Testul Mercedes cu Pirelli, dezvăluit de Rosberg într-o conversaţie cu Vettel

Publicat vineri, 07.06.2013 10:00 de Daniel Popescu

Formula 1 a aflat pentru prima oară de testul efectuat de Mercedes cu pneuri Pirelli după ce Nico Rosberg i-a dezvăluit acest lucru lui Sebastian Vettel la Monaco, însă echipa neagă informaţia.

Postul de televiziune SkySports a dezvăluit la Montreal modul în care Formula 1 a aflat despre testul efectuat de Mercedes cu pneuri Pirelli în perioada 15-17 mai pe circuitul de la Barcelona.

Astfel, existenţa testului a fost dezvăluită de Nico Rosberg în cadrul unei conversaţii pe care a avut-o cu Sebastian Vettel în seara zilei de sâmbătă, 25 mai, din cadrul Marelui Premiu al statului Monaco la întâlnirea obişnuită a piloţilor de după calificări.

Inevitabil, Vettel şi-a informat imediat echipa despre test, iar Red Bull Racing a depus ulterior o plângere împotriva Mercedes împreună cu Ferrari. Mercedes a respins însă imediat acuzaţiile, pe care le-a catalogat ca fiind "categoric neadevărate", la numai câteva ore după ce anunţase într-un comunicat de presă că este încântatăFIA a trimis cazul la Tribunalul Internaţional, acolo unde echipa susţine că va avea oportunitatea să explice toate detaliile despre test.

Mercedes a susţinut pe tot parcursul săptămânii că testul nu a fost secret, însă faptul că a fost dezvăluit accidental de Rosberg vine să infirme această ipoteză, la fel ca şi faptul că Rosberg şi Lewis Hamilton au testat cu alte căşti decât cele obişnuite pentru a nu fi recunoscuţi.

În plus, echipa germană a afirmat că nu a ştiut ce pneuri a testat Pirelli în cadrul evaluării pentru că acestea erau marcate doar cu coduri A şi B, însă Rosberg a dezvăluit la Montreal că ştie exact ce cauciucuri a avut pe monopost. "Sigur, am fost conştient de ideile lor şi de ceea ce testau pentru că a trebuit să ştiu asta pentru a le putea explica ce se întâmplă", a precizat germanul la conferinţa de presă de joi.

FIA nu a anunţat încă dată la care va avea loc procesul testului Mercedes în faţa Tribunalului Internaţional, însă publicaţia Auto Motor und Sport susţine că evenimentul va avea loc înainte de Marele Premiu al Marii Britanii din 30 iunie, adică mult mai devreme decât termenul teoretic de 45 de zile.

Via SkySports, Auto Motor und Sport

  • FIA, vineri, 07.06.2013 10:41

    Incearca sa acopere kkt-ul cu minciuni si devin penibili! O echipa de talia Mercedes sa se preteze la matraprazlacuri, ce era mare lucru sa recunosti! Oricum tot acolo se ajungea.

  • Mihai, vineri, 07.06.2013 10:42

    Nu stie stanga ce spune dreapta. Vine Rosberg si ii infunda zdravan:))))

  • eu, vineri, 07.06.2013 10:44

    Blondut mai e Rosberg asta. :) Nu poti sa pleci la furat cu asta!! :) :)

  • Razbunare, vineri, 07.06.2013 10:49

    Dar daca Rosberg se razbuna pentru ce i-a facut Brawn in Marele Premiu al Malaysiei. "Nu il depasi pe Hamilton". Pam-pam. Este un vulcan mocnit la Mercedes.

  • @razbunare, vineri, 07.06.2013 10:55

    Nu cred, pur si simplu nu si-au sincronizat declaratiile ceea ce e foarte rau, va da prost la proces. Ma astept la o condamnare

  • pablo256r, vineri, 07.06.2013 11:35

    Adica voi vreti sa spuneti ca Rosberg i-a spus despre test lui Vettel, iar Vettel i-a spus celor de la RBR ? Si Ferrari de la cine au aflat despre test ? De la RBR ? Chiar credeti ca circuitul de la Barcelona e un sat fara caini ? Credeti ca acel circuit e pustiu un an intreg si doar cand sint curse mai vin cativa omuleti pe acolo? Cum poate cineva crede asa ceva ?

  • @pablito, vineri, 07.06.2013 11:40

    Cu siguranta celelalte echipe au aflat in timp util insa au tacut ca sa-i poate prinde in sah pe nemtalai;), asa se face. Nemtalaii au gresit ca puteau sa dea un comunicat de presa sec inainte cu 3 zile de Monaco. Da auzi pablito, de ce or fi testat Hamilton si Rosberg cu alte casti?Ce zici tu de asta?

  • ccmax, vineri, 07.06.2013 12:01

    Mercedes s-a infundat singura cand a hotarat sa utilizele monopostul de anul acesta, fiind vorba doar de o chestiune de timp pana cand se afla. Ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca se afla in ultima etapa iar Mercedes se afla in lupta pentru podiumul la constructori. Asa ca este bine ca s-a aflat acum, au gresit si vor plati. Respect pentru Rosberg care a spus ce s-a intamplat... asta arata caracter...chiar daca pe la noi poate inseamna prostie....

  • Fan F1, vineri, 07.06.2013 12:41

    Se pare ca Mercedes a fost ambele monoposturi, fara culori, fara sponsori, pilotii aveau combinezoane albe fara culori sponsori la fel si castile. Totul pentru a simula o testare facuta de Pirelli cu masina lor, care este alba si are doar un sponsor: Pirelli lol.

  • pablo256r, vineri, 07.06.2013 12:44

    E ciudata chestia asta cu "alte casti" ca sa nu fie recunoscuti. La circuit au venit deja cu casa pe cap ? Nu prea imi vine a crede.

  • @pablo, vineri, 07.06.2013 13:44

    Tu nu pricepi ca au fost lasati in ofsaid? Pai cine ia pus sa testeze, Ferrari sau Lotus? Ce trebuia sa faca echipele, sa sara in sus pentru ca Hamilton si Rosberg au ramas la Barcelona? Pur si simplu puteau sa testeze cu monopostul din 2011 sau 2010 si atunci nu aveai ce sa le faci!

  • ferr, vineri, 07.06.2013 14:44

    Cand va aud cu "marea echipa Mercedes". Au revenit in F1 dupa atatea decenii... pai ce sa mai spunem de McLaren care au furat de la Ferrari si au fost amendati cu 50 de mil in 2007? Acolo a fost vorba de o hotie mult mai mare. Jaf la drumul mare, cum s-ar spune. Mercedes n-a furat, si-a creat un avantaj. Toate echipele incearca sa faca asta. Nu e corect, dar... e vina regulamentului. Pentru ce naiba sa interzici testele?! Cui naiba ii pasa ca Marussia nu mai poate fi in F1? Nici cu teste, nici fara teste, Marussia si Caterham tot la coada raman...

  • ferr, vineri, 07.06.2013 14:50

    Si apropo, cat de idiot sa fii ca pilot incat sa-ti tradezi propria echipa, mai ales cand alergi pentru ei???? Rosberg ori are niste probleme la creier, ori e prost. Acum sa nu spuna Rosberg ca n-a stiut ca e neregulamentar. Asta e vrajeala pentru aia de gradinita. @pablo Chiar daca ti se pare absurd, exista o multime de solutii pentru a ascunde anumite evenimente. Exista strategii de spionaj, dar si de contraspionaj!!!

  • pablo256r, vineri, 07.06.2013 14:58

    ferr mie mi se pare absurd faptul ca Mercedes a crezut ca nu se va afla despre testul lor. Uu uita ca initial au negat totul. Eu cred ca au riscat mult prea mult pentru un singur test.

  • ferr, vineri, 07.06.2013 18:53

    Pablo, au sperat ca nu se va afla atat de repede. Stiau ca intr-o zi se va afla, dar nu acum... Probabil isi inchipuiau ca peste 2-3 luni se va afla si atunci, bineinteles, efectele ar fi fost mult mai mici. Deja echipele se obisnuiau cu pneurile. Oricum, daca e adevarata faza cu Rosberg... eu unul, ca patron al echipei, l-as fi dat afara in suturi...

  • marian0904, vineri, 07.06.2013 19:11

    Treaba lui Rosberg este sa stie acele regulamente de care are nevoie. In privinta respectarii ansamblului de regulamente, responsabilitatea este a sefului echipei si a directorilor de departamente. Ei le-au ordonat lui Rosberg si Lewis sa testeze in conditiile (masina 2013, etc...) dictate tot de ei. Nici eu nu cred ca celelalte echipe au aflat de la Rosberg. Poate aveau informatii sau banuieli, iar Rosberg le-a confirmat, anume ca a fost folosita masina din 2013. Oare si masina sa fi fost "camuflata"? Pe de alta parte, este evident ca pilotii aveau toate datele privind cauciucurile pt ca, pana la urma, ei simt cel mai bine comportamentul pneurilor.