VIDEO: Rezultat surprinzător pentru Dacia Spring la testul elanului. A performat mai bine ca Honda E și Tesla Model X
O publicație spaniolă a testat comportamentul Daciei Spring la testul elanului. Rezultatele au fost surprinzătoare, după cum au fost dovedite și în filmarea realizată de jurnaliștii iberici.
Publicația spaniolă KM77 a devenit celebră pentru testele sale de manevrabilitate, aplicate mașinilor comercializate pe piața din Europa. Cea mai disputată probă este testul elanului, care a născut multe controverse de-a lungul vremii. Rezultatele publicației spaniole au fost fie aplaudate, fie contestate.
Bineînțeles, nici modelele Dacia nu au scăpat de acest test. Cel mai recent model supus testului elanului este Dacia Spring, primul produs electric al brandului din Mioveni. Bazat pe un model Renault care se vinde în China, Spring nu a ridicat așteptări prea mari, însă a reușit să surprindă. Nu doar pe jurnaliștii spanioli care au efectuat testul, ci și pe noi, jurnaliștii români.
În testul nostru cu Dacia Spring, la capitolul „Ținută de drum”, am amintit despre ruliu și o oarecare nesiguranță manifestată în momentul manevrelor de eschivă, de evitare a unui obstacol la viteză ridicată. Adică am simulat un test al elanului și mașina a dat semne de supravirare și nesiguranță.
Se pare că e doar o senzație cu care trebuie să te obișnuiești în primii tăi kilometri cu Spring. Jurnaliștii spanioli au realizat că e nevoie de multă muncă cu manevrarea volanului într-o situație de urgență, însă, cu exercițiu, mașina păstrează o traiectorie sigură. Mai mult, aderența se menține și nici o roată nu se dezlipește de asfalt. Meritul este al sistemului de control al stabilității, care intervine prompt și la timp, potrivit publicației spaniole.
Testul elanului se face gradual. De la viteze mai mici, până la viteza la care mașina nu mai poate fi controlată. În cazul Daciei Spring, viteza la care lucrurile au devenit instabile și greu de controlat a fost de 77 de km/h. Este un rezultat surprinzător și foarte bun pentru modelul românesc.
Ca să punem totul într-un context, KM77 susține că Honda E a reușit să execute corect testul elanului până la o viteză de 75 de km/h. Mai mult, Seat Mii Electric și Tesla Model X nu s-au descurcat decât până la 70 de km/h.
Bineînțeles că un astfel de rezultat naște controverse. Așa că propunem să dați un Play clipului de mai jos și să vă exprimați părerea în rubrica de comentarii.
Or să vină iar haterii de serviciu, chiar dacă ați menționat la final partea cu controversa. Din păcate, în ultimele luni zona de comentarii a Automarket a fost invadată de niște oameni care dau impresia de analfabeți funcționali. De ce zic asta? Că le zici unele realități și cu dovezi și ei o țin pe a lor sau înțeleg un text sau un comunicat fix pe dos. Ultimul exemplu este articolul cu Arkana unde am zis că versiunea rusească e făcută pe vechea platformă B0, modificată ce-i drept și numită acum B0+, dar tot platformă de Clio 2 din anii 90, iar cea europeană pe noua platformă CMF-B și am fost umplut de minusuri deși era un adevăr, iar unul pe acolo tot susținea că refuză să creadă așa ceva. E pur și simplu noaptea minții. Intri pe un site auto, habar nu ai informații de bază despre mașina respectivă, dar te dai mare cunoscător și, deși ți se aduc dovezi, tu o ții pe a ta că nu crezi că e platforma B0. E ceva de te lasă mut. Și au mai fost și alte exemple. Plus veșnicul naționalism ceaușist cu străinii care ne fură și ne vor răul care s-a împrăștiat pe platforma asta în ultima vreme. Naționalismul ăsta oricum e strâns legat de analfabetismul funcțional. Prin urmare și spre bucuria acestor oameni, eu mă retrag de pe această platformă de comentarii urmând să reconsider decizia dacă lucrurile se vor schimba. Voi continua să citesc articole, dar în comentarii să își facă de cap noua generație de ”cunoscători” auto.