Supercapacitorii vor revoluţiona maşinile electrice: încărcare în câteva secunde şi autonomie similară cu cea a unei maşini clasice
Un grup de cercetători va lansa în 2017 prototipul unui supercapacitor care va înlocui bateriile Li-Ion pentru ca maşinile electrice să se încarce în câteva secunde şi să ofere autonomii similare cu cele ale maşinilor tradiţionale.
Cercetătorii ne promit de ani de zile apariţia unor baterii revoluţionare care să ne scape de încărcarea zilnică a telefoanelor, tabletelor sau laptopurilor, însă până în prezent niciunul dintre aceste produse nu şi-a făcut apariţia pe piaţă.
Acum, mai mulţi cercetători de la compania Augmented Optics, împreună cu universităţile din Surrey şi Bristol, anunţă că sunt pe punctul de a lansa în 2017 prototipul unui dispozitiv care va putea fi utilizat atât pentru electronice, cât şi pentru maşinile electrice.
În acest stadiu de dezvoltare, densitatea de energie va fi însă mai mică decât în cazul bateriilor Li-Ion, ceea ce înseamnă că autonomia oferită va fi mai scăzută. "Mulţi oameni ar fi mult mai mulţumiţi cu o autonomie la jumătate, dar cu un timp de încărcare scurt", susţine Jim Heathcote, directorul executiv al Augmented Optics.
Totuşi, grupul de cercetători susţine că a descoperit deja o metodă prin care supercapacitorii să fie de până la 10.000 de ori mai puternici decât acumulatorii Li-Ion disponibili în prezent, ceea ce ar permite ca autonomia să fie similară cu cea oferită de o maşină cu motor cu combustie internă.
Tesla Motors este primul constructor care sprijină public această tehnologie, însă CEO-ul Elon Musk a avertizat că esenţial ca problema desntitatii de energie să fie rezolvată pentru că supercapacitorii să poată înlocui cu adevărat bateriile clasice.
Pentru moment, cercetătorii nu au anunţat însă când va fi disponibil pe piaţa supercapacitorul în versiunea finală. Alte avantaje ale tehnologiei sunt menţinerea performanţelor şi după încărcări repetate, impactul mai mic asupra mediului decât bateriile Li-Ion şi absenţa metalelor rare din compoziţie.
Via Autocar
Chiar daca "capacitor" este acceptat in limba romana (din ce am gasit pe internet), denumirea corecta si universal acceptata este "condensator". Este o parere personala, dar capcitor cred ca a fost introdus in limba Romana de cei care nu au nici o legatura cu electronica si nu au putut fi deranjati sa caute traducerea corecta.