Nokian îţi spune cât de uzate sunt pneurile: finlandezii lansează un serviciu gratuit de scanare 3D a adâncimii benzii de rulare

Publicat marţi, 13.12.2016 17:24 de Daniel Popescu

Producătorul de pneuri Nokian a lansat un serviciu de scanare 3D prin care anunţă şoferii despre adâncimea benzii de rulare a cauciucurilor, pentru ca aceştia să ştie când trebuie să le schimbe.

Calitatea pneurilor joacă un rol esenţial în siguranţa rutieră, iar studiile arată că adâncimea necorespunzătoare a benzii de rulare este vinoavată de producerea a 25% dintre accidentele legate de anvelope. De regulă, verificarea acestui parametru este efectuată doar în service-uri, însă producătorul de pneuri Nokia a lansat acum o tehnologie digitală care oferă informaţii în timp real despre adâncimea benzii de rulare.

Prin intermediul unui parteneriat cu reţeaua de service-uri auto şi centre de anvelope Vianor, producătorul finlandez de cauciucuri Nokian a lansat tehnologia SnapSkan, care măsoară în timp real adâncimea benzii de rulare prin utilizarea unui scaner 3D care "citeşte" pneurile şi a unei camere video care identifică numărul de înmatriculare.

În momentul în care scanarea este completă, şoferul poate primi un raport despre adâncimea benzii de rulare prin SMS şi e-mail, indiferent de marca pneurilor pe care le foloseşte.

Pentru început, SnapSkan va fi disponibil de-a lungul drumului de acces într-o parcare subterană din Helsinki, Finlanda, însă ulterior va fi extins şi în alte zone din Finlanda înainte de a ajunge şi în alte ţări la un moment dat.

"Prea puţine persoane sunt conștiente de starea anvelopelor montate pe autoturismele lor, iar limita de prag care defineşte necesitatea de a le înlocui este destul de mare. Dorim să folosim această nouă tehnologie pentru a creşte gradul de conştientizare a conducătorilor auto cu privire la gradul de uzură a anvelopelor, făcând-o cât mai simplu de utilizat şi uşor de accesat”, spune Ville Nikkola, şeful departamentului de retail al Vianor.

Via Nokian