Newey: "Nicio echipă nu va domina restul sezonului"

Publicat joi, 23.08.2012 16:21 de Daniel Popescu

Adrian Newey consideră că nicio echipă nu va fi capabilă să domine a doua parte a sezonului şi susţine că echilibrul se datorează numeroaselor restricţii de ordin tehnic impuse de FIA.

Sezonul 2012 a început ca unul dintre cele mai imprevizibile din ultimii ani după ce şapte piloţi au câştigat primele şapte Mari Premii. Treptat, Red Bull şi McLaren au concurat constant în frunte, iar Fernando Alonso a obţinut pentru Ferrari două victorii şi un loc doi într-un interval de numai trei curse, dând astfel semnalul pentru o revenire a granzilor.

Adrian Newey, directorul tehnic al campioanei Red Bull, exclude însă ipoteza că o echipă va reuşi să domine ultimele nouă curse ale anului.

"Pare foarte puţin probabil să se întâmple asta. Există întotdeauna o şansă ca cineva să facă totul perfect, indiferent dacă vorbim despre o nouă idee tehnică la care ceilalţi nu s-au gândit sau la dezvoltarea pachetului. Dar, deşi a început să se stabilească o tendinţă mai mult decât la începutul sezonului, rezultatele încă variază", a declarat britanicul pentru publicaţia Autosport.

Newey susţine că principalul motiv pentru echilibrul dintre echipe din acest sezon este reprezentat de numeroasele restricţii impuse de FIA, care începând din 2009 a interzis aproape orice inovaţie realizată de echipe.

"Acum doi ani, două zecimi de secundă nu determinau schimbarea poziţiei, dar acum valorează ceva. Plutonul s-a compactat, ceea ce înseamnă că micile schimbări de performanţă pot face o diferenţă majoră. Acesta este rezultatul [...] faptului că de la an la an regulamentul tinde să devină mai restrictiv, aşa că în momentul în care inginerii au explorat lacune în setul original de reguli din 2009 inovaţiile au fost interzise", a mai precizat el.

Via Autosport Magazine