Porsche: exemplar unicat 911 GT3 RS, un omagiu adus lui Jo Siffert, pilot de curse în anii ’60 și ’70

Publicat luni, 05.08.2024 11:13 de Tiberiu Safta

Porsche a pregătit un exemplar unicat pentru modelul 911 GT3 RS. Noul exemplar aduce un omagiu pilotului de curse elvețian Jo Siffert, pilot de Formula 1 și pilot de uzină Porsche în anii ’60 și ’70.

Jo Siffert a fost un pilot de curse cunoscut și de succes în anii ’60 și ’70. Elvețianul a pilotat în Formula 1, acolo unde a câștigat două curse. Prima victorie a fost în Marea Britanie, în 1968, la volanul unui Lotus 49 pregătit de echipa privată Rob Walker Racing. A doua victorie a venit în 1971, pe vechiul Oesterreichring din Austria, la volanul unui monopost BRM.

Acela a fost și anul în care Siffert și-a pierdut viața în timpul Cursei Campionilor de la Brands Hatch, o cursă de Formula 1 care nu conta pentru campionat.

Alături de Formula 1, Jo Siffert a fost și pilot de uzină Porsche în competițiile de anduranță. Pentru a marca acest parteneriat, marca germană a dezvăluit un exemplar unicat al lui 911 GT3 RS. Noul exemplar este vopsit într-o vopsea specială albă, cu aripile frontale vopsite în verde și cu numărul de concurs 29 vopsit pe portiere.

Alegerea acestor culori nu a fost întâmplătoare. Porsche a recreat grafica unui Porsche 917 cu care Siffert a câștigat o cursă de anduranță la Oesterreichring în 1969, alături de Kurt Ahrens. Jantele din magneziu sunt vopsite într-o nuanță de negru, iar numărul de concurs mai este prezent și pe capota din față, dar și pe eleron. Mai mult, pe montanții B apar și embleme speciale cu semnătura lui Jo Siffert.

Deși nu a publicat multe imagini cu interiorul, Porsche spune că noul exemplar primește tapițerie neagră în combinație cu roșu, o grafică specială cu casca lui Siffert brodată în tetiere, dar și praguri interioare speciale cu numele pilotului elvețian.

Exemplarul unicat va fi vândut unui client norocos printr-o selecție aleatorie. Înainte de asta, mașina va fi expusă în cadrul showroom-urilor Porsche din Elveția, pentru ca mai apoi să fie expusă și la Salonul Auto de la Zurich în noiembrie.

via Porsche