Zece sfaturi utile pentru părinţii şoferilor adolescenţi
Atunci când copiii sunt plecaţi de acasă cu maşina, părinţii îşi fac o mulţime de griji. Pentru a elimina o parte din această teamă, le oferim părinţilor zece sfaturi despre cum pot preveni o serie de accidente nedorite.
Acum că vara a venit, iar vacanţa este abia la început, adolescenţii încep să "mişune" pe străzi la volanul maşinilor în goana după adrenalină. Dar oare cum se simt şi mai ales câte griji îşi fac părinţii atunci când copiii lor sunt plecaţi cu maşina? Pentru a sta cât mai liniştiţi vara aceasta, vă oferim zece sfaturi utile pe care să le administraţi odraslelor.
1. Centura de siguranţă
Comparativ cu alte grupuri de vârstă, adolescenţii folosesc cel mai puţin centura de siguranţă. Un studiu a relevat faptul că majoritatea tinerilor implicaţi în accidente fatale au decedat din cauza nepurtării centurii de siguranţă. Părinţii sunt cei care trebuie să le ofere un bun exemplu copiilor şi de aceea cel mai bine ar fi ca atunci când plecaţi la drum să nu uitaţi de centra de siguranţă.
2. Telefonul mobil
17 procente din numărul accidentelor mortale în care sunt implicaţi adolescenţii au loc din cauza faptului că aceştia au fost distraşi. Scrisul mesajelor sau vorbitul la telefon în timpul şofatului combinate cu scurta experienţă la volan reprezintă reţeta perfectă pentru o tragedie. Părinţii ar trebui să le interzică adolescenţilor de la bun început folosirea telefonului mobil atunci când sunt la volan.
3. Stabiliţi un număr limită de pasageri
Atunci când le oferiţi maşina adolescenţilor nu uitaţi să le vorbiţi şi despre numărul maxim de pasageri pe care îl pot transporta. Prietenii pot reprezenta un alt motiv de distragere a atenţiei, iar ultimele studii arată că un astfel de sfat îi poate salva de la moarte.
4. Viteza excesivă
Părinţii repezintă un model în faţa copiilor, iar comportamentul acestora la volan cu siguranţă va fi copiat şi de odralse. Majoritatea accidentelor în care au fost implicaţi adolescenţi sunt cauzate de viteza excesivă. Spuneţi-le copiilor dumneavoastră despre efectele financiare pe care condusul cu viteză le poate avea asupra buzunarelor lor, dar mai ales despre riscul unui accident mortal.
5. Şofatul pe timp de noapte
În 2009, 17 procente din accidentele fatale în care au fost implicaţi adolescenţi au avut loc între orele 21:00 şi 00:00, iar 26% dintre aceastea s-au petrecut între miezul nopţii şi ora 6:00. Evitarea şofatului pe timp de noapte este una din metodele prin care se poate evita riscul unui accident.
6. Nu-i lăsaţi să consume alcool şi să şofeze
Riscul producerii unui accident în cazul unui tânăr neexperimentat şi aflat sub influenţa băuturilor alcoolice este unul foarte mare. Asiguraţi-vă că odrasla dumneavoastră va lăsa cheile maşinii acasă atunci când a consumat bături alcoolice.
7. Volumul muzicii în maşină
Adolescenţii iubesc muzica, dar atunci când sunt la volan ei trebuie să fie capabili să audă şi sunetele din trafic. Mai mult decât atât, asiguraţi-vă că aceştia nu vor conduce niciodată cu căşitle în urechi. Încurajati-i ca atunci când sunt la volan să închidă radioul sau cel puţin volumul acestuia să rămână la un nivel la care pot auzi zgomotele din trafic.
8. Nu-i lăsaţi la volan atunci când nu este necesar
Vremea urâtă sau stările de melancolie şi tristeţe influenţează atenţia în timpul şofatului, iar tinerii sunt mult mai vulnerabili în cazurile expuse mai sus. Nu trebuie să vă asumaţi niciun risc în aceste cazuri. Vorbiţi cu copilul dumneavoastră despre riscul pe care îl are o şosea umedă sau despre cum stările emoţionale îl pot influenţa şi distrage atenţia.
9. Haine şi încălţăminte confortabilă
Odată cu vara revine şi moda papucilor, însă adolescenţii trebuie să ştie că acest tip de încălţăminte le poate aduce probleme în timpul şofatului. Pentru a elimina această potenţială problemă, îi puteţi învăţa să păstreze în maşină un tip de încălţăminte mult mai adecvată şofatului.
10. Asiguraţi-vă că maşina acestuia se află în condiţii bune de rulare
Uzura şi presiunea pneurilor, funcţionalitatea sistemului electric şi a sistemului de frânare sunt doar câteva din verificările ce trebuie făcute des în cazul unei maşini care aparţine unui adolescent. De multe ori aceştia uită să verifice starea automobilului pe care îl conduc, iar o mică problemă mecanică poate duce la consecinţe mult mai grave.
Via | Consumerreports
si intr-o lume perfecta tu ca parinte ii poti impune lui toate astea pt ca te "luminezi" aici cam ce ar trebui sa-i spui si sa faci... iar el o sa te asculte intru totul!!!! povesti...