Un german în Transilvania: Plecăm în căutarea bisericilor fortificate din Ardeal
Automarket pune la cale o nouă expediție, botezată „Un german în Transilvania”. Mai exact, ne punem în pielea turistului străin care vine în România, închiriază o mașină și apoi explorează Ardealul.
Pick-up Maraton Moldova, câteva destinații turistice pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi în Republica Moldova.
Încurajați de reacțiile voastre am pus pe roți un nou proiect, de această dată desfășurat în România. Vom încerca să punem pe harta drumețiilor voastre viitoare niște perle ascunse ale Transilvaniei, cea mai populară zonă turistică a României. Sunt multe cetăți, biserici, conace boierești, case vechi țărănești, unele dintre ele abandonate, altele renovate, de care ați auzit sau despre care o să aflați de la noi.
Știm că orașe precum Alba Iulia, Sibiu sau Brașov au deja o mulțime de obiective turistice. Însă, pe lângă acestea, misiunea Automarket este aceea de a descoperi împreună cu voi fix aceste perle ascunse despre care vă vorbeam: de la biserica evanghelică din Vurpăr (construită în secolul XIII), la cea fortificată din Cincșor (construită și ea pe la 1427) și la Castelul Bethlen-Haller de lângă Jidvei. Apropo de Jidvei, vom vizita pe larg locul din care își trag seva unele dintre cele mai apreciate vinuri românești și vă vom povesti apoi lucruri neștiute despre aceste locuri.
Vor fi însă mult mai multe obiective turistice. Călătoria noastră durează cinci zile și avem programate cam șase opriri în fiecare zi. Un total de aproape 650 de kilometri, fără a socoti distanța până la Brașov, punctul de pornire al traseului nostru. Pe scurt, ne punem în pielea unui turist străin care vine în România, închiriază o mașină și pleacă să descopere Transilvania.
Ingredientele unei asemenea excursii ne dau și coordonatele după care ne-am ghidat atunci când am căutat mașina potrivită: portbagaj uriaș pentru toată aparatura lui Ciprian, fotograful Automarket, consum redus de carburant (distanța de parcurs este destul de mare) și confort, având în vedere că nu ne așteaptă cele mai bune drumuri din lume. Nu în ultimul rând, ne trebuia o mașină germană, pentru că nemții au o slăbiciune pentru Transilvania, zonă în care se simte în continuare influența teutonă.
Ne va fi alături Volkswagen Passat, o mașină pe care publicul din România o cunoaște foarte bine și de care s-a îndrăgostit în deceniile de după revoluție. Generația actuală a fost și ea bine primită și urmează să fie disecată de noi, cu bune și cu rele, pe toată perioada explorării.
Vom bate șoselele din interiorul Arcului Carpatic alături de o versiune economică: dieselul de 1.6 litri, cu 120 de cai putere și cutie manuală cu șase trepte. Vom vedea dacă această combinație este suficient de puternică pentru sedanul de clasă medie și vom vedea dacă ne apropiem de cei 4 litri/100 de kilometri promiși de germani în fișa tehnică. Teoretic, cu un asemenea consum mediu și cu un rezervor care însumează 66 de litri, un plin ar fi de ajuns pentru ca Passat să încheie expediția prin Transilvania. Și uite așa s-a născut încă o miză în proiectul nostru: un singur plin pentru Transilvania turistică.
În concluzie, având în vedere că vorbim despre o mașină nemțească și de o vizită în Transilvania, proiectul nostru nu putea să se numească altfel decât „Un german în Transilvania”. De altfel, sub hashtag-ul #ungermanintransilvania veți putea găsi pe Facebook și toate pozele noastre din excursia prin Ardeal, precum și locurile istorice pe care le vom vizita.
luati si un litru de ulei de motor, sa fie acolo :)