Toyota ar fi discutat cu Nissan despre o potențială fuzionare, după negocierile eșuate cu Honda

Publicat marţi, 20.05.2025 16:46 de Tiberiu Safta

Potrivit unei publicații japoneze, mai mulți oficiali Toyota ar fi purtat discuții cu rivalii de la Nissan pentru o potențială fuzionare în urma negocierilor eșuate dintre Nissan și Honda. Cele din urmă brand-uri japoneze au renunțat la un asemenea acord în februarie.

Negocierile dintre Nissan și Honda privind o fuzionare între cele două mărci au început spre sfârșitul lui 2024. În decembrie, cele două companii au semnat un memorandum de înțelegere prin care au căzut de acord să discute o fuzionare. Trei luni mai târziu, însă, Honda și Nissan au pus capăt acestor negocieri

, din cauză că cele două mărci nu au putut să ajungă la un acord pe această temă.

Acum, la alte 3 luni de la eșecul acelor negocieri, a apărut informația că Toyota ar fi purtat discuții în secret cu Nissan privind o potențială fuzionare. Aceste discuții, potrivit unei publicații japoneze, ar fi avut loc la scurt timp după eșecul negocierilor dintre Nissan cu Honda.

Această informație este una surprinzătoare, deoarece Akio Toyoda, președintele Toyota, a anunțat încă din ianuarie că Nissan și Toyota nu aveau în plan discuții pentru o potențială fuzionare între cele două mărci. Șeful Toyota era de părere că o astfel de fuzionare nu ar fi fost posibilă din cauză că ar fi încălcat legile concurenței.

Până acum, nici Toyota și nici Nissan nu au dat un comunicat oficial cu privire la acest subiect. Toyota deține mai multe acțiuni în câteva dintre mărcile japoneze rivale. De exemplu, Toyota deține 20% din acțiunile celor de la Subaru, 5.1% din acțiunile Mazda, 5.9% din acțiunile Isuzu și alte 4.9% din acțiunile celor de la Suzuki.

După eșecul negocierilor din februarie, șeful Nissan de atunci, Makoto Uchida, a demisionat din funcție. În locul său a venit Ivan Espinosa, care a precizat că este deschis la viitoare colaborări cu alți producători. Recent, Espinosa a anunțat noi măsuri drastice de scădere a costurilor, care includ eliminarea a 19.000 de locuri de muncă și închiderea a nu mai puțini de 7 fabrici la nivel mondial.

via Motor1