Israelienii au inventat asfaltul care produce electricitate

Publicat joi, 18.12.2008 15:30 de Mircea Meșter

Soseaua care produce electiricitate atunci cand masinile trec peste asfalt este realitate. Experimentele vor incepe in ianuarie, in Israel.

Israelul va incepe in luna ianuarie un experiment care, in cazul in care va reusi, va deveni un pilon principal al viitorului auto mondial. Este corba de soseaua care produce electricitate in momentul in care masinile ruleaza pe ea. Ideea le apartine unor cercetatori israelieni care au creat un asfalt special care contine cristale piezoelectrice.

Acestea pot sa genereze energie electrica atunci cand sunt apasate de rotile in mers ale unui vehicul. Altfel spus, de fiecare data cand o masina trece peste ele, cristalele se comporta ca niste mici generatoare.

Cantitatea de energie electrica produsa nu este deloc una redusa, un kilometru de sosea "dotata" cu respectivele cristale avand capacitatea de a produce 400 kW, suficient pentru alimentarea a opt masini. Cercetatorii israelieni afirma ca, daca acest sistem s-ar extinde pe toate soselele din Marea Britanie, 34.500 de masini electrice ar putea sa utilizeze acest tip de energie pentru a rula in afara oraselor.

Deocamdata, testele care se vor efectua in Israel vor reprezenta baza experimentarii impactului cristelelor asupra mediului. In plus, cercetatorii israelieni vor analiza raportul costuri/beneficii, in conditiile in care tehnologia este noua si inca neutilizata, deci implementarea si instalarea acesteia va costa enorm.

  • b76, joi, 18.12.2008 16:01
    bun

    e o idee buna si ar fi bine daca ar fi folosita si la viitoarele noastre autostrazi chiar daca vor fi gata peste ....... ani.

  • marius, joi, 18.12.2008 17:35
    atentie Automarket !

    "Este corba de soseaua .... " :D banuiesc ca *este vorba de soseaua...

  • Steli, vineri, 19.12.2008 07:33

    Ideea e foarte buna...probabil. Insa sa nu uitam ca alcatuirea suprafetei de rulare din acest tip de cristale va creste, mai mult ca sigur, rezistenta la rulare a aut. Deci o crestere a comb. necesar deplasarii - si deci o poluare mai mare pentru motoarele cu ardere interna a aut. care vor frecventa aceste drumuri. Sa nu uitam ca desi pare cea mai buna solutie in combaterea poluarii, electricitatea nu e un raspuns daca e generata in continuare din comb. fosili.

  • sunshine64sm, vineri, 19.12.2008 10:15
    Interesant

    Este o idee interesantă, dar fiind încă la început, nu se pot face estimări. Mă gîndesc că ar fi posibilă producerea curentului electric şi pe baza teoriei sonicităţii, a cărui inventator este românul Gogu Constantinescu, de care puţini îşi mai aduc aminte. Mai trabă ştudiate posibilităţile...

  • civalco, vineri, 19.12.2008 10:17
    esti out

    Esti out mai Steli ! Greutatea masinilor care trec peste cristalele piezo este cea care datorita efectului piezoelectric genereaza tensiuni electrice transormate mai apoi in curent electric de catre consumatori...... un pic de fizica nu-ti strica !

  • civalco, vineri, 19.12.2008 10:22
    e tare....

    E foarte tare ideea ! La 10 Km de sosea poti produce 4 MW energie electrica !!! Cat o statie eoliana ! Un satuc poate consuma linistit energie "moca" cu conditia sa fie asezat pe o sosea aglomerata.

  • Alex, vineri, 19.12.2008 10:33
    Tehnologie verde

    De tehnologie si idee am auzit de cativa ani buni. Bine ca cineva s-a gandit sa o puna in practica. Ca sa fac o rectificare la comment-ul de mai sus: Cristalele piezo-electrice fac parte integranta din asfalt deci nu va ganditi la niste hopuri sau tablii pe care apasa masinile. Deci cristalele GARANTAT nu vor creste rezistenta de rulare sau consumul de combustibil. Pur si simplu vor folosi energia care se produce din interactiunea roata asfalt care in moment se pierde. Si inca adaosuri la articol: - nu masinile electrice se vor alimenta la curentul asta (cum? cu prize din km in km pe sosea?) ci foarte probabil iluminarea stradala si/sau semafoare/etc. Exemplul cu masinile a fost oferit probabil doar ca idee ce se poate face cu electricitatea. - cantitatea de curent generata depinde si de cate masini ruleaza si cu ce viteza. ca doar nu vine din aer. Deci 400KW e ori o valoare maxima ori e calculata in anumite conditii considerate medii. Sincer mi se pare trasa un pic de par pt. ca intr-adevar e foarte mult (400.000 watts ajunge sa aprinzi 20.000 de becuri economice sau un sat mai mic).

  • Steli, vineri, 19.12.2008 11:50
    Civalco

    Draga Civalco, Daca tu crezi, ca trecerea unui aut. peste cristalele respective nu duce la cresterea rezistentei (avand in vedere ca acestea culiseaza pe verticala si deci creste suprafata de contact - dupa cum scrie in articol), atunci ti-ar prinde bine si tie un pic de fizica, sau termodinamica. Sau daca tu reusesti sa faci un mecanism in care suma fortelor care intra in proces sa nu fie egala cu suma fortelor (de aceeasi natura sau nu) care ies din procesul respectiv, eu te propun pentru Nobel. Ai fi primul din lume care reuseste!!!

  • Alex, vineri, 19.12.2008 15:05
    Ignorati pe Steli

    Steli cu tot respectul, ma alatur si eu lui Civalco in dorinta de a te educa. Mai du-te si studiaza fizica. Cristalele piezoelectrice nu culiseaza pe verticala si nici nu scrie asa in articol. Deci recomand si o pereche de ochelari. Dc doresti sa te documentezi uite link-ul urmator: http://en.wikipedia.org/wiki/Piezoelectricity Asa cum am explicat nu se foloseste decat energia care momentan se pierde sub forma de caldura. Nimeni nu face nici un perpetuum mobile aici.

  • bebe, joi, 29.01.2009 17:18
    iuyt

    sunt interesat de fizica