Toyota: "Faceţi ceva sau plecăm"

Publicat duminică, 07.11.2010 12:29 de Cornel Șocariciu

Vânzările în scădere de pe piaţa locală din ultima lună înregistrate de Toyota i-au determinat pe oficialii constructorului să lanseze un avertisment la adresa guvernului japonez prin care ameninţă că vor muta o mare parte din producţie în afara statului.

Vânzările de automobile de pe piaţa din Japonia au scăzut în luna octombrie cu 26.7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar constructorii sunt de părere că încetarea acordării subvenţiilor din partea guvernului este factorul principal care a condus la aceste rezultate nefavorabile.

În octombrie, vânzările Toyota de pe piaţa locală au scăzut cu 24.2%, Honda a înregistrat un declin cu 29.9 procente, iar Nissan a comercializat cu 30.6% mai puţine automobile. Reacţia reprezentanţilor Toyota nu a întârziat să apară. "Faceţi ceva sau plecăm", a fost mesajul lansat de oficialii constructorului nippon la adresa guvernului japonez.

Reprezentanţii Toyota au declarat că sunt pregătiţi să mute o parte din producţia de automobile din Japonia dacă profitul din ultimele şase luni va scădea cu mult peste cifrele previzionate. Acest avertisment lansat de Toyota va pune şi mai multă presiune pe guvernul japonez în legătură cu aprecierea yenului faţă de dolar. Mai mult decât atât, luna trecută, Akio Toyoda, preşedintele Toyota, a declarat că aceasta este o mare problemă care ameninţă întreaga industrie japoneză.

Via | TheTruthAboutCars

  • AdrianosFidi, duminică, 07.11.2010 13:57

    o sa le pese politicienilor niponi ?

  • Ivanoff, duminică, 07.11.2010 14:56
    @Adrianos

    Fi convins Adrian! De foarte multe ori Toyota s-a confundat cu Japonia si invers... Familia Toyoda are o foarte mare influenta in mediul politic japonez si asta mai ales datorita faptului ca are o foarte mare istorie in spate si e un pilon foarte important in economia Japoniei. Plus ca nu poti juca de la egal la egal cu toate "ingineriile financiare" pe care SUA le face in ideea de a tine dolarul jos pt a-si proteja producatorii locali...

  • @ Ivanoff, duminică, 07.11.2010 15:42
    China este "responsabila" de valoarea foarte mare a yenului japonez

    Yenul se tranzactioneaza la valori extrem de ridicate in primul rand pentru ca tara ce va deveni foarte curand cea mai puternica economie a lumii ( China ), cumpara masiv yeni japonezi iar Japonia este o tara prea mica in comparatie cu China pentru a putea contracara acest lucru . Daca Toyota va parasi Japonia, cele mai multe uzine Toyota din Japonia vor fi relocate in China, unde in primele 9 luni din 2010 Toyota a vandut peste 500,000 de masini .

  • .marius., duminică, 07.11.2010 22:36
    Toyota

    Situatia e asemanatoare cu cazul Nokia. Cand trebuia sa se mute fabrica din Germania in ...Jucu. Nemtii le`au oferit 60 milioane de euro ca sa nu inchida fabrica. Parerea mea e ca astfel de mutari s`ar putea reflecta in pretul produsului finit, respectiv mai ieftin. Cu siguranta ca si cei de la Toyota cauta lucru de mana de ieftina si largirea bazei de clienti. Din pacate o astfel de mutare face rau Japoniei, dar nu neaparat si Toyotei.

  • I.O.N, luni, 08.11.2010 11:42

    Se pare ca incepe adevarul declin!

  • marius, luni, 08.11.2010 17:41
    de prea mult bine....

    vand prea mult, au exporturi prea mari

  • Maka, luni, 08.11.2010 22:47

    Toyo in Japonia e ca Fiat in Italia, ca VW in Germania, ca GM in US: un mare grup industrial adanc ramificat in economia nationala si prin care se face multa politica, lobby, finantare politica, spalare de bani la nivel inalt, politica economica externa statala s.a.m.d Cum Fiata facut stanga-mprejur zilele trecute si a pupat poala popii, asa var face pe rand toti ceilalti. Cand esti foarte mare ca si grup poti negocia din pole position , dar nu esti de capul tau. Everyday automotive politics...