Ironia sorţii: maşinile autonome ar putea provoca mai multe ambuteiaje în trafic, dacă rata de adopţie va fi scăzută

Publicat miercuri, 20.07.2016 15:23 de Daniel Popescu

Maşinile autonome riscă să proveace mai multe blocaje în trafic decât maşinile tradiţionale, în cazul în care rata de adopţie a acestora va fi scăzută.

Constructorii auto mizează în prezent pe dezvoltarea unor sisteme autonome pentru maşini, despre care se anticipează că vor uşura semnificativ viaţa şoferilor, în special în zonele urbane aglomerate. Iată însă că un studiu realizat de furnizorul de hărţi Here, care este deţinut de BMW, Audi şi Mercedes, indică faptul că traficul ar putea deveni în realitate mult mai dificil.

Potrivit studiului, maşinile autonome vor genera mai multe blocaje în trafic decât produc şoferii actuali, în cazul în care rata de adopţie a maşinilor autonome va fi una scăzută. Pentru a remedia această problemă, autorii studiului propun ca producătorii de maşini să nu mai dezvolte independent tehnologii şi să colaboreze între ei pentru apariţia unor sisteme unitare.

În plus, autorii consideră că este esenţial ca datele despre reţelele de drumuri şi infrastructură să fie împărţite împreună cu autorităţile statelor.

Dacă aceste propuneri vor fi respectate, autorii se aşteaptă la o îmbunătăţire a condiţiilor de trafic, întrucât constructorii vor avea acces la un pachet comun de date. "Puterea combinată a datelor de pe vehicule şi a celor de pe senzori şi a serviciilor de localizare în timp real va duce în cele din urmă la scăderea congestiilor de trafic", spune Carrie Cox, co-autoare a studiului.

Potrivit studiului, în acest an vor exista circa 11 milioane de maşini cu funcţii autonome în Europa, Statele Unite şi China.

Via Autocar