
Prolog
În următoarele două luni Automarket vă propune un pseudo-test de anduranţă cu actualul Renault Megane Coupe. Compactul francez va trece printr-o serie de teste care caută să contureze mai bine imaginea modelului cu trei uşi. Povestea lui Megane Coupe va fi împărţită pe mai multe episoade.
Automarket inaugurează astăzi o nouă rubrică, esenţială în existenţa oricărui canal de informare auto. Este o premieră pentru noi, cei care facem acest experiment, dar este totodată o premieră şi pentru voi, cititorii noştri.
Primul test de anduranţă pe care vi l-am pregătit nu va fi probabil înscris în normele pe care mulţi dintre voi le cunoaşteţi. Este mai mult un pseudo-test, care nu se întinde pe 12 luni, pe 6 luni, nici măcar pe trei luni.
Modelul care sparge gheaţa este Renault Megane Coupe, un best-seller al segmentului compact, care ajunge în mâinile noastre cu ceva kilometri şi o istorie tumultoasă, scrisă de-a lungul multor şedinţe de test-drive, la care a participat, alături de colegii noştri din presă. Megane Coupe nu îşi arată însă vârsta şi nici cei 20.000 de kilometri, o moştenire care ar putea ridica semne de întrebare în rândul celor care contestă fiabilitatea Renault.
Lansat pentru prima dată în 1995, Megane a dat naştere unei familii numeroase, cu membri apreciaţi şi iubiţi pe Bătrânul Continent. Prezentat ca un înlocuitor pentru Renault 19, Megane s-a dorit a fi un promotor al filosofiei franceze care promova în special siguranţa pasagerilor. Cele patru stele obţinute în cadrul testelor EuroNCAP, precum şi gama variată de motorizări diesel şi benzină, l-au plasat pe Megane rapid între cei mai importanţi jucători ai segmentului compact.
A doua generaţie a debutat în 2002 şi a venit cu un design greu de digerat de mulţi, dar revoluţionar. Chiar şi aşa, publicul s-a obişnuit cu liniile ascuţite, iar modelul a devenit în România lider al segmentului.
Publicul a făcut cunoştinţă cu actuala generaţie în urmă cu doi ani, însă impactul vizual nu a mai fost atât de puternic ca în cazul vechiului model. Liniile fluide şi asimetriile variantei cu cinci uşi erau o propunere mult prea cuminte pentru un segment compact în care dominau modelele agresive. Varianta coupe a venit însă să spele păcatele fratelui cu cinci uşi şi a reuşit. Designul său sportiv a fost bine primit în special de publicul tânăr.
Pe parcursul celor 40 de zile vom profita de alternativa mai obraznică a gamei Megane, pusă în mişcare de un motor familiar publicului din România, dieselul de 1.9 litri dCi şi 130 de cai putere. Marele avantaj al unităţii cu patru cilindri este fără îndoială consumul, fiind foarte uşor să atingi o autonomie de patru cifre.
În mediul urban, francezii ne promit 6.2 litri/100 de kilometri, în timp ce extraurbanul ar urma să atragă doar 4.4 litri/100 de kilometri. Cu alte cuvinte un mixt de 5.1 litri la 100 de km. Vom vedea însă cât de sinceri au fost.
Chiar dacă durata testului este una relativ mică, vom încerca în cele câteva episoade să vorbim despre valorile reale ale consumului în diferite condiţii de trafic, despre costurile zilnice de întreţinere, despre interior şi spaţiul pe care ţi-l oferă coupe-ul şi nu în ultimul rând despre comportamentul general al maşinii.
hmm... interesant ar trebui sa inregistrati si ceva video, sunet, ca sa veda/auda tot romanul cum zdrangane masina prin gropi la 1000km si la 10000km ;) . . . desi nu ar trebui sa fie mare diferenta ... desi, la ce drumuri avem ... bafta !