Hyperloop, mai aproape de realitate: primul test cu "trenul" care parcurge 650 de kilometri în 30 de minute a fost un succes
Compania Hyperloop One a dezvăluit sistemul de propulsie pentru viitoarea reţea de transport pe care o dezvoltă şi care presupune parcurgerea unei distanţe de 650 de kilometri în numai 30 de minute.
Cu aproape trei ani în urmă, Elon Musk, CEO-ul Tesla Motors, a imaginat un nou sistem de transport bazat pe un tub din oţel în care presiunea este scăzută şi în care este introdusă o "capsulă" presurizată care poate găzdui până la 28 de pasageri.
Capsula este menţinută într-o stare de semi-imponderabilitate cu ajutorul jeturilor de aer "suflate" de "şinele" sale şi este propulsată cu o viteză de până la 1220 km/h cu ajutorul unui accelerator linear electromagnetic. Astfel, o distanţă de 650 de kilometri, asemănătoare cu cea de la Timişoara la Constantă, ar urma să fie parcursă în numai 30 de minute.
Musk nu a dorit să se implice financiar în proiectul cunoscut sub numele de Hyperloop, însă două companii lucrează în prezent la un astfel de sistem de transport. Una dintre ele este Hyperloop One, care a efectuat primul test pe un circuit în aer liber din Las Vegas. Vehiculul de test a inclus doar sistemul de propulsie electromagnetică, fără capsula propriu-zisă pentru transportul pasagerilor, şi a ajuns de la 0-100 km/h în numai o secundă. Viteza maximă atinsă în cadrul testului a fost de aproape 640 km/h.
Oficialii companiei susţin că Hyperloop va deveni operaţional în 2021.
Via Electrek
Este un proiect ireal. Daca se va opri accidental insuflarea de aer la o viteza de 1200 km/h, capsula va intra in contact direct cu peretii tunelului, si va lua probabil foc.