Comparaţie foto: noul Duster facelift vs. versiunea anterioară

Publicat miercuri, 28.08.2013 12:04 de Sebastian Toma

Dacia a publicat astăzi primele imagini oficiale ale facelift-ului aplicat lui Duster. Iată principalele modificări operate de constructorul din Mioveni.

Dacia Duster facelift a fost confirmat pentru lansare la Salonul Auto de la Frankfurt, care va debuta în 10 septembrie. Reprezentanţii constructorului din Mioveni au publicat astăzi imaginile oficiale ale versiunii restilizate. Modificările estetice sunt mai puţine decât aşteptau fanii mărcii, dar îi aduc SUV-ului românesc un plus de prospeţime în raport cu

versiunea actuală

  • Facelift subtil - grilă faţă nouă, o bară faţă uşor restilizată şi blocuri optice cu interiorul redesenat.

    Restilizarea lui Dacia Duster se observă cel mai bine la nivelul blocurilor optice şi a grilei faţă. Calandrul are o formă mai expresivă, graţie elementelor cromate care înconjoară sigla Dacia, iar liniile din interiorul farurilor se potrivesc mai bine cu noua formă a grilei faţă. În interiorul blocurilor optice noi observăm un set de semnalizări noi, o linie cromată inspirată de farurile care echipează noile Sandero şi Logan şi lumini de zi. Acestea din urmă nu prezintă LED-uri, fiind utilizate în continuare becuri convenţionale. Partea inferioară a barei de protecţie nu a fost modificată, păstrând unghiul de atac excelent al lui Duster.

  • Jante noi

    După cum ne arată primele imagini de presă ale noului Duster, SUV-ul din Mioveni a primit un nou model de jante. Acestea au tot un model cu cinci braţe, aranjate în formă de stea. Design-ul lor este completat de o vopsea cu tentă închisă şi de o serie de forme care le conferă profunzime.

  • Bare longitudinale schimbate şi o culoare nouă

    Barele longitudinale amplasate pe plafonul lui Duster au fost schimbate. Odată cu facelift-ul, acestea sunt mai groase, au numele modelului inscripţionat pe lateral şi prezintă şi un set de ornamente mai mari, proporţionale cu noile bare. Totodată, Duster se mândreşte cu o nouă nuanţă de culoare în portofoliu, numele său nefiind încă dezvăluit de reprezentanţii Dacia. Contrar aparenţelor din cele două imagini, Duster nu a primit un nou model de capace de oglinzi, ambele variante fiind deja prezente în gama constructorului argeşean.

  • Schimbări minore pentru posterior

    Partea din spate a lui Duster a fost schimbată extrem de subtil. Avem un nou sistem de evacuare, a cărei poziţie de montare ascunde toba în spatele barei de protecţie, crescând unghiul de degajare, iar terminaţia ţevii de evacuare are un ornament cromat, scos în afara ornamentului gri pe care îl găseam şi pe versiunea ante-facelift a lui Duster. Stopurile modelului au fost şi ele schimbate, zona rotundă dedicată semnalizărilor fiind transformată într-un pătrat cu colţurile rotunjite. Ornamentul inscripţionat cu numele modelului prezintă şi el o formă diferită. Reprezentanţii Dacia spun că au schimbat şi formatul siglei 4x4, aceasta nefiind prezentă în imaginea alăturată. Deşi Dacia nu a suflat nicio vorbă în comunicatul oficial, noul Duster va avea şi senzori de parcare, element vizibil în fotografii şi care nu era disponibil în lista de opţiuni până acum.

  • Motorizări - E posibil un 1.2 TCe de 125 CP

    Reprezentanţii Dacia nu au comunicat nimic despre motorizările lui Duster facelift, dar asta nu înseamnă că nu există nicio schimbare în gama SUV-ului lansat în 2010. Facelift-ul aplicat în gama Logan 1, spre exemplu, a venit şi cu modificări la nivelul motorizărilor, iar acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi pentru Duster. Pe lângă eventuala introducere a unei noi motorizări, dictată doar de estimările departamentului de vânzări privind cererea pentru noul motor, Duster ar putea primi şi el butonul ECO, lansat odată cu Lodgy.

    Noua motorizare la care ne gândim este TCe-ul de 1.2 litri, introdus deja în gamele Dokker şi Lodgy. Mai mult, presa franceză avansează o versiune inedită, de 125 de cai, ceea ce înseamnă că Duster va avea cel mai puternic motor din istoria mărcii de la Mioveni. Misterul va fi dezvăluit în 10 septembrie.

  • Interior - nicio schimbare anunţată, numeroase posibilităţi

    Dacia nu a prezentat nicio imagine oficială a interiorului lui Duster facelift, preferând să păstreze schimbările pentru 9 septembrie. Cum Duster are cel mai vechi interior din actuala gamă Dacia, modelul din Mioveni ar putea primi o serie de schimbări. Dacia poate să meargă pe două drumuri: soluţia Logan/Sandero sau soluţia Dokker/Lodgy. În orice caz, ne gândim la sistemul MediaNav opţional alături de un bord nou care să-l integreze, reamplasarea fantelor de aerisire ale sistemului de climatizare - un pas necesar din ce ne-au explicat reprezentanţii Renault pentru montarea unui asemenea sistem, un volan nou - la fel ca restul gamei Dacia, alături de un tempomat/limitator de viteză oferit opţional. Tapiţeria lui Duster facelift ar putea primi şi ea un model nou.

Mai departe...
  • Alex Radoi, miercuri, 28.08.2013 12:37

    Ati ratat faptul ca noul Duster va avea senzori de parcare, dupa cum se observa in poza cu posteriorul masinii. Doar trei la numar, ca si la Dokker. Ma rog, buni si aia, zic eu. :)

  • mircea, miercuri, 28.08.2013 12:45

    @Alex Radoi Corect, good catch! Mulţumim.

  • dan, miercuri, 28.08.2013 13:05

    Facelift-ul asta imi aminteste de discursul lui Farfuridi: “Ori sa sa revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc ! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele…esentiale !”

  • DAC, miercuri, 28.08.2013 13:10

    Si forma oglinzilor retrovizoare este diferita. La cum arata, cred ca nu sunt jenti de aliaj, ci doar capace din plastic care acopera jentile din tabla, in genul celor de la Sandero Stepway. Ar fi aratat mult mai fromos si mai echilibrat cu noua fata de la Logan/Sandero.

  • gogu, miercuri, 28.08.2013 13:34

    mie luminile de zi imi dau impresia de leduri, probabil ca au fost lucrate un pic pozele de cei de la dacia. si tot ca o parere personala, daca va veni mototul 1.2 TCe va fi probabil in varianta mai ieftina de 115 cai, nu in cea noua. dar cine stie

  • gabi_o, miercuri, 28.08.2013 22:24

    @DAC: corect spus - jante!

  • lorinczi.thomas, joi, 29.08.2013 07:45

    @DAC: Se vede destul de clar cat si pentru un copil de 5 ani ce a vazut o masina la viata lui: Sunt jante de aliaj, daca te uiti mai atent, poti privi inauntru discurile de frana, ceea ce la cele de otel nu se vad...

  • Sandu al-III-lea, joi, 29.08.2013 10:25

    DEZAMAGIRE!!!!!!!!!!!!!NIMIC INTERESANT.MA ASTEPTAM LA CU TOTUL ALTCEVA.PUR SI SIMPLU ALTA FATA SI ALT SPATE.BANI ARUNCATI.ASTA A FACUT DACIA.

  • Mkl, joi, 29.08.2013 10:41

    Foarte frumoasa si practica. Astept de ceva vreme sa puna 1.2 tce pe Duster. Eu unul, abea astept sa mi o iau.

  • xxx, joi, 29.08.2013 12:45

    1. este un 4x4 nu se vede esapamentul frumos => ++ 2. grila fata modificata nu ma da pe spate => - 3. rotile de aliaj un pic mai estetice => + 4. interior aproximativ de Logan 2 => + Daca masina va fii mai putin zgomotoasa in rulaj este un pas inainte

  • ANONIMUS, vineri, 30.08.2013 10:57

    mare facelift.. i-au pus o fundiță și gata.. oribil! daca îi schimba grila oribilă din față asta da era un facelift.. dar nu sa schimbi doar forma farurilor și asta să consideri „facelift”. jenant

  • lorinczi.thomas, vineri, 30.08.2013 14:34

    @ANONIMUS: Este mai mult de atat, putina rabdare:)!

  • lorinczi.thomas, vineri, 30.08.2013 14:35

    @ANONIMUS: Ce-i drept, se putea face mai mult la exterior (mult mai mult!), dar macar zi mersi ca este ieftina!

  • Mihai, sâmbătă, 31.08.2013 01:13

    Ce la Duster se numeste Facelift, la Vw se numea o Noua generatie. Asa ca ciocul mic!

  • cornel, joi, 26.12.2013 10:15

    extraordinara