Schimbări în legislaţia rutieră: ITP-ul devine obligatoriu după un accident, iar examenul medical va fi efectuat periodic
Maşinile care sunt implicate în accidente trebuie să efectueze ITP-ul înainte de a reveni pe drumurile publice, în timp ce examenul medical şi psihologic realizat pentru obţinerea permisului va fi repetat periodic.
Şoferii se vor confrunta în curând cu o serie de schimbări importante în legislaţia rutieră, care au drept scop principal îmbunatăţirea siguranţei pe drumurile publice. Măsurile sunt incluse în Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră pentru perioada 2016-2020 şi au fost avizate miercuri de Guvern, urmând să intre în vigoare după adoptarea unor acte normative în acest sens.
Una dintre cele mai importante noutăţi este că o maşină implicată într-un accident va putea reveni pe drumurile publice doar după ce aceasta va efectua o noua inspecţie tehnică periodică (ITP). Documentul nu menţionează însă explicit tipurile de accidente pentru care se va aplica această regulă, însă cel mai probabil acest aspect va fi clarificat în cadrul actului normativ care va fi publicat în perioada următoare.
"Inspecţia tehnică de siguranţă se va efectua vehiculelor care au fost implicate în accidente rutiere şi va cuprinde verificări suplimentare (structura caroseriei, sistemul de direcţie, etc.) faţă de cele prevăzute în Reglementările privind certificarea încadrării vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice", se precizează în documentul menţionat.
În plus, examenul medical şi psihologic efectuat înainte de începerea şcolii de şoferi va trebui actualizat periodic. Nici în acest caz nu este menţionat exact intervalul de timp la care va trebui repetat examenul medical, însă cert este că perioada va fi redusă după ce şoferii împlinesc o anumită vârstă.
Cea de-a treia măsură majoră prevede că şoferii care au permisul suspendat sau anulat vor avea posibilitatea de a participa la programe de reabilitare. "Aceste programe vor fi voluntare sau obligatorii şi se vor baza pe faptul că încălcările repetate ale legislaţiei rutiere sunt cauzate mai degrabă de atitudinea conducătorilor auto. Acestea pot fi corectate mai ales prin consiliere psihologică şi programe de conducere preventivă şi de schimbare a comportamentelor", se mai precizează în document.
Nu în ultimul rând, documentul are rolul de a îmbunătăţi calitatea serviciilor oferite de şcolile de şoferi. Astfel, examenele pentru obţinerea certificatelor şi atestatelor profesionale vor fi înregistrate video pentru eliminarea fraudelor, iar şcolile de şoferi vor primi prelungirea licenţei de funcţionare doar dacă cel puţin jumătate dintre candidaţi au obţinut permisul de conducere.
Hai da-ten mm, voi credeti ca io am timp sa ma plimb in fiecare an la ITP cu masina sa le dau lor bani.