În cădere liberă: cota de piață a mașinilor diesel vândute în România a scăzut la 19.4% în luna aprilie
Doar 19.4% dintre mașinile vândute în România în luna aprilie au avut motoare diesel, în timp ce cota de piață a mașinilor cu motoare pe benzină a crescut la 78%.
Vânzările de mașini diesel au intrat pe o traiectorie puternic descendentă în ultimii ani pe fondul scandalului Dieselgate și a restricțiilor impuse de unele mari orașe, în ciuda faptului că acestea din urmă sunt valabile doar pentru mașinile care îndeplinesc cel mult norma de poluare Euro 5.
România s-a alăturat acestei tendințe, însă datele publicate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) dezvăluie o accelerare agresivă a renunțării la acest tip de unități de propulsie.
Astfel, pe parcursul lunii aprilie, doar 19.4% dintre mașinile vândute în România au avut motoare diesel, comparativ cu cota de piață de 29.5% înregistrată în luna aprilie a anului trecut.
Totuși, motoarele pe benzină au fost singurele "câștigătoare", întrucât cota de piață a acestora a ajuns în aprilie la 78%, în creștere de la 67.8%. În schimb, cota de piață a mașinilor electrice și hibride a rămas constantă la 2.7%.
La nivelul primelor patru luni ale anului, situația se prezintă ceva mai favorabil motoarelor diesel, care au avut o cotă de piață de 26.9%, în scădere puternică de la 40.7%.
Între timp, motoarele pe benzină au o cotă de piață de 70.1%, în creștere de la numai 57% în perioada ianuarie-aprilie 2018. Cota de piață a mașinilor electrice și hibride a crescut de la 2.3% la 2.9%.
APIA a publicat și alte statistici interesante pentru primele trei luni ale anului. Astfel, 62% dintre mașinile vândute în România în primele patru luni ale anului au fost achiziționate de persoane juridice, în timp ce numai 38% au fost cumpărate de persoane fizice. De asemenea, 19.6% dintre mașinile vândute au avut sistem de tracțiune integrală.
În funcție de culoare, românii preferă în continuare alb (27.8%) și gri (24%), în timp ce albastru (17.4%) a avut o cotă de piață mai mare decât negru (10%).
APIA menționează că 29.6% dintre mașinile noi au provenit din România, în timp ce 19.1% au avut ca țară de import Germania. Cehia ocupă locul trei cu 10.2% datorită mărcii Skoda, în timp ce pe locurile următoare sunt Turcia (10%) și Spania (8.2%).
Via APIA
Este un pas înainte, altfel respiri în trafic cu 78 % mașini pe benzină.