Efectele pozitive ale accidentului Tesla cu Autopilot: maşinile autonome vor avea cutii negre şi vor necesita prezenţa şoferului pe scaun

Publicat marţi, 19.07.2016 17:10 de Daniel Popescu

Germania vrea să oblige constructorii auto să instaleze cutii negre pe viitoarele maşini autonome şi să impună funcţionarea sistemelor de prezenţa şoferului pe scaun.

Accidentul fatal în care a fost implicat un Tesla Model S cu funcţia Autopilot activata determina constructorii să fie semnificativ mai precauţi în dezvoltarea sistemelor autonome.

Aceeaşi atitudine o au însă şi autorităţile europene, iar primul pas în acest sens este făcut de principala piaţă pentru industria auto de pe Bătrânul Continent, Germania.

Autorităţile propun o nouă legislaţie prin care maşina autonomă va putea rula singura doar dacă şoferul va fi aşezat pe scaunul său, chiar dacă nu are şi mâinile la volan, pentru a putea reacţiona rapid în cazul apariţiei unor evenimente neprevăzute.

Pe de altă parte, constructorii care vând maşini autonome în Germania vor fi obligaţi să instaleze o cutie neagră asemănătoare cu cele disponibile pe avioane pentru a înregistra dacă şi când sistemul de pilotaj autonom este activ, când s-a aflat şoferul la volan şi când sistemul a cerut şoferului să preia comenzile volanului.

Propunerile urmează fie votate în această vară, însă nu este clar când vor putea intra în vigoare.

Via Automotive News