Elon Musk susține că Tesla riscă să rămână fără bani în 10 luni: "Avem nevoie de măsuri radicale pentru reducerea costurilor"

Publicat luni, 20.05.2019 11:21 de Daniel Popescu

Elon Musk susține că Tesla va rămâne fără bani în următoarele 10 luni în cazul în care nu aplică măsuri radicale de reducere a costurilor.

Tesla a publicat la sfârșitul lunii aprilie raportul financiar pentru primele trei luni ale anului, în care se menționa că producătorul american de mașini electrice are o rezervă de numai 2.2 miliarde de dolari, în urma unor pierderi de 700 de milioane de dolari.

Constructorul a reușit rapid să obțină o finanțare de 2.7 miliarde de dolari, parțial prin vânzarea unor acțiuni, însă situația financiară a companiei rămâne în continuare una dificilă.

De altfel, într-un e-mail trimis angajaților și obținut de agenția de presă Reuters, CEO-ul Elon Musk a avertizat că Tesla va rămâne bani în următoarele 10 luni în absența unor măsuri radicale pentru reducerea costurilor.

"Trebuie să analizăm toate cheltuielile de orice fel în întreaga lume, inclusiv contractele pentru componente, salariile, cheltuielile de deplasare, practic orice plată care iese din contul nostru bancar. 2.7 miliarde de dolari este o sumă mare, dar în realitate ne oferă un răgaz de numai 10 luni dacă luăm în calcul modul în care am cheltuit banii în primele trei luni ale anului. Este o măsură dură, dar este singurul mod prin care Tesla poate avea succes", a scris Musk în emailul adresat angajaților.

În ultimul an, Tesla a trecut prin două runde de concedieri. Mai întâi, Tesla a renunțat la 9% dintre angajați în luna iunie, pentru ca ulterior să concedieze încă 7% din personal în luna ianuarie.

În mod ironic, problemele financiare coincid cu performanțele Model 3, care a devenit cea mai vândută mașină electrică din lume și din Europa.

Via The Verge

  • vlad, luni, 20.05.2019 12:21

    Era de asteptat sa se intample asa. Chiar Musk a declarat faptul ca Tesla ar pierde daca ar vinde numai Model 3. Se pare ca este adevarat. Probabil ca Model 3 se vinde sub pretul de fabricatie.

  • PMC, luni, 20.05.2019 12:28

    Deci din nou, inca o data, iarasi, revenind, porcaria verde se dovedeste falimentara, asa cum au fost si sunt si eolienele si panourile solare si toate gaselnitzele "eco" inventate de socialisti si verzisti si intretinute masiv din bani de la buget, din banii altora. Inca o data se dovedeste ca inventiile si solutiile problemelor nu vin din pix, din dorinta unor indivizi care viseaza frumos si au impresia ca visele tin loc de mecanica, chimie, tehnica, de ce se poate si de ce nu se poate. Sper ca toti credulii care s-au bagat banii in asemenea masini proaste si scumpe o sa-si dea seama si o sa se comporte mai matur data viitoare in ce priveste achizitiile lor. Unele solutii, indiferent cat de frumos le ambalam si le marketam, n-o sa functioneze niciodata. Si asta INDIFERENT cati bani se pompeaza in ele. La fel ca socialismul: n-o sa functioneze niciodata, indiferent de cate ori o sa fie incercat, reambalat, reshapat si reconditionat. NU FUNCTIONEAZA!

  • Clique, luni, 20.05.2019 14:21

    Tehnologia pe hidrogen oameni buni, tehnologia pe hidrogen, este singura variantă ECO și de viitor. Și eu credeam înainte că electricul ar fi, însă după niște documentări serioase, am ajuns la concluzia că hidrogenul este viitorul.

  • hazard, luni, 20.05.2019 14:36

    hai, iubitorii de natura, aer curat, salvatorii pamantului si haterii de diesel, fuguta si cumparati Tesla.

  • Anonim, luni, 20.05.2019 15:02

    Daca cautati am mai scris ca acest aventurier Elon Musk va da cu mucii in fasole si multi cu banii dati pentru o masina care exista doar in visele umede ale unor retarzi membrii ai parlamentului UE .

  • vali, luni, 20.05.2019 15:09

    @PMC: Noroc ca ai avut totusi niste strabuni mai isteti ca tine, care te-au trecut de la caruta la masina.

  • dan_grc, luni, 20.05.2019 22:40

    Având în vedere că modelele Tesla n-au cele mai bune finisari și materiale la interior, de unde să mai reducă costurile ? Model 3 este super mega simplu la bord, ce să mai scoată, volanul ? Dacă acum, când model 3 se vinde bine, au probleme, intr-un an doi când se vor înmulți rivalii pe piață, atunci ce va face ? Întreb pentru un prieten, fan Tesla.

  • Edikkk, luni, 20.05.2019 23:29

    Elon Musk mai aruncă şi minciuni. În 10 luni dau faliment dacă cheltuie cât în ultimele 3 luni. DAR CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ULTIMELE 3 LUNI ??? Cheltuielile cu Giga Factory din China care costă ceva miliarde de dolari, plus cercetarea pentru Tesla Y (vorba aia S3XY ! ) Totul este să sperie muncitorii şi partenerii pentru preţuri mai bune. Tesla are tona de bani iar Elon Musk e cam porcuşor la această declaraţie. Ruşinică.

  • bla bla, sâmbătă, 25.05.2019 22:48

    Da ma PCM, eolienele si panourile solare sunt falimentare. De aia costul de productie a energiei verzi este mai mic decat cel pe carbuni. Vezi ce subventii au industria petrolului la nivel global (cateva sute de miliarde $ anual). Esti cam prost informat si prost in general.