Modificări la legea care reglementează serviciile de ride-hailing Uber, Bolt și Clever Go: mașinile folosite pot avea mai mult de 5 locuri

Publicat marţi, 24.09.2019 12:56 de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com

Mașinile folosite în cadrul serviciilor de ride-hailing precum Uber sau Bolt vor putea avea mai mult de 5 locuri, iar termenul limită pentru îndeplinirea tuturor formalităților a fost prelungit cu 4 luni, până în februarie 2020.

La sfârșitul lunii iunie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care activitatea serviciilor de ride-hailing pe piața din România este reglementată pe baza unor reguli stricte pentru companii, mașini și șoferi.

Potrivit ordonanței, serviciile de ride-hailing precum Uber, Bolt sau Clever Go aveau timp să intre în legalitate până în 1 noiembrie 2019, însă Senatul a adoptat legea în această săptămâni și a adus o serie de amendamente.

Astfel, termenul limită a fost prelungit cu 4 luni și va expira în 1 februarie 2020, cel mai probabil pentru ca șoferii să aibă timp să obțină toate documentele necesare.

În plus, senatorii au adoptat o serie de amendamente care vor modifica sau completa legislația.

De exemplu, a fost eliminată prevederea ca mașinile folosite pentru transport să aibă cel mult 5 locuri. Cu alte cuvinte, va fi posibil ca utilitarele de persoane să fie utilizate, deși în prezent operatorii de ride-hailing din România nu oferă astfel de servicii.

De asemenea, noile reglementari menționează explicit că veniturile obținute în urma serviciilor de ride-hailing vor fi impozitate conform legislației în vigoare.

Cele mai importante prevederi ale legii care au fost păstrate și de senatori vizează obținerea de către operatori a unui aviz tehnic de la Ministerul Comunicaţiilor și plata unei taxe de 50.000 de lei. Ulterior, șoferii care doresc să lucreze pentru serviciile de ride-hailing trebuie să obțină un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română (ARR) și să aibă permis de conducere categoria B de cel puțin 2 ani.

Pe de altă parte, mașinile cu care șoferii practică servicii de ride-hailing trebuie să aibă o vechime de cel mult 15 ani, să aibă Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) efectuată la fiecare 6 luni și să aibă afișate în partea dreapta-jos a parbrizului și a lunetei câte un ecuson rotund cu diametrul de 10 centimetri care va include numărul de înmatriculare al mașinii și denumirea platformei digitale utilizată de șofer.

Șoferii care nu respectă aceste reguli vor fi amendați cu sume de până la 5.000 de lei.

Via Ziarul Financiar