Taxa britanica de mediu creste emisiile poluante

Publicat marţi, 31.07.2007 14:29 de Mircea Meșter

Calculul prost al palierelor de taxare pentru mediu din Anglia face ca masinile care emit mult sa fie preferate de britanici.

Britanicii cu bani si-au cumparat in prima jumatate a anului 2007 masini de lux care emite mai mult CO2 decat acelasi tip de autovehicule cumparate de aceeasi clasa sociala in perioada similara a anului trecut. Motivul este reprezentat de noile taxe de drum britanice, care permit achizitionarea unui Range Rover Turbo (376 g CO2/km) in aceleasi conditii de taxare cu ale unui Land Rover Discovery TDV6 (244 g CO2/km).

Acest lucru se explica prin faptul ca plafonul maxim de taxa (individualizat prin codul G) este, in Anglia, cel aplicat maisnilor care emit "peste 225 g CO2/km", desi 99.8% dintre masinile care circula pe sosele emit intre 100 si 450 g. Aceasta situatie face ca in Marea Britanie sa se intalneasca situatii ridicole, o familie care isi cumpara un Renault Espace 2.0 T Automatic, de exemplu, fiind nevoita sa plateasca aceleasi taxe ca un posesor de Ferrari F430.

In aceste conditii, solutia ar fi, spun organizatiile britanice de protectie a mediului, un nou palier superior de taxa, de cod H, care sa ridice taxa pentru masinile care emit intre 225 si 275 g CO2/km.