Ministrul Mediului: "Luăm în considerare renunţarea la Rabla în 2014"
Rovana Plumb, Ministrul Mediului, se declară nemulţumită de rezultatele obţinute prin programul Rabla şi a anunţat posibilitatea renunţării la acesta din 2014.
Înmatriculările de automobile noi au scăzut cu 46% pe piaţa din România, relatează Greenreport citând o analiză realizată de Auto.ro. Mai precis, în prima lună în care programul Rabla 2013 a fost activ în România, au fost înmatriculate 3.970 automobile noi. În comparaţie cu luna mai a anului curent, nu vorbim despre o scădere atât de mare, a cincea lună a anului având 4.110 înmatriculări noi, dar vorbim despre o diferenţă considerabilă faţă de cele 7.330 automobile înmatriculate în România în iulie 2012. Printre vinovaţi se numără şi programul Rabla 2013, care a debutat târziu şi a adus condiţii mai stricte şi reguli noi.
Ediţia 2013 a programului Rabla a schimbat numărul de tichete maxim permise, de la trei la unul, a crescut valoarea voucherului la 6.500 lei şi a redus numărul total de vouchere distribuite. Situaţia a fost complicată ulterior şi prin împărţirea voucherelor în funcţie de numărul de vehicule rulate mai vechi de zece ani dintr-un judeţ, precum şi introducerea unui termen de valabilitate strict al voucherelor şi restricţionarea dramatică a tranzacţionării acestor tichete. În prima fază a programului Rabla 2013, a fost distribuit un număr limitat de tichete, pentru a favoriza împărţirea acestora doar la centrele eficiente, explicau reprezentanţii Ministerului Mediului.
"Se va lua în discuţie stoparea programului Rabla, de la anul. Din punctul meu de vedere sunt decisă să nu se mai deruleze. Hotărârea mea ca ministru este că acest program nu este eficient nici pentru mediu, nici pentru parcul auto, nici pentru cetăţean", a declarat Rovana Plumb, Ministerul Mediului, în cadrul unei conferinţe la care a participat la începutul lunii curente, citează Green-report.ro. Ministrul nu a discutat despre întârzierile care au dus la demararea programului rabla la aproape trei luni distanţă faţă de data cu care s-au obişnuit consumatorii. Mai mult decât atât, reprezentanţii Ministerului Mediului nu vor discuta despre efectul pe care l-au avut schimbările aplicate Programului Rabla 2013, unele dintre ele sugerate chiar de membrii APIA, care au dus la inducerea în eroare a consumatorilor.
Via Greenreport
Guvernantilor nu va e rusine?Dupa ce ati facut harcea-parcea programul rabla comentati ca nu e eficient?Nu aveti bani si de aia gasiti motive sa renuntati la el!Tichete foarte putine in anumite judete unde e mare nevoie,imparteala pe gasti de interese,intrari peste rand,reguli proaste,rusine sa va fie!