Renault prezintă noua gamă de utilitare electrice: arhitectură de 800 de volți

Publicat marţi, 29.04.2025 16:25 de Tiberiu Safta

Renault a prezentat oficial noua sa gamă de utilitare electrice prin lansarea a 3 modele noi. Cele 3 modele, Trafic, Goelette și Estafette, sunt primele modele Renault care beneficiază de o arhitectură definită de software dezvoltată de Ampere și primesc o arhitectură de 800 de volți.

Constructorul francez tocmai a dezvăluit 3 modele utilitare noi, care anunță debutul noii sale game de utilitare electrice. Noile modele, botezate Trafic, Goelette, respectiv Estafette, sunt primele vehicule ale mărcii definite de software, grație unei arhitecturi de 800 de volți dezvoltate de către Ampere, divizia producătoare de mașini electrice a Grupului Renault.

Toate cele 3 modele sunt bazate pe o platformă „skateboard” flexibilă, care permite montarea mai multor tipuri de caroserie și ajută la o manevrabilitate mai bună în special în spațiile strânse. Renault spune despre noile modele că, datorită acestei platforme, acestea au o rază de bracare de 10.3 metri, la fel ca în cazul unui Renault Clio.

De asemenea, Renault a crescut ponderea de materiale reciclate folosite la exterior și interior până la 22.5%. Dintre toate materialele prezente la noile modele utilitare, 80% vor putea fi reciclate la sfârșitul vieții vehiculelor.

PÂNĂ LA 450 KM AUTONOMIE

Noile Renault Trafic, Goelette și Estafette sunt disponibile în două versiuni în ceea ce privește bateria: Standard Range și Long Range. În cazul primei versiuni, acumulatorul este de tip LFP (litiu fier fosfat) și garantează o autonomie de până la 350 de kilometri în regim WLTP, în cazul modelului Trafic.

Bateria versiunii Long Range este de tip NMC (nichel mangan cobalt), care promite o autonomie de până la 450 de kilometri în regim WLTP. Arhitectura de 800 de volți permite o încărcare rapidă a bateriei. O alimentare de la 15% la 80% durează mai puțin de 20 de minute.

Toate modelele sunt disponibile cu doar un singur propulsor electric. Acesta livrează 204 cai putere și un cuplu de 345 Nm.

PRIMELE MODELE RENAULT DEFINITE DE SOFTWARE

Așa cum spuneam mai devreme, noile Renault Trafic, Goelette și Estafette sunt primele modele ale mărcii franceze care intră în categoria vehiculelor definite de software (SDV). Asta înseamnă că cele 3 modele vor primi în mod regulat actualizări software automate și beneficiază de ecosisteme prin care șoferii vor putea să integreze propria lor interfață digitală.

Noile modele utilitare vin la bord și cu tehnologiile V2L (Vehicle-to-Load) și V2G (Vehicle-to-Grid), prin care acestea pot deveni surse de alimentare pentru dispozitive sau pentru locuințe.

Toate cele 3 modele primesc un design asemănător al părții frontale, cu o suprafață neagră înclinată și montată imediat sub parbriz. Aici sunt integrate farurile LED și siglele Renault iluminate.

Modelul Trafic este disponibil în două variante de caroserie: L1 și L2. Cea dintâi versiune oferă un volum de încărcare de 5.1 metri cubi și o lungime de 4.87 metri. Varianta L2 este mai mare, cu o capacitate de încărcare mărită la 5.8 metri cubi, o lungime a caroseriei de 5.27 metri și un ampatament mai lung cu 40 de centimetri față de varianta L1.

În interior sunt prezente numeroase spații de depozitare, precum și scaune îmbrăcate în tapițerie gri în combinație cu albastru și care includ cusături galbene. Aici mai avem un ecran central de 12 inch și un instrumentar digital de 10 inch.

Modelul Goelette este oferit în 3 caroserii diferite. În funcție de caroseria aleasă, noul Renault Goelette oferă un volum de încărcare de până la 10 metri cubi, precum și locuri pentru 6 persoane.

La final, noul Renault Estafette este oferit doar într-o singură variantă de caroserie. Modelul are o înălțime de 2.6 metri, lucru care îi permite chiar și unui șofer cu o înălțime de 1.90 metri să stea în picioare în interiorul vehiculului. Lungimea caroseriei este de 5.27 metri, iar capacitatea de încărcare este de 9.2 metri cubi.

Toate modelele beneficiază de noul sistem de operare CAR OS și de numeroase sisteme de siguranță activă, inclusiv un sistem care îi poate oferi șoferului un scor de la 0 la 100 cu privire la condusul în siguranță.

Noile utilitare Renault vor fi produse în Franța, la uzina din Sandouville, iar lansarea pe piață va avea loc abia anul viitor.

via Renault

  • Jian de la Calafat, marţi, 29.04.2025 17:21

    In urma cu o luna de zile aparea informatia conform careia Luca de Meo renunță la poziția de CEO al diviziei electrice a Renault Group, Ampere. Pai de ce sa procedeze astfel ?!? Taman acolo este locul potrivit pentru acest broscar. Sechestrat ca CEO la Ampere pe perioada nedeterminata. Iar Renault, Dacia, Alpine sa li se permita sa zburde cu acea forma de propulsie care le-a generat notorietatea, ICE, evident. N-am cum sa nu constat, in cadrul Renault Group toate sunt cu fundu-n sus si la aceasta ora.