10 lucruri pe care trebuie să le știi despre noua generație Mercedes-Benz Clasa A
Automarket a asistat la dezvelirea oficială a celei de-a patra generații Mercedes-Benz Clasa A. Îți spunem direct de la sursă care sunt elementele pe care trebuie să le știi înainte să mergi la un test drive cu noul model.
Ultimele luni au fost foarte aglomerate pentru Mercedes-Benz. După ce am văzut pe rând în premieră la față noul CLS și cea mai nouă generație a legendei Clasa G, începutul lunii februarie ne face cunoștință cu noua iterație a modelului care a dat startul moral al renașterii brandului german. Este vorba de noul Mercedes-Benz Clasa A, care ajunge în această primăvară la cea de-a patra generație.
Modelul a fost dezvăluit oficial săptămâna trecută în cadrul unui eveniment grandios care a avut loc la Amsterdam. Pe lângă prezentarea oficială a noului Clasa A, pe care ați putut s-o analizați încă de vineri pe Automarket, profităm de faptul că am fost prezenți la eveniment și vă aducem de acolo detalii legate de 10 dintre cele mai importante elemente pe care le pot găsi clienții pe cel mai nou model compact al mărcii Mercedes-Benz.
1. Design exterior matur
Dacă privești unul lângă altul două exemplare ale lui Clasa A în generația anterioară, respectiv cea tocmai lansată, vei observa fără prea mult efort că modelul german s-a transformat destul de serios la nivel estetic. Cei de la Mercedes spun că scopul lor a fost acela de a transforma Clasa A într-o mașină mult mai "serioasă" în contextul filosofiei de design pe care nemții o denumesc "Puritate senzuală".
Trecând peste ce au vrut să realizeze și ajungând la ce au realizat concret, observăm o schimbare majoră de optică în ceea ce privește designul. Clasa A trece vizibil de la o abordare ceva mai emoțională, caracteristică proprie gamei Mercedes din ultimii 5 ani, și se orientează spre linii mature, tari, pe care în general le asociem cu abordarea germană clasică.
Evident, nu trecem peste noul Clasa A fără să amintim de faptul că exteriorul pare, în zona frontală, o variantă ''intrată la apă" a noului CLS, mutare din care deducem că Mercedes-Benz își va baza strategia de design pe această direcție în următoarea perioadă.
2. Interior grefat din segmentele superioare
În același timp, interiorul pare o variantă concentrată a celui pe care l-am văzut în premieră acum un an pe noul Clasa E. Centrul întregului "teatru de operațiuni" este reprezentat de cele două display-uri ascunse sub un singur element vitrat care se întinde din spatele volanului până deasupra planșei de bord.
Este un interior pur și simplu spectaculos și de un înalt nivel al calității percepute. Trebuie spus însă că nu am văzut încă imaginile cu versiunea de bază a lui Clasa A, care în locul celor două display-uri de 10.25 inch (26 de centimetri) din imaginile oficiale de presă și din mașinile prezente la evenimentul din Amsterdam, vor avea același element vitrat, dar care va scunde două ecrane mai mici, de 7 inch (17.8 centimetri). La fel de adevărat este că un procent infim de clienți ai lui Mercedes Clasa A aleg versiunile de echipare de bază, deci putem discuta despre o simplă informație al cărei grad de reflexie în realitate e minor.
3. "Hey Mercedes"
Unul dintre principalele elemente pe care cei de la Mercedes îl vor promova în viitoarea carieră de piață a lui Clasa A este posibilitatea de a activa comenzile mașinii cu ajutorul vocii. Iar dacă de obicei e nevoie să apeși butoane pentru ca mașina să-ți răspundă, germanii au simplificat treaba și promit că șoferul poate "înlocui" majoritatea butoanelor adresându-se mașinii printr-un simplu "Hey Mercedes".
Când mașina "aude' aceste cuvinte, inițiază modul Voice Control, iar șoferul poate comanda o mulțime de funcții cu ajutorul unor cuvinte simple, conversaționale, fără să fie nevoie să învețe pe de rost fraze întregi cu comenzi complicate în limba engleză. De exemplu, dacă șoferul va spune "Hey Mercedes, I'm cold" ("Mi-e frig"), mașina crește automat temperatura. În plus, sistemul e inteligent și învață pe parcurs din nevoile reale ale pasagerilor: dacă șoferul coboară temperatura manual imediat pentru că i se pare prea ridicată, sistemul învață din mers și va ști ca data viitoare să ridice temperatura la nivelul cerut de client.
Nu doar comenzile mașinile sunt însă în centrul atenției. Dacă șoferul întreabă, de exemplu, "Will it rain tomorrow in Bucharest?" ("Va ploua mâine la București"), mașina va oferi imediat răspunsul, consultând starea vremii și spunându-ți dacă e nevoie de o umbrelă. Mai mult, știe să facă glume. La prezentarea de la Amsterdam, Dieter Zetsche - CEO-ul Daimler - a preluat scena invitând mașina să-i spună un banc. "Sunt produsă de ingineri germani, nu știu bancuri", a sunat răspunsul instantaneu al acesteia.
De fapt, inteligența sistemului merge mult mai departe decât atât. De exemplu, mașina știe să coreleze expresii și cuvinte din dicționar cu diferitele accente din limbile disponibile pentru a nu avea sincope de înțelegere a comenzilor șoferului.
Pachetul se numește oficial Linguatronic și face parte din noul pachet multimedia și de comunicații MBUX, despre care vom vorbi la capitolul următor.
Vi se pare foarte asemănător cu celebrele asistente vocale ale producătorilor de telefoane? Asta pentru că este foarte asemănător. Cu un plus pentru faptul că Siri, Cortana și celelalte "voci" nu știu să pornească farurile sau să comande sistemul de climatizare.
Din păcate, limba română nu e inclusă la debutul sistemului printre cele disponibile, dar șoferii noului Clasa A vor exersa cu siguranță limba engleză cu ajutorul mașinii lor.
4. MBUX
Obișnuiți-vă cu acest acronim. MBUX este prescurtarea expresiei "Mercedes-Benz User Experience" și denumește în principiu totalitatea sistemelor multimedia și de conectivitate pe care le deține mașina. Altfel spus, în MBUX vor fi înglobate toate sistemele de bază și avansate pe care un șofer le poate accesa pe mașină: navigație, comenzi vocale, sistem de operare, display-uri, conexiuni cu exteriorul și viitoarele straturi de autonomie.
Pachetul MBUX va conține și noul și regânditul sistem Mercedes me connect, care menține mașina conectată la internet și oferă o serie de aplicații și funcții care pot fi comandate cu ajutorul unui smartphone.
5. Motoare
După atâta tehnologie, să trecem la lucrurile care făceau mașinile să fie mașini acum câțiva ani. Motoarele și transmisiile. În cazul noului Mercedes-Benz Clasa A, vorbim despre 3 motorizări disponibile în momentul lansării noului model. Moment care coincide fie cu startul comenzilor (martie 2018), fie cu apariția mașinii în showroom-uri (mai 2018), în funcție de cât de hotărât e fiecare client în parte.
Există două motoare pe benzină foarte interesante. Primul, disponibil pe versiunea A200, este un 1.33 litri Turbo care dezvoltă 163 CP și 250 Nm și oferă tehnologia dezactivării automate a cilindrilor la viteze de croazieră, găselniță care scade consumul extraurban. În medie mixtă vorbim de 5.1 litri/100 km în ciclul NEDC european.
Al doilea motor pe benzină din dotarea lui Clasa A este A250, un 2.0 Turbo de 224 CP și 350 Nm care promite 6.0 litri/100 km.
În sfârșit, singura opțiune diesel este în continuare motorul de 1.5 litri de pe versiunea A180 d. Mercedes-Benz susține că este vorba de o "dezvoltare" a motorului anterior de 1.5 litri de pe Clasa A, cunoscut în special datorită faptului că a fost, la rândul său, o variantă prelucrată de inginerii germani a motorului 1.5 dCi al Alianței Renault-Nissan. În noua configurație, unitatea diesel dezvoltă 116 CP și 260 Nm și promite un consum de 4.1 litri/100 km. Pentru a limita emisiile, Mercedes-Benz tratează gazele de evacuare cu AdBlue, motorul de pe Clasa A fiind primul diesel din această clasă care primește un rezervor cu soluție apoasă cu uree. Rezervorul de AdBlue de pe Clasa A măsoară 23.8 litri și poate fi umplut printr-o gură aflată în zona bușonului rezervorului de motorină.
Toate cele trei motoare pot fi cuplate cu o transmisie automată cu 7 trepte și dublu ambreiaj 7G-DCT. Pentru motoarele pe benzină, aceasta este nou dezvoltată și construită special pentru noile unități de 1.33, respectiv 2.0 litri Turbo, în timp ce motorul diesel preia transmisia cu 7 trepte de pe generația anterioară.
6. Sisteme de siguranță preluate de pe Clasa S
Atunci când un constructor auto își înnoiește gama de sus în jos, începând cu modelele foarte scumpe și terminând cu cele ceva mai accesibile, e doar o chestiune de timp până când sisteme tehnologice care deunăzi erau privite ca elemente de lux își fac loc pe mașini ceva mai prietenoase cu buzunarul clientului.
Iar cele mai vizibile astfel de grefe se întâmplă în zona sistemelor de siguranță. Dacă frânarea automată era acum 6-7 ani o noutate absolută prezentată ca pe o inovație de vârf în domeniu, astăzi am ajuns să nu mai avem degete la mâini și picioare pentru a număra sistemele avansate de siguranță pe care un Clasa A, cel mai accesibil model din gama Mercedes-Benz, îl oferă clienților. Și toate au fost văzute ca vârfuri în domeniu acum 3 ani, când erau înșirate în lista de dotări a lui Clasa S.
E inutil să așezăm aici numele tuturor sistemelor de siguranță activă pe care le oferă noul Clasa A. Ce vă spunem însă este faptul că pachetul de camere și radare de la bordul mașinii are capacitatea de a scana permanent ce se întâmplă în față pe o rază de 500 de metri și că pachetul Active Brake Assist, care poate frâna automat la nevoie și recunoaște mașini, pietoni și bicicliști, e disponibil standard. În rest, Clasa A se ridică la nivelul 2 de autonomie, ceea ce înseamnă că învârte volanul pe autostradă în stare autonomă dacă șoferul ține mâinile pe acesta. E un sistem de asistență care îți oferă confortul psihic al lipsei oricărui pericol în eventualele momente în care îți pierzi concentrarea și ieși involuntar de pe bandă.
În plus, există sistemele deja "tradiționale" pe mașinile noi vândute în Europa, dar și unele care-și fac abia acum loc în dotările modelelor de serie. Cum ar fi Evasive Brake Assist: dacă șoferul vede un pieton și începe manevra de evitare, sistemul folosește senzorii și camerele pentru a ajuta la virarea completă pentru evitarea impactului. Un sistem asemănător a fost pus pe piață de Volvo XC60, dar e prima dată când apare în zona compactă.
Bonus pentru părinți: dezactivarea airbag-ului locului din dreapta șoferului se face automat dacă senzorii simt că pe scaun a fost așezat un scaun de copil. În general, modelele care permit montarea scaunului de copil în această poziție te obligă să dezactivezi manual airbag-ul cu o cheie.
7. 12 milioane de kilometri de teste
Devine un laitmotiv să spunem că un model tocmai lansat a fost testat de constructor în condiții dificile. În cadrul prezentărilor de tip atelier din cadrul evenimentului de prezentare de la Amsterdam, am văzut însă în format video cum inginerii germani au trecut noul Clasa A prin teste de anduranță și de rezistență în 10 țări de pe 4 continente pe parcursul a două veri și două ierni. În total, inginerii germani au parcurs 12 milioane de kilometri cu prototipurile Clasa A de generație nouă.
8. Navigație prin Here Maps
Dezvoltate inițial de Nokia, hărțile de navigație Here au fost achiziționate de Daimler, BMW Group și VW Group într-o încercare proprie de a reduce dependența clienților de Google Maps. Calculul e cumva simplu: dacă clienții nu mai sunt dispuși să plătească pe sistemele de navigație dezvoltate de constructorii auto și utilizează foarte ușor Google Maps - serviciu gratuit - pentru a se orienta, mărcile pierd unul dintre argumentele care duceau la echiparea mașinii cu hărți și sisteme in-house.
Sistemul oferit de Mercedes se bazează pe hărțile Here și își scot informațiile din trafic pe baza mașinilor dotate cu acest sistem aflate pe șosele. Altfel spus, navigația mașinii știe ce rute să abordeze și să evite în funcție de informațiile care vin din trafic dinspre mașinile celor trei mari constructori germani existente pe șosele și străzi. Cu condiția ca acestea să fie conectate la internet.
Este deci evident că, cel puțin până când mărcile germane vor aduna pe șosele un număr critic de mașini de generații noi, Google Maps va rămâne etalonul sistemelor de navigație și al hărților online. Poți utiliza Google Maps pe Clasa A? Da, dacă ai un telefon Android și îl conectezi prin Android Auto. Ce faci dacă ai iPhone, de exemplu? Te bazezi fie pe inutilul Apple Maps, pe hărțile Here ale mașinii și speri ca informațiile despre trafic să fie cât de cât corecte. Altfel, chiar și cu un asistent vocal avansat precum cel de pe Clasa A, riști să aștepți în trafic ca pe vremea în care internetul venea pe fir și navigația și hărțile se bazau exclusiv pe semnalul GPS.
9. Gama de compacte Mercedes-Benz va exploda în următorii ani
Acum 6 ani, când vorbeam de gama compactă Mercedes-Benz ne refeream la una dintre cele mai "bătrâne" linii de modele premium de pe piață. Clasa A era un monovolum compact departe de liniile și atractivitatea lui Seria 1 sau Audi A3, iar Clasa B era o variantă ceva mai mare a lui Clasa A.
Începând cu 2012, însă, lucrurile s-au rearanjat masiv pentru Mercedes-Benz în gama compactă. Cu noua filosofie de design și noul tip de caroserie pentru Clasa A, Mercedes-Benz nu doar că a schimbat complet regulile jocului în clasa compactă, dar și-a întinerit clienții masiv: media vârstei acestora a scăzut cu 10 ani în această perioadă, un record absolut în industria auto premium. Mai mult, noua filosofie Mercedes a făcut ca jumătate dintre clienții noului Clasa A să vină de la alte mărci, o rată de atracție mult peste media pieței.
Evident, la asta a contribuit masiv declinarea lui Clasa A în modele cu caroserii alternative. Așa au apărut CLA, CLA Shooting Brake sau GLA. Ei bine, veștile care vin dinspre Mercedes-Benz sunt și mai interesante: gamele Clasa A și Clasa B se vor "desface" în următorii ani în nu mai puțin de 8 modele de sine stătătoare. Rămâne de văzut care vor fi acestea, cert e că asaltul mărcii înspre zona clienților tineri continuă asiduu.
10. Se produce (și) în Ungaria
Știm deja povestea fabricii Mercedes-Benz care a fost construită în Ungaria, la Kecskemet, la câteva zeci de kilometri de granița cu România. S-a vorbit mult despre faptul că România a fost pe lista scurtă la acea oră, dar lipsa infrastructurii care ne macină viețile și mașinile i-a îndemnat pe nemți să se orienteze spre varianta mai accesibilă.
Ei bine, noua generație Clasa A și derivatele sale de caroserie vor fi produse și la Kecskemet, pe lângă alte 4 uzine Mercedes care vor contribui la satisfacerea cererilor care vin dinspre clienți. Rastatt (Germania, cea mai importantă uzină pentru compactele Mercedes), Valmet Automotive (Finlanda) și Beijing Benz Automotive (China) completează lista de fabrici.
”După atâta tehnologie, să trecem la lucrurile care făceau mașinile să fie mașini acum câțiva ani. Motoarele și transmisiile” digeaba, are punte semirigida pi spate si cum mi-as pune eu curimanu in ea când Leo, vicinu, are suspensie pneumonica la beamveu lui?