Sunt şanse ca Tesla să producă maşini electrice în România? Vicepremierul Borc: "Negociem cu un constructor de vehicule electrice"
România este în discuţii preliminare cu un producător de maşini electrice pentru construirea unei fabrici, potrivit vicepremierului Costin Borc, care sugerează că ar putea fi vorba despre Tesla.
Renault şi Ford sunt singurii constructori auto care au în prezent fabrici în România, însă lista scurtă s-ar putea îmbogăţi în viitorul nu foarte îndepărtat cu un nou nume care să producă aici maşini electrice.
Cel puţin aşa susţine vicepremierul şi ministrul Economiei, Costin Borc, care a dezvăluit că România a început negocierile pentru construcţia unei fabrici de maşini electrice. Întrebat de reporterii Hotnews dacă este vorba despre un producător european sau american, Borc a sugerat că ar putea fi vorba despre Tesla Motors.
Potrivit acestuia, componenta Rabla Plus din cadrul programului Rabla 2016, care permite obţinerea unui voucher de 20.000 de lei pentru achiziţionarea unei maşini electrice, a fost concepută inclusiv cu scopul de a atrage un constructor vehicule electrice în România.
Programul Rabla 2016 include şi o a treia componentă care vizează finanţarea infrastructurii pentru maşini electrice. Pentru moment nu este clar ce buget va avea aceasta componentă şi nici cum se va aplica, dar nu este exclus ca aceasta să existe tocmai pentru a încuraja un constructor să deschidă o fabrică în România.
De ce ar deschide Tesla o fabrică în România?
Pe de altă parte, Borc nu a explicat în mod concret dacă negocierile se desfăşoară cu un constructor auto tradiţional care are în gamă şi maşini electrice, aşa cum este Renault, sau cu un producător care realizează exclusiv maşini electrice, aşa cum este Tesla.
Cert este că ipoteza unei fabrici Tesla Motors în România nu poate fi exclusă, în condiţiile în care constructorul american doreşte să construiască o fabrică în Europa, pe lângă linia de asamblare pe care o deţine în Olanda. De altfel, Tesla negociază în prezent cu Franţa, care a oferit producătorului american oportunitatea de a deschide o uzină pe terenul unei centrale nucleare pe care o va închide la sfârşitul acestui an.
Tesla are nevoie de creşterea semnificativă a capacităţii de producţie pentru a face faţă celor aproximativ 400.000 de comenzi pe care le-a primit pentru noul Tesla Model 3, a cărui producţie va începe la sfârşitul anului viitor în SUA, urmând ca lansarea europeană să aibă loc în 2018.
Via Hotnews
Nu se va intampla. Fara autostrazi nu se mai face nimic. Poate doar prin vestul tarii dar si acolo este o mare problema: lipsa fortei de munca.