FIA a refuzat reducerea vitezei în pitlane de la 100 km/h la 60 km/h

Publicat joi, 01.03.2012 11:11 de Daniel Popescu

FIA a respins ca nefondată cererea echipelor de a reduce viteza maximă în pitlane în timpul calificărilor şi curselor de la 100 km/h la numai 60 km/h.

Mai multe echipe din Formula 1 au propus forului mondial o reducere dramatică a vitezei în pitlane pe parcursul calificărilor şi curselor de la 100 km/h la numai 60 km/h din motive de siguranţă.

În prezent, limita de 60 km/h în pitlane este utilizată în antrenamente, însă Charlie Whiting, directorul de curse al FIA, a respins solicitarea echipelor din motive sportive.

În primul rând, FIA a considerat că viteza maximă de 100 km/h nu este periculoasă, mai ales că în pitlane nu au dreptul să fie prezenţi decât reporterii televiziunilor şi mecanicii care efectuează schimburile de pneuri.

În al doilea rând, FIA s-a tremut ca o reducere la numai 60 km/h ar crea iluzia că monoposturile de Formula 1 sunt foarte lente în pitlane.

Nu în ultimul rând, forul mondial crede că o astfel de reducere ar determina echipele să adopte strategii cu mai puţine opriri la boxe pentru a nu pierde prea mult timp în pitlane, ceea ce este în contradicţie cu intenţia celor de la Pirelli de a crea spectacol prin minim două pitstopuri pe cursă pentru fiecare pilot.

Totuşi, actualul regulament include o clauză prin care FIA poate reduce viteza în pitlane la 60 km/h inclusiv în calificări şi curse. În prezent, acest lucru se întâmplă în Australia, Monaco, Singapore şi Valencia, din cauza faptului că pitlane este prea mic sau are o lungime mai mică decât în cazul altor circuite.

Via | BBC Sport