Cea mai albă vopsea din lume reflectă razele solare în proporție de 98%

Publicat joi, 06.10.2022 12:02 de Alexandru Monenciu

O echipă de specialiști din cadrul Universității Purdue a inventat cea mai albă vopsea din lume. Formula îmbunătățită reflectă razele solare în proporție de 97.9% și este îndeajuns de subțire pentru a fi utilizată inclusiv în industria auto.

Anul trecut, o echipă de specialiști din cadrul Universității Purdue (SUA) a inventat o vopsea albă care reflecta razele solare în proporție de 98.1%. Dacă, spre exemplu, o aplicai pe o mașină, temperatura din habitaclu scădea cu până la 4.5 grade Celsius, comparativ cu temperatura ambientală.

Exista, însă, o problemă. Pentru a fi eficientă, vopseaua trebuia aplicată într-un strat cu o grosime de 400 de microni, ceea ce însemna că era prea "grea" pentru a putea fi aplicată pe o mașină. În medie, grosimea vopselei aplicate pe un automobil variază între 100 și 180 de microni.

Acum, specialiștii au prezentat o formulă îmbunătățită care, susțin ei, este cu 80% mai ușoară (grosime de 150 de microni) și reflectă razele solare în proporție de 97.9%.

Pe scurt, vopseaua integrează acum nitrura de bor hexagonală ca pigment, o substanță utilizată și în compoziția uleiului de motor, spre exemplu.

"Acum, această vopsea are potențialul de a răcori exteriorul avioanelor, trenurilor sau mașinilor. Un avion care stă nemișcat pe pistă, într-o zi fierbinte de vară, nu va mai trebui să utilizeze sistemul de aer condiționat la intensitate mare pentru a răcori interiorul, salvând astfel cantități uriașe de energie," a declarat George Chiu, profesor în cadrul Universității Purdue.

Specialiștii susțin că această vopsea, odată aplicată, nu emite gaze de seră. Acum, caută soluții pentru a o pune în vânzare.

via Purdue University

  • Mircea Badea, joi, 06.10.2022 14:42

    pe alte culori nu se poate? albul e pt politie, cum sa cumperi alb? poate gri..

  • Dutz, joi, 06.10.2022 17:47

    Albul este absența culori… deci nu este culoare.

  • @dutzu, joi, 06.10.2022 21:51

    transparent nu e culoare, deci cand o sa-i vezi pipota electrica..

  • @Dutz, vineri, 07.10.2022 11:45

    Albul este de fapt o combinație de trei culori, roșu, verde și albastru, culori de bază și corespund lungimilor de undă din spectrul luminos la care celulele cu conuri din retină au maximul de absorbție, adică au maxim de sensibilitate, adică trimit la creier semnalul electric cel mai intens. Creierul se ocupă apoi de asamblarea informației, Dacă spectrul luminos este uniform (de corp negru) așa cum produce soarele, atunci semnalele pentru roșu, verde și albastru sunt echilibrate. Semnalele se combină în creier și creierul ne dă senzația de alb. Nu degeaba monitoarele au trei subpixeli pentru culori, R(ed), G(reen), B(lue). Când sunt toți subpixelii aprinși și au aceeași intensitate, noi percepem lumina albă. Albul pur (așa cum îl percepem noi) nu este considerat culoare pentru că nu are tentă.

    Dutz, luni, 10.10.2022 05:47

    Merci de explicație, dar le amesteci. Nu era vorba de cum “se obține” albul pe un ecran, sau cum îl percepe creierul uman. Albul este absenta culorii de orice fel, atunci când toată lumina (tot spectrul) este reflectat 100%, la polul opus este negrul si anume absorbție totală… alb si negru nu sunt culori.

  • DanG, vineri, 07.10.2022 13:03

    Imi aminteste de reclama aia la Nike in anii 90, cu toate superstarurile din fotbal. Vor sa fure o minge si unul dintre ei intreaba de ce o fura, si raspunsul era ca e mai rotunda. Asa si aici, cu ce se deosebeste albul asta? e mai alb :)

  • Catalin, vineri, 07.10.2022 14:44

    Masinile albe se incing cel mai putin in soare puternic, exista destule teste pe youtube. https://www.youtube.com/watch?v=lcaiwad2M-U In testul de mai sus, masina alba are in centrul capotei 44 grade Celsius (a transformat un comentator din grade Fahrenheit), comparativ cu 71 grade Celsius pentru masina neagra. O vopsea alba care sa reflecte razele soarelui va fi cu atat mai eficienta. Sau cu alte cuvinte, oare de ce persoanele care traiesc in tari cu temperaturi ridicate sau strabat zone de desert, prefera sa se imbrace in alb? Ghici ciuperca ce-i.