Mosley: "FIA risca sa piarda controlul Formulei 1"

Publicat sâmbătă, 17.05.2008 16:24 de Daniel Popescu

Max Mosley sustine ca, daca va fi demis la Adunarea Generala din 3 iunie, FIA risca sa piarda controlul asupra Formulei 1.

La inceputul lunii viitoare toti membri FIA vor decide prin vot daca Max Mosley va ramane sau nu in functia de presedinte al FIA in urma amplului scandal sexual in care a fost implicat. Cu numai cateva saptamani inainte de acest vot, Mosley a trimis o scrisoare tuturor membrilor FIA in care ii avertizeaza pe acestia de pericolele la care se va expune Formula 1 daca nu va ramane in functie.

In scrisoare, Mosley a dezvaluit ca, in numele FIA, se lupta cu detinatorul drepturilor comerciale ale Formulei 1, Bernie Ecclestone, pentru controlul acestei competitii. De fapt, britanicul considera ca negocierile dintre cele doua parti sunt atat de importante incat ar fi un gest iresponsabil sa fie inlaturat de la acest proces.

"Suntem in mijlocul renegocierii contractului de comercializare a drepturilor F1 pentru 100 de ani dintre FIA si Formula One Commercial Rights Holder (CRH). Aceasta intelegere guverneaza, in fapt, Formula 1. CRH a cerut acum controlul asupra regulamentului Formulei 1 si dreptul de a vinde aceasta afacere oricui cu scopul de a prelua complet conducerea Formulei 1. Nu cred ca FIA ar trebui sa fie de acord cu asta", se arata in scrisoare trimisa de Mosley.

Contractul original pentru acordarea drepturilor comerciale ale Formulei 1 pentru 100 de ani a fost semnat in 2000, iar Bernie Ecclestone a platit la vremea respectiva aproximativ 315 milioane de dolari pentru acest privilegiu. Mosley sustine ca pozitia FIA de a apara interesele Formulei 1 va fi slabita in cazul in care el va fi demis din functia pe care o detine.

Astfel, s-ar deschide calea unui posibil candidat care sa fie de acord cu planurile lui Bernie Ecclestone de a controla total Formula 1. Mai mult decat atat, Mosley sustine ca Formula 1 se va confrunta foarte curand cu o grava criza financiara, motiv pentru care a taraganat semnarea unui nou Acord Concorde.

"In opinia mea, ar trebui sa semnam un nou Acord Concorde numai daca FIA va avea drepturi depline, avand in vedere criza financiara care pare iminenta in Formula 1. Costurile au scapat de sub control, veniturile sunt insuficiente, iar marii producatori intampina dificultati. Numai prin aranajamente realiste din punct de vedere financiar vom evita pierderea altor echipe".

In plus, Mosley a dezvaluit ca se afla in negocieri pentru obtinerea drepturilor comerciale pentru Campionatul Mondial de Raliuri (WRC) si a sugerat ca intregul scandal sexual in care este implicat a fost initiat pentru ca ca FIA sa piarda controlul asupra Formulei 1. "De cand sunt presedinte al FIA economia Formulei 1 s-a schimbat foarte mult. Avem de-a face cu un sport in care sunt multe miliarde de dolari si interese. Intersul este ca FIA sa fie indepartata complet din Formula 1. Am fost determinat sa lupt pentru drepturile si rolul FIA in Formula 1 si probabil din acest motiv mass-media a fost incurajata de cei care au interesul sa submineze autoritatea mea", a mai spus Mosley.