FIA vrea sa reinvie Formula 2

Publicat miercuri, 25.06.2008 17:00 de Daniel Popescu

FIA a anuntat miercuri intentia de a recrea campionatul Formula 2 in 2009, cu scopul de a oferi o platforma accesibila tinerilor piloti care aspira la un loc in Formula 1.

Consiliul Mondial a anuntat miercuri o decizie-soc in lumea sporturilor cu motor. Astfel, forul mondial planuieste reactivarea competiei Formula 2 chiar de anul viitor, cu promisiunea ca din punct de vedere financiar costurile vor fi foarte mici.

"Acest campionat, numit Formula 2, va fi lansat in 2009 si va fi folosit ca o platforma ieftina pentru dezvoltarea tinerelor talente pentru Formula 1. Speram ca acest lucru sa fie posibil cu un buget de 200.000 de euro pentru o masina pe sezon"

, se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului Mondial.

Folosirea numelui Formula 2 este un indiciu evident ca aceasta competitie va fi in concurenta directa cu GP2. In prezent, GP2 este considerata a fi competitia secundara a Formulei 1 si este detinuta de catre seful Formulei 1, Bernie Ecclestone. In acest moment nu este clar daca Formula 2 va fi noua serie secundara a Formulei 1 sau daca va coexista cu GP2.

Este insa dificil de anticipat daca FIA va reusi sa creeze o competitie de anvergura ca GP2 cu atat de putini bani. Costurile aferente GP2 sau F3 sunt mult mai mari, de aproximativ 1.5 milioane de euro pentru o masina pe sezon. Unul dintre sefii de echipa din GP2 se indoieste insa ca FIA va putea crea o astfel de competitie cu atat de putini bani.

"Masinile naoastre costa 190.000 de euro si asta fara motoare. Daca este vorba de o competitie ca Formula Ford, atunci se poate, dar nu poti avea nimic substantial fara bani. De exemplu, Formula BMW costa putin sub 300.000 de euro pe masina in Europa, iar asta cu profit zero. Nu-mi pot imagina ce masina vor ei sa foloseasca cu 200.000 de euro, pentru ca in Europa exista oameni care cheltuie astfel de sume pe karting".