:58
    reluare

    Oops...scuze am postat altundeva mesajul destinat pentru rubrica asta. Sper ca nu plictisesc daca pun un copy-paste: Am ascultat sfatul lui DRAKo si m-am uitat la Senna vs Mansel 92 Monaco... ce ordine de echipa? ce manusi? all out atack!! si la final salutari de respect intre piloti. Iar pe podium...Mansel mai sa lesine si sa se prabuseasca de epuizare. Si nici Senna nu arata prea bine...era sa-i scape trofeul din mana. Ce show de second hand traim noi azi!!! Poate ca Schuey a rescris cartea despre cum trebuie sa se pregateasca fizic un pilot de F1 si Senna si Mansel nu erau in forma fizica precum pilotii de azi. Dar ce s-au mai batut...iar Alonso si Lewis erau in masura sa puna si ei acelasi spectacol in scena. Lewis a mers cu mainile legate ca libetate deplina daca avea....el e absolut fantastic, in GP2 de multe ori m-a lasat fara cuvinte. El e motivul pentru care urmaresc GP2 regulat. Alonso in egala masura putea sa dea replica. Oare totul e identitate corporativa? oare totul se reduce doar la remuneratia din partea FIA si sponsori? Cel mai bine ar fi sa se desfiinteze campionatul. Si sa se revina la schema dinainte de ww2, adica exact de unde vine numele: grand prix. Ala sa fie premiul: bani pentru castigarea cursei. Pe de o parte ma bucura enorm ca a castigat Mclaren asa autoritar...eu sunt mai mult fanul echipei decat al pilotilor. Dar pilotii de azi nu mai vor sa lupte ca un Gilles, Senna sau Prost. Dar oare ei nu vor sau nu ii lasa echipele? Bernie imi da de gandit. Vrea sa extinda F1 in Asia si sa plece din europa. Dar asta e o foame de bani si profit...oare stie Bernie ca s-ar putea sparge bula cat de curand si F1 sa isi piarda relevanta? Hai sa facem bani cat se mai poate?! S-ar putea...ca sambata a fost mai interesanta decat duminica...puteam foarte bine sa inchid TV duminica.

  • xxx, marţi, 29.05.2007 00:15
    .

    sa speram ca in cauzul unei finalizari fericite ne primim inapoi si moi punctele

  • Giannig, marţi, 29.05.2007 00:17
    dureros de trist

    Revazand unele din clipurile vechi din candva glorioasa F1...am dat si peste Imola 94....pe cand vedeam imaginilea acelea in direct...aveam 10ani, nu am crezut ca acolo il pierdem pe Senna. Am crezut ca totul va fi ok si isi va reveni; Dumnezeule de ce l-am pierdut?

  • ShArKy, marţi, 29.05.2007 08:39
    ...

    dupa cele doua pitstopuri alonso a iesit cu 5-4 secunde in fata lui hamilton...recupera el asemenea avantaj?...+ ca in a doua oprire mi se pare ca hamilton a avut o oprire mai lunga cu 2 sec.

  • hakkinen, marţi, 29.05.2007 09:25
    Alonso-Hamilton

    Nu stiu unde ati vazut voi ca putea Lewis satreaca de Alonso la boxe,nu am avut deloc senzatia asta,Alonso avea un avans de 7 sec cand a intrat la pit-stop,Lewis a mai parcurs 3 ture in care a recuperat cam 3-4 secunde si a iesit undeva la 5 secunde in spatele lui Alonso.Nu cred in nici un moment ca putea trece in fata,iar de depasit nici vorba. Iar Senna si Mansell se bateau intr-adevar,dar nu erau in aceeasi echipa.

  • Giannig, marţi, 29.05.2007 10:03
    revin...m-am plicitisit deja

    bai imi displace sa revin cu lamuriri asupra a ceea ce am scris asa cum imi displace sa mai ma duc odata la toaleta peste 2 minute ca nu am terminat... Normal la dracu omule ca nu erau in aceeasi echipa, chiar de ar fi fost, ar fi fost niste barbati si nu lasau lucrurile asa statute ca o balta imputita vara; cam asta am avut noi duminica. Dar ma refeream la cazul general nu numai Mansel&Senna...ma refeream la Senna&Prost. Sigur ma bucur enorm ca Mclaren a castigat de asemenea maniera, dar puteam foarte bine sa nu deschid TV si nu pierdeam mare lucru. In anii 80-90 aia concurau pana la extenuare. Si DA, PUTEA TRECE in fata...nici revistele/ziarele cu oameni versati in F1 nu ar vui asa ,daca nu exista sansa asta. Dar era un RISC, pentru ca daca intra un Safety Car, Lewis nu numai ca pierdea o victorie, dar si locul 2.

  • Calin, marţi, 29.05.2007 12:53
    F1Ferrari

    Deci, eu propun sa se infiinteye o competitie separata unde sa concureze numai masini Ferrari, sa castige numai ei. (poate participa si Schumacher, ii dau eu voie). Daca in spatele eventualei depunctari a lui McLaren, sta Ferrari se dovedeste inca o data ca renumitul calut cabrat este ciuma Formulei 1. Boala asta a inceput inca de cand Schumacher si barrichelo treceau "umar la umar" linia de sosire batandu+si joc pur si simplu de toti fanii F1.

  • Giannig, marţi, 29.05.2007 15:04
    ...

    ....si de toti fanii Ferrari care si-au aruncat sepcutele rosii pe pista

  • Yulya, marţi, 29.05.2007 20:31
    De Calin&De Giannig

    Vai de mine....auzi acolo....ca in spatele tuturor neregulilor pentru care se sesizeaza FIA sta Ferarri:))))))Ce gluma buna....sunte-ti glumeti cu un simt al umorului extraordinar....Atunci cand Schumi a trecut pe langa Barichello pe linia de sosire...asa a fost sa fie si au facut-o ca Schumi sa castige campionatul nu de alta.....Doamne da sa ii depuncteze pe astia de la McLaren ca merita!!!!

  • aphelyon, miercuri, 30.05.2007 08:56
    yuck...

    daca era situatia asta la Ferrari toata lumea tacea din gura si zicea ca au facut bine ,dar acum toata lumea a gasit (alt) motiv sa critice McLaren , ca nu suporta ideea ca,calutii nu au terminat in acelasi tur cu sagetile (bine, a mai fost si problema cu longwheele-base-ul la Ferrari dar oricum e o distanta prea mare).Eu zic ca au facut bine pentru ca au evitat un posibil abandon sau pierdera dublei.

  • Calin, miercuri, 30.05.2007 13:18
    Femeile astea...

    Yulia, papusa. Apuca cratita de eleron si lasa-ne pe noi baietii sa ne vedem de Formula 1. Ferrari au fost mult timp boala F1 cu Schumacher pe post de capcaun. Da-mi voie, iubire, sa ma bucur de calutul cabrat, care a ramas cu un tur in urma sagetilor argintii.

  • Calin, miercuri, 30.05.2007 13:20
    Gramatica

    Apropo, sunteti se scrie legat. OK Yulya? Te pup. pa pa