Oficial: McLaren, penalizata trei curse cu suspendare

Publicat miercuri, 29.04.2009 14:23 de Daniel Popescu

Consiliul Mondial al FIA a dictat o penalizare de trei curse cu suspendare pentru McLaren Mercedes in urma scandalului in care a fost implicata echipa in Marele Premiu al Australiei.

La numai cateva ore de la inceperea audierilor, Consiliul Mondial al FIA a luat o decizie finala si irevocabila in privinta echipei McLaren.

Forul mondial a considerat ca cea mai adecvata pedeapsa este excluderea echipei din urmatoarele trei curse, insa a decis sa suspende aceasta decizie ca urmare a faptului ca McLaren a dat asigurari ca britanicii si-au schimbat cultura organizationala in urma evenimentelor de la Melbourne.

"Dupa ce am luat in considerare maniera deschisa si sincera in care seful echipei McLaren, Martin Whitmarsh, s-a adresat Consiliului Mondial al FIA si avand in vedere schimbarea culturii organizationale despre care acesta a spus ca a avut loc in cadrul echipei, Consiliul Mondial al FIA a decis sa suspende aplicarea celei mai adecvate penalizari".

"Penalizarea este o suspendare a echipei de la trei curse din Campionatul Mondial al Formulei 1. Aceasta se va aplica numai in cazul in care apar noi informatii despre acest caz sau daca, in urmatoarele 12 luni, echipa incalca din nou articolul 151c din Codul Sportiv International", se arata intr-un comunicat de presa al FIA.

Practic, decizia Consiliului Mondial nu are nicio influenta asupra evenimentelor urmatoare din Formula 1, McLaren urmand sa concureze in toate celelalalte curse ale sezonului fara sa fie depunctata in vreun fel in clasament.

In plus, forul mondial a precizat ca in scurt timp va da mai multe detalii despre modul in care a luat aceasta decizie.

McLaren a fost somata anterior sa raspunda in fata Consiliului Mondial dupa ce FIA a descoperit ca Lewis Hamilton si fostul director sportiv al echipei, Dave Ryan, au mintit in fata comisarilor de cursa de la Melbourne in privinta unui incident cu Jarno Trulli.

Cei doi oficiali ai echipei britanice au sustinut la vremea respectiva ca Trulli l-a depasit pe Hamilton in mod deliberat sub safety car, insa transmisiile radio dintre campionul mondial si inginerul sau au demonstrat ca echipa a fost cea care i-a solicitat lui Hamilton sa cedeze pozitia.

In urma acestui scandal, McLaren l-a concediat pe Dave Ryan, iar Ron Dennis s-a retras oficial din toate functiile detinute la echipa.

Via | FIA

  • scuderia, miercuri, 29.04.2009 14:42
    @...

    si cum?...nu va fii prezenta cu masinile pe circuit?..sau nu li se va da punctele

  • WestMclaren, miercuri, 29.04.2009 14:54
    @scuderia

    Pedeapsa e cu suspendare, adica nu vor pati nimic daca nu apar date noi sau nu vor mai incalca regulamentul intr-o perioada de 12 luni.

  • scuderia, miercuri, 29.04.2009 15:08
    @westmclaren

    aham...am inteles...mersi

  • kimi_rai, joi, 30.04.2009 01:00
    eteeeeeeeee

    Pai de ce naibi mai dau pedeapsa . Mai bine stateu in baca lor si numai ziceau nimic. Ar fi meritat 3 etape, ca nu se invata deloc astia si nici nu se vor invata . Retragerea lui Dennis a fost premeditata ( oricum tot el e in spatele echipei )

  • alex_capruciu, joi, 30.04.2009 09:49
    decizie corecta

    tinand cont de cat de penibil a fost tot incidentul si de faptul ca cei de la mclaren nu au putut comunica cu oficialii cursei eu zic ca decizia este foarte corecta. Daca Lewis nu il lasa pe Trulli sa depaseasca atunci nu era nici un scandal pentru ca totul era ok. De asemenea daca cei de la Mclaren nu se lacomeau dupa puncte si nu depuneau contestatie dupa cursa totul era ok. In concluzie decizie corecta si sper ca cei de la Mclaren sa inteleaga ca asta este ultima lor carte "iesi din inchisoare gratis".

  • man70u, joi, 30.04.2009 09:51
    hmmmmmm

    si trulli,ar trebuii sa fie sanctionat......sau prostia nu se pedepseste?