Mercedes şi Sauber propun limitarea bugetului în Formula 1

Publicat marţi, 18.09.2012 12:30 de Daniel Popescu

Mercedes şi Sauber susţin că impunerea unui buget maxim anual este cea mai bună soluţie pentru reduccerea costurilor în Formula 1.

Două echipe din Formula 1 încep să facă presiuni pentru introducerea conceptului de buget maxim anual ca măsură necesară pentru reducerea costurilor în competiţie.

Una dintre ele este Mercedes, care consideră că restricţiile de ordin tehnic nu au avut până acum efectul anticipat şi au creat numeroase divergenţe între echipe, motiv pentru care în opinia şefului Ross Brawn reducerea costurilor se poate face doar prin impunerea unui buget maxim.

"Nu am demonstrat niciodată pe perioada în care am fost implicat în F1 că schimbarea regulamentului tehnic poate fi o metodă eficientă pentru reducerea costurilor, poate cu excepţia limitării motoarelor şi cutiilor de viteze, măsuri care au avut ceva succes. Dacă limitezi toate lucrurile tehnice rişti să strici sportul şi cu siguranţă aş sprijini o restricţie a resurselor. Nu poţi cheltui mai mult de atât, nu poţi avea mai mulţi oameni de atât, trebuie să faci cea mai bună treabă cu ceea ce ai. În acest fel permiţi inovaţia şi spiritul Formulei 1. Pentru mine este cu siguranţă metoda prin care putem merge înainte", a declarat britanicul.

O astfel de soluţie este interesantă şi pentru Sauber, care propune de mai mult timp reducerea costurilor pentru ca echipele din plutonul de mijloc să fie capabile să lupte pentru performanţe majore.

"Noi propunem de ceva timp o limitare a bugetului şi suntem convinşi în această privinţă, pentru că ar permite tuturor să-şi folosească punctele forte. Ar fi un nivel egal şi cred că asta ar face sportul să fie spectaculos. Dar nu ar trebui să începem de la un nivel care este peste cel folosit de echipe în prezent. Fanii vor să vadă concurenţă între echipe şi să vadă ce decizii strategice iei, pe lângă prestaţia de pe circuit", a precizat Monisha Kaltenborn, CEO-ul Sauber.

Propunerea celor de la Mercedes şi Sauber vine la trei ani după ce echipele au ameninţat că se retrag din Formula 1 după ce Max Mosley, fostul preşedinte al FIA, a propus introducerea unui concept similar de limitare a bugetului.

Via Autosport

  • Speed, marţi, 18.09.2012 14:10

    "Noi propunem de ceva timp o limitare a bugetului şi suntem convinşi în această privinţă, pentru că ar permite tuturor să-şi folosească punctele forte."- e ca si cum ai spune ca reducand bugetul din buzunarul tau ai fi convins si ti-ai permite sa-ti cumperi tot ce vrei si ce ai nevoie. =)) Eu sunt convins ca reducand bugetul s-ar reduce automat sansele la o dezvoltare reala a monoposturilor si desigur satisfacerea si nr-ul fanilor F1. Sper sa mai dureze ceva timp pana cand si Dacia sa isi permita a concura datorita costurilor mici din F1.

  • Speed, marţi, 18.09.2012 14:13

    Eu mi-as dori o F1 in care costurile, stiinta, dezvoltarea, performanta, s.a. sa aiba drum liber spre infinit.

  • alxmarean, sâmbătă, 29.09.2012 20:20

    daca nu ai performanta ce se poate intampla in f1, mclaren dovada cea mai buna, daca nu se decide limitarea bugetului eu cred ca mclaren va ajunge precum, caterham in 2/3 ani