UE a aprobat sistemele de siguranță care vor deveni obligatorii în 2022: frânarea automată de urgență și menținerea benzii sunt pe listă
Uniunea Europeană a aprobat lista sistemelor de siguranță care vor deveni obligatorii pe toate mașinile comercializate începând din 2022, iar printre acestea se numără frânarea automată de urgență și sistemul pentru menținerea benzii de circulație.
În primăvara acestui an, Uniunea Europeană a anunțat un acord preliminar cu privire la introducerea unor sisteme de siguranță în dotarea standard a mașinilor începând din 2022.
La mai bine de jumătate de an distanță, Consiliul Europei a aprobat la sfârșitul săptămânii trecute lista finală a sistemelor de siguranță pe care constructorii auto vor fi obligați să le ofere în dotarea standard începând din 2022.
Cele mai importante tehnologii prezente pe listă sunt sistemul de frânare automată de urgență (AEB) și sistemul Lane Keep Assist pentru menținerea benzii de circulație.
Pe de altă parte, UE a inclus pe listă și alte sisteme de siguranță, printre care se numără un sistem de asistență pentru controlul vitezei, posibilitatea de a instala un sistem care să prevină pornirea mașinii în cazul detectării consumului de alcool sau sisteme de avertizare pentru somnolentă și lipsa de atenție a șoferului.
Nu în ultimul rând, mașinile trebuie să aibă dispozitive de înregistrare a datelor (principiu asemănător cutiilor negre) și un instrument care să permită monitorizarea precisă a presiunii în pneuri.
În versiunea inițială a proiectului era menționată obligativitatea camerei video de marșarier, însă aceasta nu mai este menționată explicit în forma finală a documentului. Introducerea frânarii autonomate de urgență și a sistemului Lane Keep Assist va conduce cel mai probabil la o creștere a prețurilor de bază pentru mașinile care în prezent nu au astfel de sisteme.
Uniunea Europeană estimează că implementarea acestor măsuri ar conduce la salvarea a 25.000 de vieți până în 2038.
Să vedeți acum prețuri la Dacia, dar și la celelalte mărci... eram în primăvara asta cu un electrician priceput care îmi lucra ceva la mașină și îmi povestea cât de complex este sistemul de frânare automată și cât de costisitor e de reparat în caz că se strică. În UE pare că puterea financiară a oamenilor e pe scădere, în timp ce mașinile urcă la prețuri tot mai mari. Concluzia o trageți voi...