Viitorul Audi A8 va fi electric. Design inspirat de conceptul Grandsphere

Publicat luni, 30.01.2023 13:42 de Tiberiu Safta

Potrivit unor informații noi apărute în presă, Audi se pregătește să lanseze cea de-a cincea generație a modelului de lux A8. Noul model va fi oferit exclusiv cu un propulsor electric și va avea un design inspirat de conceptul Grandsphere.

Constructorul german se pregătește să lanseze cea de-a cincea generație a modelului de lux A8. Cu această ocazie au apărut și primele informații despre viitorul etalon al mărcii din Ingolstadt, care urmează să fie prezentat în 2024.

Potrivit publicației britanice Autocar, noua generație Audi A8 promite să fie un rival pentru modele electrice ca Mercedes-Benz EQS și BMW i7. Asta pentru că viitoarea iterație va fi oferită exclusiv cu un propulsor electric și ar urma să fie botezată A8 E-Tron.

Mai mult, noul model va fi bazat pe arhitectura PPE, dezvoltată împreună cu Porsche.

În ceea ce privește design-ul viitorului A8, acesta va fi inspirat puternic de conceptul Grandsphere, prezentat în 2021. Marc Lichte, șeful de design al mărcii, a declarat că Grandsphere este, în esență, un fel de teaser pentru noua generație a modelului de lux.

Conceptul în sine a fost descris ca fiind "un avion privat pentru șosea" și măsoară 5.35 de metri în lungime. Mai mult, ampatamentul său măsoară 3.19 metri.

Deocamdată, Audi nu a dezvăluit mai multe detalii tehnice despre viitorul model. În schimb, conceptul Grandsphere beneficiază de un propulsor cu două motoare electrice, unul pentru fiecare punte. În total, propulsorul conceptului livrează 710 cai putere și un cuplu de 960 Nm.

Propulsorul lui Grandsphere este alimentat cu o baterie de 120 kWh, care promite o autonomie de până la 750 de kilometri. Bineînțeles, conceptul poate să tragă un curent de până la 270 de kW la o priză de încărcare rapidă, iar repriza de încărcare de la 5% la 80% durează doar 20 de minute.

Noua generație Audi A8 E-Tron ar urma să debuteze oficial în 2024.

via Autocar