INDIA: Chevrolet a creat cel mai performant motor diesel din clasa sa

Publicat miercuri, 13.04.2011 17:12 de Sebastian Toma

Piaţa din India va primi cel mai puternic motor diesel de un litru din lume. Motorul va fi oferit pe Chevrolet Beat (Spark) şi dezvoltă 100 Nm încă de la 1.250 rpm. Deocamdată, doar indienii se vor bucura de el, deoarece respectă doar normele Euro 4.

Oficialii General Motors au anunţat astăzi un nou propulsor diesel – 1.0 litri, trei cilindri şi 140 Nm. Motorul va fi implementat pe Chevrolet<">GM nu au dezvăluit şi puterea noului motor, dar au specificat că nu îl vor aduce în Europa prea curând deoarece respectă doar echivalentul indian al normei Euro 4 (Bharat 4).

Consumatorii europeni nu ar trebui să dispere, deoarece motorul a fost creat de centrul GM din Torino în colaborare cu GM India Engineering. Acest lucru înseamnă că o parte din tehnologia utilizată de GM în Europa pentru diesel-uri le-a fost împrumutată indienilor, dar specialiştii din Torino au acum un prim produs de serie pentru testarea acestor tehnologii la "o scară mai mică", respectiv trei cilindri şi 998 cmc. Având în vedere afinitatea europenilor pentru diesel-uri, sunt şanse să vedem un asemenea propulsor pe piaţă în următorii ani.

Noua unitate va fi construită la uzina GM din Talegaon, India şi va fi introdus în gama Chevrolet Beat în cea de-a doua jumătate a acestui an.Revenind la această motorizare, cei de la GM au reuşit să obţină atât cea mai mare valoare a cuplului motor din clasa sa de cilindree, cât şi cel mai performant cuplu la turaţii scăzute pentru clasa de cilindre de până în 1.000 cmc. Motorul oferă 100 Nm la 1.250 rpm şi un cuplu maxim de 140 Nm la 1.750 rpm. După ideea celor de la Volvo, oficialii GM nu au dezvăluit puterea maximă a motorului respectiv, judecând că nivelul cuplului motor este mai important la un diesel decât puterea acestuia.

Preşedintele şi Directorul Executiv al GM India, Karl Slym, a afirmat: "Noul motor turbodiesel de ultimă generaţie va creşte competitivitatea gamei de autovehicule Chevrolet pe piaţa din India. Adăugarea unor unităţi diesel în gama noastră de produse va continua să sporească volumul de vânzări şi cota de piaţă a companiei", a adăugat Slym.

Via | Chevrolet

  • ScorpyonVAG, miercuri, 13.04.2011 18:22
    @

    Totusi cati CP are ?

  • serd, miercuri, 13.04.2011 18:52
    praf

    E doar praf in ochi,nu conteaza norma de poluare,cu siguranta poate sa respecte si E5 ,mai important e sa il testeze,de aia il servesc indienilor,dupa ce ii dreg "bolile copilariei" o sa il dea si la restul

  • ax, joi, 14.04.2011 08:44
    trompeta

    ce inseamna "cel mai performant motor diesel din clasa sa" ???? cel mai performant???? adica? Clasa sa??? adica?? Chevrolet reprezinta o clasa??? Care clasa??? Lipseste.... " SI SOC !!! " pa pa

  • cmg_george, joi, 14.04.2011 10:48
    Ce povesti

    Ce povesti ne mai spuneti... Smart CDI motor de 0.8l si are 110NM este drept la 2000rpm Kia Picanto avea un motor diese de 1.1l si 153Nm (Este drept la 1900rpm) dar astea sunt motoar concepute acum 10 ani... asa ca nu mi se pare chiar atat de mare performanta celor de la GM. In plus, asa cum spune si @serd indienii am impresia ca sunt folositi pe post de cobai :) Oricum felicitari celor de la GM pentru motor nu este rau deloc dar nu cred ca este cazul sa ii ridicati in slavi.

  • emm, vineri, 15.04.2011 11:54

    pare interesant.