Echipele propun revolutionarea calificarilor

Publicat vineri, 21.11.2008 12:18 de Daniel Popescu

Echipele de Formula 1 vor sa schimbe din temelii formatul calificarilor pentru a condimenta aceasta parte decisiva a Marilor Premii.

Reunite sub umbrela Formula One Teams' Associations (FOTA), echipele propun schimbarea radicala a modului in care se desfasoara calificarile.

Prin implementarea noului sistem, pilotii vor iesi pe pista in acelasi timp cu aceeasi cantitate de combustibil, cel mai lent dintre ei urmand sa fie eliminat dupa fiecare tur.

Acest scenariu ar urma sa fie valabil pentru 14 tururi, dupa care cei 6 piloti ramasi in concurs vor lupta pentru pole position cu pneuri noi, dar cu aceeasi cantitate de combustibil. In plus, castigatorul pole positionului ar putea intra in posesia unui punct in clasamentul general sau a unui premiu in bani.

Noua propunere are avantajul de a crea mai mult spectacol si, cel mai important, de a oferi pole positionul celui mai rapid pilot, intrucat monoposturile vor avea cantitati egale de benzina.

In prezent, calificarile se desfasoara in trei parti distincte, dintre care doua in sistem eliminatoriu. Cu toate acestea, spectacolul lipseste cu desavarsire cu exceptia ultimelor doua-trei minute cand se decide pole positionul.

O decizie finala in privinta regulamentului pentru calificari va fi luata la intalnirea FOTA din 4 decembrie. In cazul in care propunerea va fi aprobata, aceasta va fi trimisa spre validare catre FIA.

  • NeoGalaxy, vineri, 21.11.2008 13:36
    @Mda

    O prostie cat ei de mare. Pur si simplu eu vreau sa vad toti pilotii batandu-se pentru Pole Position. 30 de minute sau 60 chiar nu conteaza. Dar sa fie o singura calificare pentru o singura cursa sau 2 calificari pentru 2 curse mai mici. Simplu si eficient si se rezolva problema. Doar ca cine castiga prima cursa si restul care iau puncte.. sa mai treaca odata pe la boxe gen passthrough. Si cu asta facem si spectacol si orice altceva mai vor baietii astia. Dar fara prostii ca astea de mai sus, ca o sa fie rau pentru Formula 1 asemenea tampenii.

  • radcargt08, vineri, 21.11.2008 16:20
    @ HARAP Rosu zice....

    E o idee eu retin doar premierea celui mai bun din pole cu un punct sau banii e un efort ce merita rasplatit...

  • npacurar, vineri, 21.11.2008 17:13
    Bine, dar...

    ...dar cine hotaraste cum se pleaca in cele 14 tururi?! Adica, cine pleaca in fatza cui? Sau se va organiza cumva o sesiune de pre-calificari care sa decida ordinea din calificari?!?!... :)))))

  • TeamClown, vineri, 21.11.2008 17:45
    ...

    Eu propun sa se inverseze ierarhiile. Castigatorul pole-ului sa plece de pe ultima pozitie.

  • ccmax, marţi, 25.11.2008 18:11
    idea mentionata de TeamClown

    este destul de interesanta...dar nu inversarea ierarhiei obtinute in cadrul sesiunii de calificari ci inversarea ierarhiei campionatului general...pentru ca altfel, nu s-ar inghesui nimeni sa castige pole position