Canada: Kubica obtine incredibil prima victorie din cariera!

Publicat duminică, 08.06.2008 21:44 de Daniel Popescu

Robert Kubica a castigat prima cursa din cariera si din istoria echipei BMW-Sauber! Polonezul a preluat conducerea in clasamentul general, in timp ce Raikkonen si Hamilton au abandonat.

Destinul a facut ca pilotul in varsta de numai 22 de ani sa obtina primul succes major al carierei tocmai pe circuitul unde a suferit un grav accident in 2007.

Startul a fost lipsit de incidente majore, Lewis Hamilton profitand de pole position si instalandu-se confortabil pe primul loc. In spatele sau, Robert Kubica a plecat de asemenea foarte bine, reusind sa ramana in fata campionului mondial Kimi Raikkonen.

In schimb, Fernando Alonso nu a reusit sa se mentina pe locul 4 castigat in calificari si i-a cedat pozitia lui Nico Ropsberg, venit foarte bine din spate. Felipe Massa a incercat si el sa profite de prezenta spaniolului pe un loc atat de ridicat, insa experienta dublului campion mondial si-a spus de data aceasta cuvantul, Alonso ramand pe 5 in fata pilotului Ferrari.

Tot la start, Heidfeld a fost depasit de recordmenul Rubens Barrichello, insa germanul si-a luat revansa patru tururi mai tarziu cand a revenit pe locul 8 in urma unei depasiri in arcul de par. Jenson Button si Sebastian Vettel au fost nevoiti sa ia startul in cursa de pe linia boxelor, englezul ramand pe ultima pozitie in cursa pentru o buna bucata de vreme.

Nelson Piquet Jr a oferit cateva momente palpitante in turul 10, cand a reusit sa treaca de Timo Glock si sa urce pe locul 13. Un singur tur mai tarziu, tanarul brazilian a incercat sa treaca si de celalalt pilot al echipei Toyota, Jarno Trulli, insa italianul a atins monopostul R28 al lui Piquet in acul de par si a reusit sa ramana in fata.

Primul abandon al cursei s-a consemnat in turul 15, cand Adrian Sutil a intrat cu monopostul Force India in zid. Intrucat masina lui Sutil a ramas intr-un loc periculos pentru ceilalti piloti, Safety Car-ul a fost trimis pe pista pentru cateva tururi, tocmai in momentul in care Raikkonen se apropia din ce in ce mai amenintator de Kubica.

Turul 19 a consemnat unul dintre cel mai neobisnuite evenimente din Formula 1 din ultimii ani. Primii 7 piloti au intrat simulatan la boxe odata cu redeschiderea pit-lane-ului. Acestia au incercat astfel sa profite de prezenta Safety Car-ului pe pista pentru a castiga timp. Raikkonen si Kubica au fost cei mai rapizi si au iesit primii de la standuri, cei doi ruland practic in paralel. In momentul in care cei doi au ajuns la iesirea de pe linia boxelor luminile rosii s-au aprins, semnalizand faptul ca pilotii nu au dreptul de a iesi de la boxe. Raikkonen si Kubica au franat brusc, oprindu-se la limita, insa Hamilton se afla chiar in spatele lui Raikkonen si, neintelegand exact ce se intampla, nu a putut frana la timp. Englezul a intrat astfel in monopostul F2008 al campionului mondial, cei doi avariindu-si grav masinile. In plus, Nico Rosberg nu a reusit nici el sa franeze si a intrat in Hamilton, impactul fiind insa mai putin violent.

Dupa cateva secunde, luminile verzi s-au aprins, iar pilotii care au scapat cu bine din aceasta ambuscada, printre care Kubica, Massa si Alonso, au revenit pe pista. In urma acestor incidente, Raikkonen si Hamilton au fost nevoiti sa abandoneze. Cei doi au iesit din masini, iar finlandezul l-a consolat pe Hamilton pentru cele intamplate, britanicul fiind foarte nervos. In urma acestor incidente neprevazute, clasamentul cursei s-a schimbat total, cu cateva exceptii pilotii prezenti in frunte nefiind in niciun caz cu astfel de pozitii.

Astfel, Nick Heidfeld a preluat conducerea, urmat de piloti ca Rubens Barrichello, Kazuki Nakajima, Jarno Trulli, Timo Glock sau Sebastian Vettel. Intre timp, Kubica a cazut abia pe locul 10, in fata lui Alonso si Massa. In turul 30 Heidfeld a realimentat, oferindu-i astfel oportunitatea lui Barrichello de a deveni lider intr-o cursa dupa multi ani. Clasat doar pe locul 13, Massa a incercat sa faca o depasire, insa a iesit in decor, fara sa provoace pagube masinii sale. Piquet Jr a consemnat al patrulea abandon al cursei in turul 41.

Cu 33 de tururi inainte de final, pilotii Toyota au avut privilegiul de a se afla pe primele doua locuri, prin Jarno Trulli si Timo Glock. Rand pe rand, pilotii din frunte au intrat la boxe, iar Robert Kubica a devenit noul lider al cursei, avandu-l la 10 secunde in spate pe coechipierul sau Nick Heidfeld. Cursa se indrepta vertiginos spre o dubla incredibila a echipei BMW-Sauber, insa Alonso a incercat sa le incurce planurile. In turul 44, aflat pe locul 3 imediat in spatele lui Heidfeld, Alonso a incercat sa-l depaseasca pe interior pe german, insa a iesit in decor. Cateva viraje mai tarziu, Alonso a pierdut controlul volanului si a lovit usor zidul de protectie, suficient insa pentru a fi nevoit sa abandoneze. Spaniolul rateaza astfel o noua oportunitate de a obtine un rezultat foarte bun, la fel cum s-a intamplat in Spania.

Intre timp, turul 51 a consemnat cea mai spectaculoasa depasire din acest sezon, protagonist fiind chiar unul dintre pilotii care nu este un expert la acest capitol, Felipe Massa. In acel moment, Barrichello a fost depasit la intrarea in virajul 10 de catre Heikki Kovalainen, iar Massa a tasnit din spate si a reusit printr-o manevra spectaculoasa sa ii depaseasca pe amandoi in acelasi timp. Brazilianul a urcat astfel pe locul 4, insa ulterior a fost nevoit sa realimenteze si a coborat pana pe locul 7, in spatele lui Glock si Trulli.

Finalul cursei a fost lipsit de incidente, iar Robert Kubica a reusit sa obtina prima victorie din cariera in Formula 1, dar si prima victorie din istoria echipei BMW-Sauber. In plus, polonezul a castigat pe circuitul pe care cu un an in urma suferea un grav accident. Pe langa acest lucru, Kubica a devenit si noul lider al clasamentului general. Nemtii si-au indeplinit astfel obiectivul propus pentru acest sezon, performanta fiind completata si de Nick Heidfeld, care a terminat pe locul 2.

Podiumul a fost completat de veteranul David Coulthard de la Red Bull, in timp ce Toyota au obtinut cel mai bun rezultat din acest an. Timo Glock si Jarno Trulli au terminat pe locurile 4 si 6, intre cei doi intercalandu-se Felipe Massa. Rubens Barrichello a terminat al saptelea, in timp ce ultimul punct i-a revenit lui Sebastian Vettel, care a incheiat cursa in fata lui Heikki Kovalainen. Locul 10 i-a revenit lui Nico Rosberg, pilotul echipei Williams fiind urmat de Mark Webber, Jenson Button si Sebastien Bourdais.

Sapte dintre piloti nu au reusit sa finalizeze cursa, acestia fiind Fisichella, Nakajima, Alonso, Piquet, Raikkonen, Hamilton si Sutil.

Cel mai rapid tur de pista a fost realizat de Kimi Raikkonen in turul 14, finlandezul fiind cronometrat cu 1:17.387.

Rezultatele cmplete ale cursei pot fi vizualizate aici .

 

  • petros, duminică, 08.06.2008 21:46
    Comentariu de la mine

    Rau e sa fii tampit ca Hamilton.

  • McLaren, duminică, 08.06.2008 21:47
    dumnezeule....

    ....ce cursa incredibila. Bravo Kubita. Bravo BMW. Chiar sunt curios cum o sa fie punctajul :)

  • Tatal_lor, duminică, 08.06.2008 21:48
    @hamilton

    hamilton n`are nicio vina. se jucau niste idioti la semafor. cu 2 secunde inainte era verde semaforu. s`a facut rosu pentru ca apoi dupa ce s`au ciocnit toti sa se faca imediat verde

  • bogdan_197, duminică, 08.06.2008 21:49
    Semafor

    Bag mana`n foc ca era Miky la butoanele de la semafor:))

  • radulyistv, duminică, 08.06.2008 21:49
    hegemonia a luat sfâsit

    Fantastic.. Incredibil.. Meritat !!!!

  • jondaniel, duminică, 08.06.2008 21:49
    vina

    cum dreaq sa nu fie vinovat? el unde se uita cand conduce, e pe tarlaua lu tasu sa nu aiba semafoare?? sa caste ochii ca altfel ***** *****

  • camil_1, duminică, 08.06.2008 21:53
    f1

    Bravo Kubica! Miky a umblat la semafor, sunt sigur! HAI ROMANIA

  • McLaren, duminică, 08.06.2008 21:55
    comisiile o sa stabileasca...

    cine e vinovat de acest accident. Tare sunt curios. M-am uitat la o reluare lin care se vede verde, se pune rosu, franeaza raikkonen si kubita, hamilton franeaza tarziu, pneuri noi, asfalt prost, accident.

  • alex_cozma, duminică, 08.06.2008 21:56
    tare frate...

    putea hamilton sa dea in kubica.....da nu a facut-o....:))) ce om ce caracter....!!!!yo cred ca tine cu polonezu!!!

  • alex_cozma, duminică, 08.06.2008 21:59
    INCREDIBIL!

    a mai avut careva puncataj cu minus.....INCREDIBIL!!!!!!!!!!!!!ma las de meserie ca nu se poate asha ceva/.....

  • Bon_Scott, duminică, 08.06.2008 22:00
    incredibila cursa!

    pana la cursa asta, monaco a fost cea mai spectaculoasa cursa din sezon. asta a fost si mai tare. ce urmeaza? BRAVO ROBERT, BRAVO BMW!!! Meritati pe deplin dubla!

  • Ciprian Malan, duminică, 08.06.2008 22:00
    -22

    pfoai de viata mea, cum sa pierd 22 de puncte la cursa asta??? asa ceva nu am mai vazut.......felicitari pt kubica si bmw.

  • DRAKo, duminică, 08.06.2008 22:01
    Nimic nu e intamplator

    Ganditiva ca abandonul lui SUTIL a adus pe pista safety car-ul in urma acestei situatii pilotii au intrat la boxe. Cineva de sus a vrut sa se razbune pe Kimi pentru ce facuse la Monaco. Daca Hamilton ar fi franat si nu l-ar fi lovit pe Kimi (acesta ar fi luat punce importante) ceea ce nu era tocmai corect deoarece Hamilton ar fi fost lovit orcum de Rosberg!

  • iorgas, duminică, 08.06.2008 22:02
    in sfarsit , kubita nr.1

    atentie , vine kubita !!!!!! forta BMW bravo BMW, bravo Kubita

  • DEMOnick, duminică, 08.06.2008 22:02
    Cine va credeti...

    Numai in pielea lor sa nu fi fost. Dupa parerea mea (si nu numai a mea) se pare ca de vina sunt cei care gestioneaza semafoarele. Safety car-ul intrase de mult pe pista si ar fi trebuit ca atunci sa se schimbe si semafoarele in rosu, dar se pare ca au ramas verzi si pilotii au fost chemati la standuri (doar nu ca sa bea un RED BULL pana se schimbau semafoarele). Atunci cred ca si-au dat seama responsabilii cu semafoarele si le-au trecut pe rosu. Prea tarziu ca sa se mai poata face ceva. Eu cred ca niciun pilot nu este vinovat de asta. Felicitari lui Kubbica si celor de la BMW.

  • reddog, duminică, 08.06.2008 22:03
    alex_cozma..........:)))))

    Da,eu am -94 la cursa ...:)....imi pare bine de Kubica,dar mi-a stricat ploile

  • iorgas, duminică, 08.06.2008 22:04
    auzi titlu ??? obtine incredibil ???

    probabil cel care a scris titlul crede ca , Kubita a pilotat avioane pana acum

  • marianescu, duminică, 08.06.2008 22:05
    tot -22

    Juuuuuuur ca NU INTELEG de ce am PIERDUT 22 de pcte!!! Sa nu punctezi nimic inteleg, dar DE UNDE MINUS?!?!

  • Tatal_lor, duminică, 08.06.2008 22:06
    @iorgas

    se scrie kubica ... asta daca nu cumva te cheama miky

  • petros, duminică, 08.06.2008 22:06
    Comentariu de la mine

    pilotul care abandoneaza primeste -20 puncte

  • ally_great, duminică, 08.06.2008 22:07
    puncte minus

    Eu am luat -70 puncte cursa asta! faliment mai mare nu cred ca se putea

  • iorgas, duminică, 08.06.2008 22:11
    ptr Tatal_lor, am gresit , am baut si eu niste beri de fericire

    bine ca esti tu destept , asta daca nu te cheama coca-cola

  • minky, duminică, 08.06.2008 22:12
    -22

    si eu am tot -22 de puncte....noroc k am nimerit totusi un pariu...cu cel mai rapid tur

  • cobra, duminică, 08.06.2008 22:14
    @marianescu

    ce nu intelegi esti pe minus frate :)))))) asta e ai ales prost echipa

  • bogdanbg, duminică, 08.06.2008 22:20
    ...........

    ciudata cursa ......... ,,,,,,,,, (((:.............. si Alonso parca e din ce in ce mai deceptionat ....dar de la anu se vor vedea rezultate si ptr. renault..

  • dtibi, duminică, 08.06.2008 22:24
    bravo KUBICA...

    dar... sper sa fie depunctat tare "maimuta" de hamilton ca s-a vazut CLAR ca la ocolit pe Kubica si intentionat a "intrat" in Raikkonen....mai ales ca era pe traiectoria catre Kubica... atit a putut face "pilotul" din el .... :(

  • marianescu, duminică, 08.06.2008 22:35
    @cobra

    bravo daca ai ales-o tu bine (eventual numai cine citeste in stele a nimerit-o de data asta)! Da... vad ca esti veninos!

  • hakkinen, duminică, 08.06.2008 22:36
    hahaha

    S-au adunat aici toti expertii d la FIA si cer depunctarea lui Hamilton....... Doar s-a invartit roata,Sutil a fost lovit de Kimi la Monaco,aici a intrat SC pt Sutil si Kimi a fost lovit..... Felicitari Robert K.!

  • DEMOnick, duminică, 08.06.2008 22:37
    Chiar nu vedeti bine???

    Hamilton a incercat sa treaca pe langa Raikkon dar a fost prea din scurt. De ce crezi ca ar fi dorit sa accidenteze pe cineva in loc sa evite. Si chiar daca ar fi sa gandim altfel de ce sa-l aleaga pe Kubica... i-a facut el ceva? De sa-l priveze de un podium cum a facut Kimi cu Sutil acum o cursa? Concluzia este ca nu a putut ezita coliziunea si... Kimi a fost alesul.

  • NeoGalaxy, duminică, 08.06.2008 22:40
    LOL :P

    Din pacate orice ce ar spune oricine... faptele sunt asa. Deci a gresit cel din spate. Iar cel din spate era.... sa vedem: Hamilton. Restul este irelevant. Ca cei care se ocupa cu semafoarele au gresit, este treaba lor. Intrebarea este ce a facut Hamilot de a accelerat atat de mult. In fond... parca la boxe viteza era limitata. Oricum in automobilism oricare dintre proble, vinovat este cel din spate. Deci... parerea mea este ca Ham Ham a fost ofticat ca cei de la Ferrari au avut o strategie mai buna si erau in stare sa-i fure victoria. Nu vi se pare ciudat ca Kova desi are la fel de mult talent ca Ham are cam multe accidente in sezonul acesta? Adica mie mi se pare foarte clar ca este dezatanjat la McLaren... de ce oare? Pentru ca Anglia nu a mai avut de sute de ani un campion in Formula 1? Ma rog... mai vedem :)

  • bogdanbg, duminică, 08.06.2008 22:40
    .........

    nu cred ca e vorba de depunctare ... si nici nu cred ca il vor sanctiona pe hamil...dar s-a vazut clar ca regulile lo cu inchiderea standurior dupa iesirea saftty car-ului a fost o mare mare prostie ..... cind tocmai masinile iesau ...... Varza rau regulamentu asta ...... ..io nu-i inteleg ... ca nushtu ce sa mai bage nou in formula 1 de tot pleznesc cite o regula de ..... sint toti derutati

  • roxy_goldy, duminică, 08.06.2008 22:46
    multumiri semaforului

    ce mai conteaza cine a fost vinovat??? gandit-va ca daca Ham si Kimi ramaneau pe pista nu mai exista o asemenea cursa, un asemenea spectacol, asa ca haide sa-i multumim semaforului! ce mai conteaza ca pariasem tocmai pe aia care au iesit afara? bravo Kubica, felicitarile mele pt cel mai tare polonez!!! a fost cea mai tare cursa din ultimii ani. Daca la fiecare cursa s-ar sui Kimi peste Ham si invers...(sper sa nu ma injure nimeni) dar ganditi-va cum ar fi cursele doar cu cei de la umatatea in jos a clasamentului. In fine, inca o data Bravo BMW, bravo Coulthard si bravo Glock!!!!

  • bogdanbg, duminică, 08.06.2008 22:48
    *

    faza cu kova ca e mul in spatele lui hamil. ,,cu aceleasi masini,,,. .... tine de macclaren si nu-i ceva nou deloc ....anu trecut la fel ....in echipa asta se vrea cistigator hamilton orice ar fi ,,, chiar daca asta ar nsemna sa-l tine pe kova si la un deget distanta ....da uite ca se mai arata si unele adevaruri ... ca azi...

  • NeoGalaxy, duminică, 08.06.2008 22:50
    ...

    bogdanbg mda... eu zic asa... nu vrei sa fii tu seful FIA? ca te vad mare destept sincer... regulile sunt facute asa pentru ca asa le-au gandit cei care sunt in comisie. daca este sa ne luam cu cate reguli tampite sunt in F1... .mai bine vorbim de Romania... o tara cam plina de tampiti si analfabeti. dar stai... bine ca te avem pe tine sa ghidezi...

  • kimi_rai, duminică, 08.06.2008 22:50
    pai si punctele pt kimi?

    pai kimi de ce nu i-au sau dat cele 150 de puncte pt tur pt c..m.r.t. :(( trebuia sa i se dea 150 -20 :((

  • DEMOnick, duminică, 08.06.2008 22:53
    Ce idiotenii...

    Chiar credeti ca McLarren ar risca puncte doar ca sa castige Hamilton? Multa minte va lipseste. In cursa asta s-a vazut clar, Kova este mai lent. Mai aveti sa spuneti ca si la Reno, Alonso este mai rapin ca Piquet pt. ca vrea dinadins Briatore sa castige Alonso. Nu vi se pare putin penibil? Nici macar Ferrari nu ar face chiar asa darmite McLarren.

  • paul112, duminică, 08.06.2008 22:56
    bmw

    in sfarsit a venit si victoria , incredibil . clasamentul final , ce mai conteaza , 1-2 BMW , mai bine nu se poate .

  • bogdanbg, duminică, 08.06.2008 22:57
    @NeoGalax.............!?

    acuma daca e sa ne jignim ,,,, si asta e motivu ... tot ce ai zis ti se indreapta tie ... daca a-mi spune parerea pentru tine insemna ca e o regula ....atunci ...scuza-ma dar ..... chiar ti se potriveste tot ce ai zis .....

  • dtibi, duminică, 08.06.2008 23:02
    pt. DEMOnick

    sa treaca pe unde ???? in zbor poate ... ca nici copaci nu erau pe acolo .... ha sa fim cistiti ca s-a vazut clar ca l-a ocolit pe Kubica si a "dat" i Raikkonen dar ce sa mai zicem si asa se cistiga un capionat mondial, dar sper sa nu conteze asa de mult manevra asta....

  • Luchian19, duminică, 08.06.2008 23:03
    Ironie............

    Hamilton are o reclama la bauturi alcoolice daca nu ma insel la Johnny Walker in care spune "Don't drink and drive !" HAHAHAHAHA pai DON'T Hami ! DON'T ! Oare ce decizie vor lua comisarii dupa ce investigheaza incidentul ?

  • dtibi, duminică, 08.06.2008 23:10
    pt. DEMOnick

    De sa-l priveze de un podium cum a facut Kimi cu Sutil acum o cursa? atunci a fost o gresala , ACUM A FOST INTENTIONAT ! E mare diferenta ! no comment pentru cursa, ma bucur mult pentru Kubica si cumva pt. BMW

  • alex_capruciu, duminică, 08.06.2008 23:15
    :))

    bai va plangeti degeaba ... a fost o cursa super. Daca mai avem rasturnari din astea de situatie la sfarsitul sezonului o sa avem ceva de genu: Raikkonen, Hamilton , Massa si Kubica pe picior de egalitate :P Acum stiu ca la prima vedere toata lumea da vina pe Hamilton dar acum sa fim seriosi nu avea cum sa evite acest accident, el avea deja viteza maxima la standuri si se astepta sa prinda verde, in 50 de metrii sa ajungi la 80km/h si apoi sa franezi la 0 cred ca este imposibil.

  • dtibi, duminică, 08.06.2008 23:27
    da...

    ma pling, DA ca am fost fan Sumi... si mai tot timpul "ironizat" ca nu a fost un pilot fairplay, acum ce a facut hamilton cum e?

  • DEMOnick, duminică, 08.06.2008 23:46
    Toata lumea se plange...

    Ce a facut Hamilton? Il invinuiti pt. ca a ales un pilot din doi. Oricum unul tot era victima. Iar pt. gusterul de dtibi sa se mai uite o data la cursa (poate si cu o pereche de ochelari pe nas), in locul unde s-a petrecut accidentul pista tocmai se ingusta iar daca ar fi putut sa-l evite pe Kimi s-ar fi oprit pana in zidul de protectie care ingusta pista de iesire. Credeti ca daca Kimi nu si-ar fi dat seama ca Hamilton nu este vinovat s-ar mai fi puratat asa. Eu cred ca ar fi iesit aburi de sub casca. Cred ca mai bine ar fi sa vedem partea frumoasa a cursei... ceva nou s-a intamplat. Altcineva a castigat cursa si nu este pilot Ferrari sau McLaren plus ca a fost o dubla. Ce si-au dorit cei de la BMW anul asta uite ca s-a intamplat mai repede decat credeau.

  • jondaniel, luni, 09.06.2008 00:35
    !!!

    hamilton si rosberg vor fi penalizati la cursa urmatoare cu 10 pozitii pe grila pt accident. deci, ham isi cam ia adio de la cursa urmatoare

  • laura34215, luni, 09.06.2008 08:26
    Felicitari Kubica

    Bravo Kubica ! Nasol e sa fii chior ca Hamilton. Super a fost cursa.

  • alex_capruciu, luni, 09.06.2008 08:49
    penalizare :))

    ooo ce bine, sa vezi cursa :))

  • sebi4fc, luni, 09.06.2008 12:22
    Binre zice alex-cosma

    Dc a schimbat **** DIRECTIA si a intrat in KIMI dc nu a intrat in KUBITA???? se intreaba cinva asta??100% premediat daca ies eu sa moara si capra vecinului:)) cam asa a gandit ****.

  • daniel.popescu, luni, 09.06.2008 12:40
    @sebi4fc

    Comentariile rasiste si xenofobe nu sunt admise pe acest site. La urmatoarea abatere vom lua masuri mai drastice. Multumim pentru intelegere.