Ferrari critica introducerea KERS in Formula 1

Publicat miercuri, 12.11.2008 11:14 de Daniel Popescu

Presedintele Ferrari, Luca di Montezemolo, a criticat in termeni duri introducerea sistemului KERS in Formula 1, motivand ca tehnologia este prea scumpa.

Tehnologia KERS va fi introdusa in sezonul 2009 cu caracter optional, scopul declarat fiind promovarea unor concepte care sa protejeze mediul inconjurator.

Cu toate acestea, presedintele Ferrari, Luca di Montezemolo, s-a declarat impotriva unei astfel de mutari, considerand ca tehnologia este foarte scumpa.

"Viitorul pare foarte complicat cu aceste reguli noi", a declarat italianul pentru publicatia Autosprint. "Simtim ca introducerea KERS incepand din acest an este o greseala, chiar daca suntem in favoarea promovarii tehmologiilor verzi in F1. Dar sistemul de recuperare a energiei folosit in curse va fi diferit de sistemul de pe masinile de strada".

"Totusi, este adevarat ca aceste costuri sunt prohibitive si impreuna cu FOTA am studiat propunerile importante pentru a indeplini cererile lui Max Mosley pentru reducerea costurilor. Motorul pentru trei Mari Premii pentru 10 milioane de euro inseamna o reducere la jumatate a costurilor fata de 2008. In 2011 va costa 5 milioane, comparativ cu cele 20 de milioane din 2007. In plus, exista o reducere a kilometrilor de teste la 15.000".

"Cred ca trebuie sa ne bazam pe simturile generale si pe cel al Consiliului Mondial al FIA. Propunerile noastre aprobate pentru 2009 reprezinta un exemplu. Avem doua obiective: sa ajutam echipele mai mici si sa permitem F1 sa cerceteze si sa inoveze. Este de neconceput ca marii producatori de masini sa accepte rebranduirea unor motoare construite de altcineva".

Criticile lui Montezemolo la adresa tehnologiei KERS vin in contextul problemelor inregistrate de Scuderia in dezvoltarea unui sistem KERS competitiv pentru sezonul 2009.

  • michelle_b, miercuri, 12.11.2008 11:36
    Dani

    pls corecteaza "rebraduirea" (??? nici macar "rebranduirea" nu exista in limba romana ...) k nu prea are sens ... (re-omologarea (sub o noua marca)? )