FIA vrea sa mareasca taxele pentru echipe

Publicat marţi, 24.06.2008 11:27 de Daniel Popescu

FIA intentioneaza sa mareasca taxa anuala pentru fiecare echipa din Formula 1 de la 300.000 de euro la 740.000 de euro.

Miercuri are loc Consiliul Mondial al FIA de la Paris. Reprezentatii forului mondial vor analiza posibilitatea maririi taxelor anuale primite de la fiecare echipa din Formula 1 de la 300.000 la 740.000 de euro. Scopul acestei miscari este imbunatatirea conditiilor de siguranta in timpul curselor.

Astfel, FIA doreste ca incepand de anul viitor sa asigure anumite servicii, printre acestea numarandu-se posibilitatea centrului de control de a cunoaste in orice moment pozitia pe circuit a fiecarei masini, utilizarea steagurilor electronice si monitorizarea atenta a paramentrilor masinilor in cazul unoe accidente.

De asemenea, FIA doreste construirea unui nou pitlane si a unui centru operational de control care sa asigure un serviciu de mesaje electronice intre FIA si echipe, astfel incat sa fie eliminate documentele tiparite.

De asemenea, FIA are nevoie de bani pentru sistemul meteo si pentru sistemul de cmomunicatii intre echipe si comisarii de curse. Costurile totale ale acestor programe se ridica la 4.287.000 de euro, iar acestea ar urma sa fie suportate in mod egal de catre echipe. Astfel, in cazul unui campionat cu 10 echipe, fiecare team in parte va trebui sa plateasca 428.700 de euro. Acestea sunt motivele pentru care FIA intentioneaza sa mareasca taxa anuala pentru echipe de la 300.000 de euro la 740.000 de euro.

Desi vorbim despre o majorare a costurile de circa 150%, FIA spera sa obtina mai multi bani pentru echipe din partea detinatorilor drepturilor comerciale. De altfel, FIA va semna noul Acord Concorde numai in cazul Bernie Ecclestone va fi de acord sa plateasca mai multi bani echipelor pentru drepturile de televizare.

De asemenea, FIA va anunta ca perioada de inscriere a echipelor pentru sezonul 2009 va avea loc intre 1-31 iulie.