Studiu: 42% dintre români și-ar cumpăra o mașină electrică, dar 75% susțin că prețurile sunt prea mari
42% dintre români susțin că următoarea lor mașina va fi electrică, însă 75% afirmă că prețurile sunt prea mari, iar aproape jumătate că numărul de stații de încărcare este insuficient, potrivit unui studiu realizat de Ipsos.
Grupul de cercetare de piață Ipsos a realizat recent un studiu la nivel global cu privire la percepția consumatorilor asupra mașinilor electrice.
Studiu a fost efectuat inclusiv pe piața din România și oferă o perspectivă surprinzătoare cu privire la planurile de viitor ale consumatorilor din țara noastră.
Astfel, 42% dintre românii care au participat la studiu susțin că, cel mai probabil, viitoarea lor mașina va fi una electrică.
Principalele motive pentru care românii sunt interesați de mașinile electrice sunt reducerea emisiilor de oxid de azot, reducerea emisiilor de dioxid de carbon și reducerea costurilor cu carburanții. De altfel, reducerea emisiilor de oxid de azot a fost menționată în special de români (61%), în timp ce media globală a fost de 43%.
Pe de altă parte, românii care nu doresc să cumpere o mașină electrică au identificat trei cauze principale pentru această decizie. Cea mai importantă rămâne prețul prea mare al mașinilor electrice, element menționat de 75% dintre participanții la studiu, în ciuda faptului că România oferă cel mai mare bonus pentru achiziționare de astfel de vehicule (echivalentul a aproape 10.000 de euro).
De asemenea, 41% dintre români consideră că autonomia mașinilor electrice este prea mică, în timp ce 48% susțin că infrastructura de stații de încărcare este redusă.
La studiul Ipsos au participat 3.877 de persoane din România, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia și Turcia.
Via InCont
Sunt de acord intrutotul ca romanii fac parte dintre aceia numiti "smart guys" - fara suparare doamnelor.... Autonomia actuala (mica/medie), lipsa unei infrastructuri dezvoltate, lipsa unor reprezentante/service-uri auto in Romania (ex. TESLA s.a.), lipsa unor modele electrice disponibile pe piata interna (vezi HYUNDAI Kona EV si KIA e-Niro), oferta destul de limitata de modele electrificate precum si preturile (destul de piperate - deocamdata) impiedica aceasta evolutie fireasca a masinilor electrificate (PHEV si BEV). SPOR LA CUMPARATURI - celor mai curajosi!