După maşini electrice Tesla, Elon Musk pregăteşte lansarea unor avioane electrice cu decolare verticală
Elon Musk nu se mulţumeşte doar cu maşini electrice. Proprietarul Tesla Motors a dezvăluit că este tentat să dezvolte avioane electrice cu decolare şi aterizare verticală.
Elon Musk este unul dintre cei mai apreciaţi antreprenori din lume după ce a reuşit să dezvolte tehnologii importante în mai multe domenii.
Americanul născut în Africa de Sud a reuşit să revoluţioneze industria auto datorită maşinilor electrice Tesla şi a ieşit în evidenţă şi prin progresele din domeniul explorării spaţiale cu compania SpaceX, dar şi prin SolarCity, o soluţie eficientă pentru ca oamenii să-şi genereze propria energie electrică prin intermediul panourilor solare. Musk nu este însă pregătit să se concentreze doar pe aceste domenii, întrucât este atras şi de dezvoltarea unor avioane electrice.
"M-am gândit mai mult la avioane electrice cu decolare şi aterizare verticală. Cred că am ceva în minte care s-ar putea apropia de asta. Sunt tentat să fac ceva în această privinţă", a explicat el în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri despre proiectul de design pentru Hyperloop, un alt mijloc de transport revoluţionar pe care l-a gândit.
Musk nu a oferit detalii suplimentare, însă cel mai probabil se referă la lansarea unei companii separate pentru acest proiect. Principalul obstacol în calea unui astfel de proiect este legat de capacitatea bateriilor, întrucât un avion electric ar necesita baterii cu o densitate semnificativ mai mare.
În prezent, diverse companii dezvoltă mai multe tipuri de avioane electrice, însă cele mai mult sunt încă în stadiul de experimente şi mizează pentru propulsie pe panouri solare care captează energia solară. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte de acest gen este Solar Impulse.
Via LeftLaneNews
Reușita unui astfel de proiect ține, în primul rând, de tehnologia materialelor. Dacă poți obține niște baterii cu densitate energetică mare, poți revoluționa transportul aerian și nu numai. La fel și în cazul motoarelor electrice. În particular, cred că în aeronautică se poate vorbi mai greu de o variantă hibridă, eventual gen range extender, așa cum se întâmplă în cazul autovehiculelor terestre sau maritime; ar crește masa avionului și ar complica sistemele instalate la bord.