FIA va modifica regulamentul calificarilor

Publicat sâmbătă, 29.03.2008 15:27 de Daniel Popescu

Un purtator de cuvant al FIA a confirmat ca se va introduce o regula suplimentara in calificari, pentru evitarea situatiilor de la MP al Malaeziei.

Pilotii echipei McLaren, Lewis Hamilton si Heikki Kovalainen, au fost retrogradati weekendul trecut pe grila de start a Marelui Premiu al Maleziei, dupa ce i-au blocat pe Nick Heidfeld si Fernando Alonso in tururile lor rapide.

In urma acestor evenimente, mai multi piloti si oficiali din F1 au cerut Federatiei Internationale de Automobilism (FIA) modificarea regulamentului.

Asa cum v-am informat cu numai 3 zile in urma, directorul de curse al FIA, Charlie Whiting, a solicitat o schimbare in acest sens.

Oficialii FIA nu au ramas impasibili la aceste cereri, un purtator de cuvant al forului mondial confirmand ca FIA analizeaza cea mai buna optiune pentru a veni in sprijinul competitiei. Acesta ar urma sa intre in vigoare chiar la Marele Premiu al statului Bahrain de la inceputul lunii aprilie.

Astfel, este foarte probabil ca pilotii sa nu mai poata merge incet dupa turul cronometrat, intrucat vor fi obligati sa obtina un timp de maxim 120% din media celor mai buni timpi cronometrati. De exemplu, pentru un tur cronometrat de 1:30.000, pilotul va trebuie sa obtina in turul care nu conteaza pentru calificari un timp maxim de 1:48.000. Aceasta regula ar urma sa se aplice in toate cele trei parti ale calificarilor.

"Aceasta problema este in discutie si consecinta va fi ca masinile care revin la boxe dupa un tur rapid vor fi obligate sa faca acest lucru intr-un interval de timp prestabilit", a declarat purtatorul de cuvant al FIA. "Acest interval de timp ar putea fi de 120% din timpul "normal" pentru a evita ca pilotii sa mearga incet pentru salvarea combustibilului".

  • csabab, duminică, 30.03.2008 21:25
    anni 80.90

    Ar fio mai bine daca s-ar reveni la stilul calificarilor anilor 80 inceputul anilor 90

  • stroakle, luni, 31.03.2008 10:46
    Am eu alta idee...

    Ar fi mai bine daca dupa turul rapid, pilotii si implicit masinile sa fie ridicate cu un elicopter, ceva... vreun agregat special de ridicare rapida, de teleportare sau de dizolvare, eventual. Oricum, nu ma mai mira nimic in ziua de azi...