Renault vrea ca Red Bull să aibă concurenţă în F1

Publicat marţi, 11.10.2011 15:54 de Daniel Popescu

Constructorul Renault speră ca o echipă care utilizează motoarele sale să fie capabilă să lupte de la egal la egal cu Red Bull Racing.

Renault beneficiază de avantaje majore prin prisma faptului că furnizează motoare pentru Red Bull Racing, întrucât echipa austriacă şi-a adjudecat ultimele două titluri mondiale.

De altfel, Red Bull a devenit practic echipa de uzină a constructorului francez după ce acesta din urmă a vândut propria echipă la finalul sezonului 2009. Chiar dacă legătura dintre cele două părţi va deveni din ce în ce mai strânsă în următorii ani, oficialii Renault susţin că îşi doresc că Red Bull să beneficieze de un rival puternic dotat cu motoare franceze pentru a avea un termen real de comparaţie.

"Vom furniza motoare şi vom continua să forţăm, pentru că avem nevoie de o a doua echipă puternică care să împingă Red Bull de la spate. Nu vrem ca Red Bull să rămână singură, pentru că atunci când ai două echipe puternice pot face tot timpul comparaţii. Este foarte important să avem o concurenţă internă. Chiar dacă relaţia va fi diferită şi va fi un client, va rămâne în continuare un client foarte important pentru noi", a explicat Jean-Francois Caubet, directorul executiv al Renault Sport.

Pe lângă Red Bull, constructorul Renault furnizează motoare pentru echipele Renault şi Lotus, iar de anul viitor va reface parteneriatul istoric cu Williams.

Pe de altă parte, Caubet susţine că Renault este de acord ca fosta sa echipă din Formula 1 să-şi schimbe numele în Lotus.

"Am vândut echipa cu doi ani în urmă, iar strategia a fost să nu întrerupem complet legătura cu echipa, pentru că nu poţi face asta când eşti un mare constructor. Decizia strategică a fost să renunţăm la nume pas cu pas, în favoarea unui parteneriat tehnic. În privinţa numelui pentru şasiu, a fost puţin ruşinos pentru Renault, întrucât controlul echipei era asigurat de Genii Capital, sponsorul princiapl era Lotus, iar pentru presa britanică echipa se numea Renault! Nu am forţat prea mult schimbarea numelui, dar l-am întrebat pe Bernie Ecclestone dacă ne poate ajuta, iar Lotus va fi o soluţie bună", a adăugat el.

Renault vrea să-şi schimbe numele în Lotus pentru a reflecta implicarea constructorului britanic în cadrul echipei, în timp ce actuala echipa Team Lotus va fi redenumită Caterham, după numele constructorului britanic cumpărat recent de patronul Tony Fernandes. O decizie oficială în acest sens va fi luată cel mai devreme în 3 noiembrie, cu ocazia unei întâlniri a Comisiei F1.

Via | Autosport